Historisk-filosofiska fakultetens riktlinjer för utseende av hedersdoktorer och promotorer
Inledning
Vid Uppsala universitet anordnas doktorspromotion två gånger per år, en vinterpromotion (fredag i slutet av januari) och en vårpromotion (fredag i slutet av maj/början av juni). Vid vinterpromotionen promoveras doktorer efter avlagda prov och hedersdoktorer. Vid vårpromotionen promoveras doktorer efter avlagda prov och jubeldoktorer. Dessa riktlinjer beskriver hur hedersdoktorer och promotorer utses vid Historisk-filosofiska fakulteten.
Promotor
Promotor förrättar den ceremoniella promotionen av fakultetens doktorer. Promotor ska vara professor och måste också vara doktor, men inte nödvändigtvis vid den egna fakulteten.¹ Promotor ska vid promotionstillfället vara tillsvidareanställd inom fakulteten. Promotorer ska vara vetenskapligt högt meriterade men bör därutöver också bidragit till fakultetens arbete genom att exempelvis ha åtagit sig viktigare förtroende- eller ledningsuppdrag. En jämn könsfördelning ska eftersträvas bland dem som utses till promotorer.
Promotorer utses av fakultetsnämnden på förslag av fakultetsledningen.
Vad innebär uppdraget som promotor?
Promotor får närmare instruktioner om uppdraget från akademiintendenturen. Under promotionsveckan ska promotor delta i förövning (vanligen tisdag eftermiddag), kransbindningsfesten med dess generalrepetition (vanligen torsdag eftermiddag/kväll) samt i promotionsakten och vid banketten.
Promotionsspråket som används vid själva promotionsakten är antingen latin eller svenska. Varje fakultets promotor får själv välja ett av dessa språk.
Om promotor med kort varsel får förhinder att utföra sina uppdrag under promotionsveckan träder antingen någon av de närmast föregående promotorerna åter in eller tar dekanen över uppgiften. Akademiintendenturen koordinerar åtgärderna om läget skulle uppstå.
Hedersdoktor
Hedersdoktor (doctor honoris causa) är en titel som tilldelas person som gjort framstående vetenskapliga insatser eller på annat sätt främjat forskningen vid fakulteten och som man gärna vill knyta till forskningsgemenskapen.
Vem kan utses till hedersdoktor?
I princip kan vem som helst som anses lämplig, oavsett nationalitet, utses till hedersdoktor. En jämn könsfördelning ska eftersträvas bland dem som utses till hedersdoktor. Den som utsetts måste acceptera värdigheten och också delta i promotionsakten för att bli hedersdoktor.
- Utländsk medborgare som föreslås till hedersdoktor bör vara en framstående vetenskapsidkare och ha anknytning till fakulteten.
- Svensk person som föreslås till hedersdoktor bör vara verksam utanför universiteten och personligen ha bidragit till att föra ut vetenskap på fältet eller främja vetenskapens ställning i samhället.
- Den som redan är filosofie doktor eller filosofie hedersdoktor vid svenskt lärosäte kan inte utses till filosofie hedersdoktor vid annat svenskt lärosäte.
Vem kan föreslå hedersdoktorer?
Rätt att föreslå hedersdoktorer har medlemmar av fakultetskollegiet. Sekretess kring förslagen är viktig fram till dess att beslut har fattats och namnen på hedersdoktorerna har offentliggjorts av universitetet. Ett förslag till hedersdoktorat ska inte bli känt i förväg av den som föreslagits eller av dennas anhöriga, kollegor etc. Denna sekretess gäller i lika hög grad om förslaget lämnats utan bifall.
Hur ska förslaget utformas?
En kort text (1–2 sidor) beskriver den föreslagna personen, för vilka insatser han/hon särskilt skulle belönas samt på vilket sätt personen har anknytning till fakulteten. Till förslaget ska den föreslagna personens Curriculum Vitae läggas som bilaga.
Förslag till hedersdoktor måste omfatta:
- hedersdoktorns fullständiga namn, titel, födelseår/månad/dag, adress och telefonnummer för kontakt
- uppgift om vem som är promotionsvärd (i regel en av förslagsställarna)
- en kort motivering till varför personen bör utses till hedersdoktor vid fakulteten, till exempel betydelsefulla samarbeten med fakultetens forskning, viktiga insatser för humanistisk forskning och utbildning i samhället i stort, eller andra insatser som haft särskild betydelse för fakultetens verksamhet
- publicerbar populärvetenskaplig presentation på svenska av personen med uppgifter om viktigare vetenskapliga insatser, tjänstgöringsförhållanden m.m. (för inbjudningsskriften).
I texten ska det framgå att förslaget är förankrat med prefekten vid värdinstitutionen och att berörd prefekt och promotionsvärd är införstådda med arrangemangen kring vinterpromotionen.
Hur utses hedersdoktorer?
Hedersdoktorer utses av fakultetsnämnden. Ärendet bereds av fakultetens arbetsgrupp vid utseende av hedersdoktorer, bestående av två lärarrepresentanter. All behandling av ärendet är strikt konfidentiell till dess namn på hedersdoktorer har offentliggjorts.
Arrangemangen kring vinterpromotionen
För varje hedersdoktor ska en promotionsvärd utses. Promotionsvärden ansvarar för de praktiska arrangemangen i sammanhanget, det vill säga bokning av resor, logi, etc. Promotionsvärden förväntas närvara vid den mottagning som anordnas för hedersdoktorerna vid kransbindningsfesten samt vid promotionsakten och banketten.
De personer och institutioner som är värdar för den nya hedersdoktorn företräder i det här sammanhanget hela fakulteten. Institutionen förväntas anordna en öppen föreläsning med fakultetens nya hedersdoktor, dit fakultetens personal och ledning inbjuds. Det åligger värdinstitutionen att kommunicera med områdeskansliet om arrangemanget och tillse att information om föreläsningen når ut även utanför institutionen.
I samband med promotionen ordnar fakulteten en enklare mottagning på fakultetens vägnar mellan promotionsakten och banketten. Till mottagningen inbjuds fakultetsnämnd, fakultetskansli samt alla nypromoverade doktorer inom fakulteten.
Fördelning av kostnader
Fakultetsnämnden bekostar doktorsringen. Berörd institution står för kostnader för resor och logi, eventuell klädförhyrning av högtidsdräkt för hedersdoktor och medföljande gäst samt övriga omkostnader om inget annat är överenskommet.
¹ Promotor anses vara ett led i en succession och ett viktigt inslag i promotionen är att denna följd markeras genom kröningen med krans resp. hatt och orden: ”Jag NN, själv filosofie doktor...” (eller motsvarande på latin).