Instruktion för docenturnämnden - Samhällsvetenskapliga fakulteten
1. Inledning
Den högsta nivån för det kollegiala styret för de samhällsvetenskapliga institutionerna och enheterna utgörs av dess fakultet. Fakultetens arbetsordning (SAMFAK 2021/36) redogör för fakultetens organisation och arbete. I arbetsordningens avsnitt 3 återfinns en redogörelse för fakultetsnämndens underorgan och utskott där 3.3 reglerar rekrytering och befordran. Beslut om antagning som docent fattas från och med 200001-01 av docenturnämnden på delegation av fakultetsnämnden.
Förutom docenturnämnden finns även vid samhällsvetenskapliga fakulteten två rekryteringsgrupper: Rekryteringsgruppen för professorsärenden (RG-P) och rekryteringsgruppen för lektorsärenden (RG-L) samt Nämnden för excellent lärare, som beslutar om antagning av excellent lärare.
2. Docenturnämndens uppdrag och sammansättning
Samhällsvetenskapliga fakultetens docenturnämnd ska utarbeta förslag till kriterier och riktlinjer för antagning av docent inom samhällsvetenskapliga fakulteten. Kriterier och riktlinjer ska fastställas av fakultetsnämnden. Docenturnämnden ska fastställa handläggningsordning för docenturnämndens ärenden. Docenturnämnden ska besluta om antagning av docent inom fakulteten.
Docenturnämnden ska ha följande sammansättning:
3 ledamöter (professorer) varav en ordförande, samt 2 gruppsuppleanter för dessa.
Ledamöter och suppleanter samt ordföranden utses av fakultetsnämnden på förslag från fakultetsledningen.
3. Docenturnämndens ansvarsområde
Docenturnämnden kontrollerar att kraven för anknytning och pedagogisk skicklighet är uppfyllda och utser en sakkunnig. Som regel ligger den berörda institutionens förslag på sakkunnig till grund för docenturnämndens beslut om sakkunnig. Docenturnämnden sammanträder i regel endast under terminstid.
När den sakkunniges utlåtande inkommit tar docenturnämnden ställning till den sökandes vetenskapliga skicklighet. Vid tveksamhet bordläggs ärendet för inhämtande av kompletterande information. Forskningsansvarig(a) vid institutionen kan också, om det anses lämpligt, ges närvaro- och yttranderätt, då nämnden behandlar det aktuella ärendet.
När beslut om antagning har fattats utfärdas ett docentförordnande (på svenska och engelska), som tillsändes den sökande tillsammans med protokollsutdrag och kopia av sakkunnigutlåtandet.
4. Mandatperiod och beslutsförhet
Mandatperioden för docenturnämnden är tre år med möjlighet till förlängning. Mandatperioden för fakultetsnämndens underorgan och utskott börjar 1 oktober och avslutas 30 september.
Fakultetsnämnden och de underorgan som i samhällsvetenskapliga fakultetens delegationsordning tilldelats beslutsbefogenheter är beslutsföra när minst hälften av antalet ledamöter, däribland ordföranden, är närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet. Om någon begär omröstning ska den ske öppet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.