Instruktion för Forskningsutskottet - Samhällsvetenskapliga fakulteten

1 Inledning

Forskningsutskottet utgör ett beredande och stödjande organ till Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Utskottet ska arbeta för att främja kvalitet inom den samhällsvetenskapliga forskningen vid fakulteten och redovisa underlag för fakultetsnämndens ställningstagande.

2 Forskningsutskottets uppdrag och sammansättning

Som framgår av fakultetens arbetsordning har forskningsutskottet följande uppdrag:

Forskningsutskottet ska bereda ärenden till fakultetsnämnden och ta de initiativ som behövs för att utveckla kvaliteten i till fakulteten knuten forskningsverksamhet. Utskottet ska främja upprätthållande, tillgängliggörande samt nyetableringar av infrastruktur för den samhällsvetenskapliga forskningen, samt bereda fakultetens dialog med institutionerna kring forskningsfrågor och ge förslag på hur forskning, forskarutbildning och forskningsmiljöer inom Samhällsvetenskapliga fakulteten bör främjas. Utskottet ska även ge förslag på hur fakulteten kan främja gränsöverskridande forskning.

 

Forskningsutskottet ska

- underställa fakultetsnämnden sina förslag gällande kortsiktiga och långsiktiga strategiska prioriteringar,

- utvärdera fakultetens strategiska satsningar och redovisa till fakultetsnämnden,

- bereda inkomna förslag på forskningssatsningar för beslut i fakultetsnämnden,

- ge förslag på hur andelen externa medel inom fakulteten kan ökas.

 

Forskningsutskottet ska ha följande sammansättning:

Dekan eller prodekan (ordförande)

4 lärarrepresentanter (professorer) varav en även bör vara ledamot i fakultetsnämnden och en med fördel kan vara ledamot i rekryteringsgruppen för professorer

2 studeranderepresentanter (önskvärt att forskarutbildningsnivån är representerad) Mandatperioden för lärare är tre år och för studenter ett år[1].

 

Lärarrepresentanter utses av fakultetsnämnden på förslag av fakultetsledningen.

Studeranderepresentanter utses av behöriga studentorganisationer enligt bestämmelser i studentkårsförordningen (2009:769).

Utskottet har dessutom kanslistöd i form av fakultetshandläggare samt utbildningsledare.

3 Forskningsutskottets ansvarsområden

De beslut som fakultetsnämnden delegerat till forskningsutskottet framgår av Samhällsvetenskapliga fakultetens delegationsordning (SAMFAK 2020/3).

Utskottet har ett brett mandat att diskutera och behandla alla olika typer av frågor som rör forskning inför beslut i fakultetsnämnden. På samma sätt har utskottet mandat att diskutera och behandla ekonomiska förutsättningar kring utbildning på forskarnivå inför nämndens beslut. Syftet är att främja forskningsmiljön vid fakulteten samt åstadkomma en process för fördelning av strategiska medel som väger in en bredare syn på projektens nytta, som kan väga projekten mot fakultetens övergripande strategiska mål samt borgar för ett tydligare ansvarstagande för kvaliteten på forskningen.

Forskningsutskottet sammanträder förslagsvis 5 till 6 gånger per termin i relation till fakultetsnämndens sammanträdestider.

4 Mandatperiod och beslutsförhet

Mandatperioden för forskningsutskottets ledamöter är tre år med möjlighet till förlängning en period. Mandatperioden för fakultetsnämndens underorgan och utskott börjar 1 oktober och avslutas 30 september.

Fakultetsnämnden och de underorgan som i samhällsvetenskapliga fakultetens delegationsordning tilldelats beslutsbefogenheter är beslutsföra när hälften av antalet ledamöter, däribland ordföranden, är närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet. Om någon begär omröstning ska den ske öppet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.

5 Övrigt

Förutom ovanstående ansvarsområden kan fakultetsnämnden eller fakultetsledningen uppdra åt forskningsutskottet att utgöra arbetsgrupp för ärenden inom utskottets ansvarsområde. Det kan till exempel gälla remisser, förslag till nomineringar, besvarande av enkäter eller liknande. Praxis inom fakulteten är att engagera kollegiet i arbetsgrupper varför utskottet även med fördel kan adjungera lärare från verksamheten.


[1] Vid fyllnadsval gäller den ursprungliga mandatperioden

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin