Instruktion för Utbildningsutskottet - Samhällsvetenskapliga fakulteten
1 Inledning
Den högsta nivån för det kollegiala styret för de samhällsvetenskapliga institutionerna och enheterna utgörs av dess fakultet. Fakultetens arbetsordning (SAMFAK 2019/22) redogör för fakultetens organisation och arbete. I arbetsordningens avsnitt 3 återfinns en redogörelse för fakultetsnämndens underorgan och utskott där 3.2 reglerar utbildningsutskottet. I samhällsvetenskapliga fakultetens delegationsordning redogörs för delegationer från fakultetsnämnden till dekan och prodekanerna samt till underorgan och utskott.
2 Utbildningsutskottets uppdrag och sammansättning
Enligt fakultetens arbetsordning har utbildningsutskottet följande uppdrag och sammansättning:
Utskottet är handläggande och beredande organ till fakultetsnämnden.
Samhällsvetenskapliga fakultetsnämndens utbildningsutskott ska arbeta för att främja kvalitet inom den samhällsvetenskapliga utbildningen på grund-, avancerad- och forskarutbildningsnivå inom fakulteten. Utskottet ska ta de initiativ som behövs för att utveckla verksamhetens kvalitet samt svarar för att fakultetens årliga uppföljning av utbildningsverksamheten samt att utbildningsutvärderingar genomförs och föreläggs nämnden.
Utbildningsutskottet ska föra en löpande dialog med kärnverksamheten genom samhällsvetenskapliga fakultetens studierektorsmöten på grund- och avanceradnivå respektive forskarutbildningsnivå. De beslut som är delegerade till utbildningsutskottet från fakultetsnämnden framgår av Samhällsvetenskapliga fakultetens delegationsordning.
Utbildningsutskottet ska ha följande sammansättning:
Dekan eller Prodekan (ordförande)
1 ledamot (lärare) ur fakultetsnämnden
5 ledamöter (lärare) med erfarenhet av pedagogiskt ledarskap inom fakultetsnämndens ansvarsområde, där utskottets samlade erfarenhet ska täcka utbildning på samtliga nivåer.
2 studeranderepresentanter. Önskvärt är att både grundutbildningsnivån och forskarutbildningsnivån är representerade.
Ledamoten ur fakultetsnämnden samt ledamöterna med erfarenhet av pedagogiskt ledarskap utses av fakultetsnämnden på förslag från fakultetsledningen. Studeranderepresentanterna utses av behöriga studentorganisationer enligt bestämmelser i studentkårsförordningen (2009:769).
Utbildningsutskottet har dessutom kanslistöd som utgörs av en fakultetshandläggare och utbildningsledarna.
3 Utbildningsutskottets ansvarsområden
3.1 Utbildningsutbud
Utbildningsutskottet ska årligen bereda det förslag till utbildningsutbud för fakulteten som institutionerna lämnar in via Selma[1]. Institutionernas förslag utgår från de ramar som sätts i fakultetens verksamhetsplan. Utbildningsutbudet omfattar utlysta program och kurser på grundnivå och avancerad nivå. Utbildningsutskottet ska även bereda förslag till inrättande och avveckling av program samt förslag till och revidering av utbildningsplaner för program samt allmänna studieplaner på forskarnivå.
Utbildningsutskottet kan initiera översyner av utbildningar, eller utforma direktiv för översyner av utbildningar som initierats av verksamheten. Beslut om mer genomgripande översyner av utbildningsprogram fattas av fakultetsnämnden.
3.2 Årlig uppföljning av utbildningens kvalitet
Utbildningsutskottet ansvarar för genomförande av årlig uppföljning av fakultetens utbildningar i enlighet med Samhällsvetenskapliga fakultetens kvalitetssystem (SAMFAK 2016/128). Utskottet analyserar utfallet av uppföljningen i en årlig Kvalitetsanalys som föreläggs fakultetsnämnden.
3.3 Utbildningsutvärdering
Utbildningsutskottet ansvarar för genomförandet av utbildningsutvärderingar av fakultetens utbildningar i enlighet med Samhällsvetenskapliga fakultetens kvalitetssystem (SAMFAK 2016/128). Utskottet bereder även rapporter, förslag till åtgärder och förslag till beslut med anledning av utbildningsutvärderingarna.
Utbildningsutskottet ansvarar även för fakultetens uppföljning med anledning av Universitetskanslersämbetets utvärderingar.
3.4 Övrigt
Förutom ovanstående ansvarsområden kan fakultetsnämnden eller fakultetsledningen uppdra åt utbildningsutskottet att utgöra arbetsgrupp för ärenden inom utskottets ansvarsområde. Det kan till exempel gälla remisser, förslag till nomineringar, besvarande av enkäter eller liknande. Praxis inom fakulteten är att engagera kollegiet i arbetsgrupper varför utbildningsutskottet även med fördel kan adjungera lärare från verksamheten.
I sitt arbete ska utbildningsutskottet föra en löpande dialog med kärnverksamheten genom samhällsvetenskapliga fakultetens studierektorer på grund- och avancerad nivå respektive forskarutbildningsnivå. Detta kan ske i olika former, främst löpande genom de olika studierektorsmötena men även till exempel genom tematiska studierektorskonferenser eller seminarier.
4 Mandatperiod och beslutsförhet
Mandatperioden för utbildningsutskottet är tre år med möjlighet till förlängning. För ledamöter som representerar studenter är mandatperioden högst ett år i taget. Mandatperioden för fakultetsnämndens underorgan och utskott börjar 1 oktober och avslutas 30 september.
Fakultetsnämnden och de underorgan som i samhällsvetenskapliga fakultetens
delegationsordning tilldelats beslutsbefogenheter är beslutsföra när hälften av antalet ledamöter, däribland ordföranden, är närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet. Om någon begär omröstning ska den ske öppet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.
[1] Selma är universitetets utbildningsdatabas som innehåller uppgifter om samtliga utbildningar på grundnivå och avancerad nivå.