Instruktion Nämnden för forskningsinfrastruktur
Nämnden för forskningsinfrastruktur
Bakgrund och syfte
Uppsala universitet har som övergripande mål att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans (Mål och strategier för Uppsala universitet, UFV 2018/641). Ett uttalat utvecklingsmål är att utveckla universitetets forskningsexcellens och stärka förmågan att attrahera prestigefyllda bidrag i internationell konkurrens. För att uppnå dessa mål har två strategiska prioriteringar gjorts:
- Strategiarbete och processer för prioritering inom forskningsinfrastruktur ska stärkas. Universitetet ska utveckla det interna strategiarbetet kring forskningsinfrastruktur för att stärka systematiska och samordnade insatser, både nationellt och lokalt, så som processer för prioritering samt strukturer för att garantera långsiktig finansiering och styrning. Uppsala universitet ska vara en tydlig röst i utformningen av de nationella strategierna för forskningsinfrastruktur.
- Utnyttjandet av befintliga forskningsinfrastrukturer ska öka. Befintliga forskningsinfrastrukturer och faciliteter behöver synliggöras och lyftas fram för att förbättra nyttjande och samordning samt för att öka universitetets dragningskraft. Förutsättningarna ska förbättras för samverkan kring forskningsinfrastrukturer, exempelvis inom utbildning, näringsliv och samhälle. Detta gynnar universitetet bland annat genom ökad kunskapsöverföring och genom att bättre visa på nyttan av forskning.
Uppgifter
Nämnden för forskningsinfrastruktur ska stödja det universitetsgemensamma arbetet med forskningsinfrastruktur och bidra till att utveckla det interna strategiarbetet. Nämnden ska:
- Verka för samordning och prioritering av nationell och internationell forskningsinfrastruktur och relaterade projekt samt forskningsinfrastruktur som involverar mer än ett vetenskapsområde, utifrån verksamhetens krav och behov.
- Verka för utveckling av och strategier för det universitetsgemensamma arbetet med stöd för forskningsdatahantering och forsknings-IT.
- Bereda externt initierade universitetsgemensamma ärenden som berör nationell och internationell forskningsinfrastruktur
- Bistå i beredningen av mål, strategier och åtgärdsplaner för nationell och internationell forskningsinfrastruktur.
- Ansvara för den universitetsgemensamma process som är kopplad till Vetenskapsrådets cykliskt återkommande process för behovsinventering och utlysning av medel för forskningsinfrastruktur av nationellt intresse.
- Följa upp användningen och nyttan av den finansiering som tillförts forskningsinfrastrukturer, eller härtill hörande projekt, från centrala/rektors strategiska medel.
- Medverka i beredningen av universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur i den årliga VP-processen.
Sammansättning och organisation
Nämnden för forskningsinfrastruktur består av elva ledamöter och arbetet leds av rektor eller den som rektor utser. Ledamöterna i nämnden utses av rektor på förslag av respektive funktion enligt nedan. Nämndens sammansättning ska vara:
- Ordförande, rektor eller den som rektor utser
- Två ledamöter föreslås av respektive vetenskapsområde
- En ledamot föreslås av universitetsdirektören
- En ledamot föreslås av överbibliotekarien
- Två ledamöter utses av studenterna enligt bestämmelser i studentkårsförordningen (2009/769)
Till Nämnden för forskningsinfrastruktur kan sakkunniga med närvaro- och yttranderätt adjungeras.
Ledamöterna utses på mandatperiod om 3 år. Studentledamöterna utses på mandatperiod om 1 år.
Universitetsförvaltningen ansvarar för sekretariatsfunktion.
Arbetsformer
Nämnden för forskningsinfrastruktur är beslutsför när fler än hälften av antalet ledamöter, däribland ordföranden, är närvarande. Beslut sker genom acklamation om inte omröstning begärts. Omröstning ska ske öppet i enlighet med 29 § Förvaltningslagen (SFS 2017:900). Utgången bestäms med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.