Instruktioner till sakkunniga vid befordran till professor, Teologiska fakulteten
Instruktioner för sakkunnig vid bedömning av meriter vid ansökan om befordran till professor, teologiska fakulteten, Uppsala universitet
Allmänt
Det skall tydligt framgå vilka kriterier som använts vid mätningen sökandens skicklighet (t.ex. vetenskaplig originalitet, produktionsmängd, internationellt genomslag, teoretiskt och metodologiskt djup, undervisningsskicklighet, pedagogisk erfarenhet, forskningsanknytning i undervisningen). Såväl de vetenskapliga som de pedagogiska meriterna skall beaktas.
Det är viktigt att bedömningen av pedagogiska meriterna och den pedagogiska skickligheten ägnas lika stor omsorg som bedömningen av den vetenskapliga meriteringen. För vägledning i frågor om bedömning av pedagogiska meriter hänvisas exempelvis till skriften Att bedöma pedagogisk skicklighet, som finns att tillgå i elektronisk form på länken:
Ett skriftligt yttrande ställs till rekryteringsgruppen (aktuell adress anges i särskilt brev till sakkunnig från fakultetens sekreterare).
Yttrandet ska utgå från behörighetskraven för anställning som professor. Formen för yttrandet beskrivs nedan och det bör följa beskrivningen mycket noggrant. Om avvikelser från instruktionerna sker på ett sådant sätt att bedömningen av den vetenskapliga, pedagogiska och övriga skickligheten inte framstår som tydligt underbyggd och redovisad förbehåller sig rekryteringsgruppen rätten att returnera yttrandet för komplettering.
Sakkunnigutlåtandet
De sakkunniga förväntas avge separata yttranden som var för sig grundligt diskuterar och bedömer alla inskickade arbeten och pedagogiska meriter (omfånget kan förstås skifta men den diskuterande och bedömande delen bör rimligen inte understiga 6 A4-sidor per sakkunnig). I yttrandet redovisas en noggrann granskning av insänd meritportfölj, bilagor och inskickade vetenskapliga arbeten. Det skall tydligt redogöras för sökandens vetenskapliga och pedagogiska kvalifikationer liksom för den övriga skickligheten. Yttrandet bör innehålla explicit diskussion och argumenterad bedömning av publicerade vetenskapliga verk (det räcker således inte med en omfångsrik beskrivning av innehållet i de vetenskapliga arbetena), samt en konkret diskussion och argumenterad bedömning av kvantitativa och kvalitativa aspekter i den vetenskapliga, pedagogiska och övriga meriteringen (i den pedagogiska meriteringen räcker det inte heller med en kvantitativ uppräkning av meriter).
Observera åter att lika stor omsorg skall ägnas bedömning och argumentering för den pedagogiska skickligheten som den vetenskapliga.
Om avvikelser från dessa instruktioner sker på ett sådant sätt att bedömningen av de vetenskapliga och pedagogiska meriterna inte framstår som tydligt underbyggd 2021-03-23
och redovisad förbehåller sig rekryteringsgruppen rätten att returnera yttrandet för komplettering.
Offentlighet
Observera att sakkunnigutlåtandet blir en offentlig handling så snart det inkommit till universitetet. I enlighet med svensk lag kan sökande genast få tillgång till utlåtandet liksom till information om vem som har skrivit yttrandet.