Kamerabevakning

1 Inledning

Kamerabevakning kan ha många syften som att förebygga, utreda och avslöja brott men också i syfte att skapa tryggare miljöer och förhindra olyckor.

I nya kamerabevakningslagen (2018:1200), som trädde i kraft den 1 augusti 2018, regleras när det är krav på tillstånd för kamerabevakning. Utöver vad som föreskrivs i denna lag gäller följande lagar och förordningar vid kamerabevakning:

  • EU:s dataskyddsförordning, lagen (2018:218) med kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning, föreskrifter som har meddelats i anslutning till den lagen och andra föreskrifter som kompletterar dataskyddsförordningen,
  • brottsdatalagen (2018:1177), föreskrifter som har meddelats i anslutning till den lagen och andra föreskrifter som genomför EU:s dataskyddsdirektiv,
  • och föreskrifter om sådan behandling av personuppgifter som inte omfattas av dataskyddsförordningens eller brottsdatalagens tillämpningsområde.

Den nya lagen ersätter Kameraövervakningslagen (2013:460) inom detta område.

Definitionen ”plats dit allmänheten har tillträde” ska inte förväxlas med begreppet ”allmän plats”. Regler kring allmän plats regleras i Riktlinjer för tillträde och upplåtelse till Uppsala universitets lokaler UFV 2018/841.

Kamerabevakningslagen samt de andra lagarna och förordningarna reglerar:

  • Tillstånd för kamerabevakning
  • Sekretess och integritetsskydd
  • Upplysning om kamerabevakning
  • Förhandlingsskyldighet för arbetsgivare

Rutinerna ersätter tidigare riktlinjer för egendomsskydd – kameraövervakning (UFV 2016/903).

2 Ansvar

2.1 Efterlevnad

Ansvaret för efterlevnad av universitetets rutiner för kamerabevakning fördelar sig enligt följande:

Prefekt/motsvarande vid sin institution, avdelning eller motsvarande.

Områdesföreståndare inom sitt intendenturområde.

Säkerhetschef för tillståndshantering, lagring av övervakningsmaterial, samordning samt kontroll av efterlevnad.

2.2 Uppdatering av rutiner

Säkerhetschefen ansvarar för att rutinerna kontinuerligt uppdateras och att underliggande stöddokument upprättas vid behov.

3 Tillstånd för kamerabevakning

Tillstånd krävs för kamerabevakning av platser dit allmänheten har tillträde. Datainspektionen är tillståndsgivare.

Universitetets säkerhetsavdelning ansvarar för tillståndshanteringen gällande kamerabevakning inom universitetet. Den verksamhet som önskar kamerabevakning ska meddela detta och syftet med kamerabevakningen till säkerhetsavdelningen.

För platser dit allmänheten inte har tillträde, krävs inget tillstånd för att använda kamerabevakning. Dock måste övervakningsintresset väga tyngre än den enskildas intresse av att inte bli bevakad. Innan arbetsgivaren beslutar om kamerabevakning ska förhandling med berörd arbetstagarorganisation göras på det sätt som anges i lagen om medbestämmande i arbetslivet (1976:580) § 11-14.

4 Syftet med Kamerabevakning

Kamerabevakning ska normalt inte ses som ett förstahandsalternativ för att nå ett visst syfte. Därför ska det undersökas om andra, mindre integritetskränkande åtgärder än kamerabevakning, kan användas. Exempel på mindre integritetskränkande åtgärder är organisatoriska lösningar, nya rutiner, förstärkt bevakning, samt anpassning av belysning, fysiskt skydd och omgivning.

Den verksamhet som önskar kamerabevakning måste på ett tydligt sätt dokumentera och definiera syftet med kamerabevakningen och skicka in till säkerhetsavdelningen. Olika syften innebär olika lösningar, teknik, kvalitet på bildmaterialet och budget. Exempelvis är det skillnad om en person ska kunna identifieras med ansikte eller om ett område ska övervakas för att identifiera att personer är på platsen. Behovet av kamerabevakning måste kunna påvisas på ett tydligt sätt, t.ex. genom polisanmälningar som är gjorda eller incidenter som har inträffat.

5 Lagring av övervakningsmaterial

Det finns ett antal krav på hanteringen av sparat material för kamerabevakning gällande:

  • Sekretess: Enligt 32 kap 3§ offentlighets och sekretesslagen (SFS 2009:400) gäller sekretess för sådan uppgift om en enskilds personliga förhållanden som har inhämtats genom kamerabevakning som avses i kamerabevakningslagen, om

det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men.

  • Hur länge materialet sparas: Material från kamerabevakning får sparas så länge det behövs för det ändamål som kamerabevakningen bedrivs för. Uppsala universitet sparar normalt inspelat material i högst 30 dagar.
  • Tillgång till inspelat material: Endast säkerhetsavdelningen har tillgång till det inspelade materialet. Säkerhetsavdelningen sköter därmed allt utredningsarbete rörande inspelat material i samband med misstanke om eller konstaterad brottslighandling.
  • Tillgång till realtidsuppspelat material: Kan vid särskilda fall medges till verksamhet där extra trygghetsskapande åtgärder behövs.

För att säkerställa att universitetet uppfyller nämnda lagkrav ansvarar säkerhetsavdelningen för att tillhandahålla en centralt administrerad lagring av sparat material från kamerabevakningen.

6 Upplysning om kamerabevakning

Området som kamerabevakas ska vara tydligt uppmärkt med skyltning om pågående kamerabevakning. Skyltningens information ska bestå av:

  1. Information om att kamerabevakning pågår
  2. Att kamerabevakningen bedrivs av Uppsala universitet
  3. Kontaktuppgifter till Uppsala universitet

Ytterligare information som inte är av omedelbart intresse för dem som kan bli bevakade ska göras tillgänglig på universitetets hemsida. Informationen ska innefatta ändamålet med den aktuella kamerabevakningen, vilken rättslig grund som stödjer Uppsala universitets rätt att få kamerabevaka, hur länge upptaget bildmaterial sparas, Vilka rättigheter de registrerade har och var man ska vända sig för att lämna in klagomål angående kamerabevakningen (kontaktuppgifter till tillsynsmyndighet).

7 Ekonomi

Säkerhetsavdelningen tillhandahåller och bekostar utrustning för central lagring av inspelat material från kamerabevakningen samt mjukvara och belastar inte sökande verksamhets budget.

Den verksamhet som vill ha kamerabevakning bekostar licenser, hårdvara och installationsarbete. Utrustningen beställs genom säkerhetsavdelningen och köps in via universitetets ramavtalsleverantör av säkerhetsteknik.

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin