Mål och strategier - Samhällsvetenskapliga fakulteten
Inledning
Samhällsvetenskapliga fakulteten vill slå vakt om den kombination av ämnesbredd och disciplinära fördjupning som utgör dess styrka. Fakulteten har dessutom utifrån grundläggande samhällsvetenskapliga forskningsfrågor en direkt koppling till utmaningsdriven forskning. Den positionen vill fakulteten utnyttja till att genom samverkan eftersträva excellens inom såväl forskning som utbildning och samtidigt bidra till att lösa de stora utmaningar som samhället står inför. De mål och strategier som framtagits här syftar att ytterligare stärka dessa kvaliteter.
Föreliggande dokument gäller för perioden 2021 – 2025 och ska vara vägledande för fakultetens verksamhet samt ligga till grund för institutioner och andra enheter under fakulteten i deras arbete med att ta fram prioriteringar och strategiska planer för sin respektive verksamhet.
Dokumentet kompletterar Mål och strategier för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap samt Mål och strategier för Uppsala universitet.[1]
Mål
Med utgångspunkt i Uppsala universitets sex utvecklingsmål har fakulteten formulerat delmål med åtföljande indikatorer på måluppfyllelse.[2]
1. Öka kvaliteten i utbildningen och stärka sambandet mellan utbildning och forskning
Nära en fjärdedel av universitetets studenter läser vid samhällsvetenskapliga fakulteten. Fakulteten har ett brett och varierat utbud av både program och fristående kurser. För att kunna upprätthålla hög kvalitet och ha en tydlig forskningsanknytning i utbildningen är målsättningen att inte utöka utbildningsvolymen om inte en motsvarande ökning av forskningsresursen kan erhållas. En ökning av utbildningsvolymen bör i sådana fall i första hand göras på avancerad nivå.
Fakulteten ska arbeta för att ytterligare stärka sambandet mellan utbildning och forskning. Det innebär främst att stärka forskningsmiljön vid utbildningstunga institutioner.
Fakulteten ska även fortsättningsvis erbjuda ett brett och varierat kursutbud. Det innebär dock inte att samtliga institutioner ska erbjuda detta. Här har fakulteten ansvaret att se till att utbildningsuppdraget fördelas utifrån institutionernas förutsättningar samt volymmässigt hålls på en nivå så att hög kvalitet och tydlig forskningsanknytning kan upprätthållas samtidigt som samhällets efterfrågan på personer med samhällsvetenskaplig kompetens kan uppfyllas.
Fakulteten ska verka för att forskarutbildningen ska ha såväl volym som bredd och att samtliga doktorander ska ingå i en stimulerande forskarutbildningsmiljö. Det innebär t ex. att möjliggöra samverkan och utbyten mellan olika forskarutbildningsmiljöer.
Fakulteten ska arbeta för att vara en inkluderande utbildnings- och forskningsmiljö som utgör förstahandsval för svenska studenter och att öka andelen internationella studenter på samtliga utbildningsnivåer. Var denna nivå ligger kan dock variera mellan olika utbildningsmiljöer.
2. Bedriva nationellt ledande och internationellt framgångsrik forskning
Inom fakulteten ska nationellt ledande och internationellt framgångsrik forskning bedrivas i stimulerande forskningsmiljöer. Forskningen ska kännetecknas av hög kvalitet och bidra med ny kunskap vid forskningsfronten.
Styrkan i fakultetens forskning ska synas i publiceringar inom ramen för respektive ämnes/temans publiceringstradition. Den höga kvaliteten ska även återspeglas i förmågan att i konkurrens erhålla forskningsmedel.
Fakulteten ska i rekryteringshänseende vara förstahandsval för svenska forskare och vara en attraktiv arbetsgivare för internationella forskare.
3. Stärka gränsöverskridande och utmaningsdriven forskning
Fakulteten ska ta tillvara på och lyfta den tydliga koppling som finns mellan samhällsvetenskapliga forskningsfrågor och utmaningsdriven forskning. På fakulteten ska även bedrivas forskningssamarbeten av hög kvalitet över ämnes-, fakultets- och områdesgränser och tematiska forskningsmiljöer kunna etableras. Detta görs bland annat genom deltagande i CIRCUS och i forskningsprogrammet om Demokrati och högre utbildning inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap, som fakulteten också till stor del är med och finansierar.
Under perioden ska forskningssamarbeten och forskningsmiljöer kopplade till hållbar samhällsutveckling initieras.
4. Stödja och samordna initiativ inom utbildning och forskning
Fakulteten ska stödja och samordna initiativ inom utbildning och forskning både sådant som kommer från institutioner och enheter under fakulteten men även som ett svar på initiativ från nivåer över fakulteten. Detta både genom att använda befintliga samarbets- och mötesformer inom fakulteten samt genom att stödja initiativ som utvecklas under perioden, .
Fakulteten ska främja strategiska satsningar inom forskningsinfrastruktur.
5. Ta tillvara på Campus Gotlands potential
Fakultetens verksamhet vid Campus Gotland ska integreras i övrig verksamhet och de mål och strategiska prioriteringar som fakulteten formulerat ska även gälla för verksamheten där. Det innebär särskilt att stärka kopplingen mellan utbildning och forskning vid Campus Gotland samt utveckla samverkan. Campus Gotland ska ha en hög närvaro av både medarbetare och studenter.
6. Stärka och utveckla samverkan
Fakulteten ska stödja institutionernas i deras arbete med att utveckla befintliga samarbeten med strategiska samverkanspartners och vara ett stöd för nya samarbeten inom forskning och utbildning. Fakulteten ska även bidra till arbetet med att synliggöra den samverkan som sker, samt verka för att stärka samarbetet mellan fakultetens institutioner och universitetets centrala stödfunktioner för samverkan. Därtill ska fakulteten stödja olika kanaler och kontaktytor för samverkan mellan externa aktörer, samhället och fakultetens forskare, lärare och studenter. Campus Gotlands komparativa fördelar när det gäller samverkan med regionen och det lokala näringslivet ska stödjas.
Dessutom ska fakulteten arbeta för att ytterligare utveckla det långsiktiga samarbetet med regioner och kommuner inom den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU).
Strategi för måluppfyllelse
Målen syftar till att stärka kvaliteten inom såväl utbildning som forskning samt att verka för förnyelse. Fakulteten har formulerat följande sju strategiska prioriteringar för dess arbete mot att nå de uppsatta målen:
- Fakulteten ska genom sitt kvalitetssystem för utbildningar och den årliga uppföljningen stödja sina institutioner och övriga enheter i deras kvalitetsutveckling av utbildning och forskning.
- Fakulteten ska verka för att ytterligare inkludera studenter och doktorander i kvalitets- och utvecklingsarbetet.
- Fakulteten ska verka för en balans i fördelningen av forskningsresurs så att samtliga institutioner vid fakulteten har möjlighet att bedriva forskning och göra utbildningen forskningsförankrad. Det främsta verktyget för detta är riktade satsningar, framför allt genom professorsprogrammet och doktorandsatsningar.
- Fakulteten prioriterar förutsägbarhet och långsiktighet i fördelningen av sin forskningsresurs (via den sk. snurran). På så sätt premieras också de styrkor som finns inom fakultetens institutioner och enheter.
- Fakulteten ska stödja institutionerna i deras arbete att stärka befintliga och nya forskningsmiljöer. Inte minst gäller detta samarbeten kring forskningsinfrastrukturer.
- Fakulteten ska stärka fokus på externfinansierad utmaningsdriven forskning med hög vetenskaplig kvalitet på såväl nationell som europeisk nivå för att bygga samverkan utifrån fakultetens unika ställning.
- Fakulteten ska stärka internationalisering genom att utveckla formerna för en mer aktiv och ändamålsenlig internationell rekrytering av professorer, lärare, postdocs, doktorander och studenter.
Bilaga 1 Indikatorer för bedömning av måluppfyllelse
Här listas de indikatorer som beslutats tidigare i fakultetsnämnden (SAMFAK 2021/16). Indikatorerna ska underlätta institutioners och enheters arbete med framtagande av strategiska planer och bör användas med beaktande av de specifika förutsättningar som gäller vid respektive institution/enhet. För att kunna användas i det strategiska utvecklingsarbete, kan de framtagna indikatorerna behöva ges olika tyngd för olika institutioner/enheter.
1. Öka kvaliteten i utbildningen och stärka sambandet mellan utbildning och forskning
för varierat och brett kursutbud
- antal fristående kurser, utbildningsprogram och huvudområden
- antal kurser och program med samverkan mellan flera institutioner och/eller flera fakulteter
för att utgöra förstahandsval
- andel förstahandssökande till motsvarande kurs/program nationellt
- söktryck till program och fristående kurser (sökande/platser)
- meritvärde för sist antagen programstudent
öka andelen internationella studenter
- antal internationella studenter på grund, avancerad och forskarnivå -söktryck internationellt sökande (platser öppna för int. sökande)
- stärka kopplingen mellan utbildning och forskning
- andel forskning för undervisande lärare
för forskarutbildningen
- söktryck
- antal antagna
- storlek på doktorandgrupp inom en forskarutbildning
- antal fakultetsgemensamma forskarutbildningskurser
- antal nationella forskarutbildningskurser/skolor
- antal forskarutbildningskurser i samverkan med andra discipliner
- vistelser vid utländska lärosäten
2. Bedriva nationellt ledande och internationellt framgångsrik forskning
- andel externa forskningsbidrag
- antal publikationer viktade efter respektive ämnes eller temas publiceringstradition
- antal sampubliceringar med internationella forskare
- andel citeringar (som även fångar upp nya publiceringar)
- talroll vid konferens
- genomströmning forskarutbildningen
3. Stärka gränsöverskridande och utmaningsdriven forskning
- antal forskningsbidrag tillsammans med forskare från andra discipliner
- antal sampublikationer med forskare från andra discipliner
- antal forskarutbildningskurser med andra discipliner (andra vetenskapsområden viktas högre)
4. Stödja och samordna initiativ inom utbildning och forskning
- upprätthållande av, tillgängliggörande av samt nyetableringar av samhällsvetenskapliga databaser
5. Ta tillvara på Campus Gotlands potential
- antal forskningsprojekt med deltagare från båda campus
- antal kurser där båda campus integreras
- antal forskarstuderande
6. Stärka och utveckla samverkan
- andel studenter som gör examensarbete hos samverkanspartners inom näringsliv eller offentlig sektor
- antal adjungerade lärare från strategiska samarbetspartners
- antal professionsdoktorander och professions post-docs
- antal uppdragsutbildningar
- antal kvalificerade rapport- och utredningsuppdrag
[1] Mål och strategier för Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap HUMSAM 2020/43, Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2018/641. [2] Indikatorerna för de olika delmålen finns i bilaga 1.