Mål och strategier för Historisk-filosofiska fakulteten 2021-2025
Inledning
Detta dokument anger mål och strategier för Historisk-filosofiska fakulteten under perioden 2021–2025 och ersätter tidigare mål-och-strategidokument (HISTFILFAK 2016/108).
Dokumentet tar som sin utgångspunkt Mål och strategier för Uppsala universitet (UFV 2018/641), vilka fakulteten enligt rektorsbeslut är ålagd att implementera (UFV 2020/937), och är tänkt att närmare precisera och konkretisera de mål och strategier som är aktuella för verksamheten inom Historisk-filosofiska fakulteten.
Historisk-filosofiska fakultetens verksamhet är bred och mångfacetterad med utbildning och forskning inom ett vitt spektrum av områden. Ansvaret för kvalitet inom utbildning och forskning ligger hos fakultetsnämnden, men institutionerna spelar en viktig och självständig roll i det löpande kvalitetsarbetet, med fakultetens stöd. Det innevarande dokumentet beskriver de mål och strategier som är relevanta på fakultetsnivå, men institutionerna förväntas förvalta dessa mål och vid behov utarbeta egna mål som är relevanta för den egna verksamheten. Samtidigt vill fakulteten starkt betona vikten av att mål-och-strategidokument inte bör bli allt för omfattande. Istället förordar fakulteten att sådana dokument hålls relativt korta och istället regelbundet revideras för att ta hänsyn till nya behov som uppstått. De mål, strategier och indikatorer som beslutas om ska vara sådana att de kan användas aktivt i arbetet med verksamhetsplaner på såväl fakultets- som institutionsnivå.
Vad gäller användandet av målindikatorer i mål-och-strategidokument ska dessa vara förankrade i verksamheten och därtill vara enkla både att mäta och förstå. Då målindikatorerna primärt är kvantitativa vill fakultetsnämnden särskilt påpeka att fakultetens verksamhet och uppfyllnad av mål och strategier inte enbart utvärderas med hjälp av dessa indikatorer, utan mer djuplodande forsknings- och utbildningsutvärderingar behövs som komplement.
Som allmän förutsättning för all verksamhet vid Historisk-filosofiska fakulteten gäller att den ska genomsyras av ett inkluderande, professionellt och kollegialt arbetssätt, där samtliga medarbetare ska ges samma möjlighet att påverka verksamhetens riktning. Uppsala universitet präglas av en kollegialt grundad beslutsordning, i vilken medarbetare har möjlighet att och även förväntas ta en aktiv roll. Vid Historisk-filosofiska fakulteten ges medarbetarna en aktiv roll i fakultetens styrning, och är på så sätt med och tar ansvar för verksamheten. Ett kollegialt styre ger inte bara medarbetarna god insyn i verksamheten; det ger dem även erfarenheter och kompetenser som säkerställer att fakulteten även framöver kan få goda kollegiala ledare. Kollegialt samarbete och gemensamt ansvar för verksamheten är även en viktig del i att skapa goda kunskapsmiljöer som präglas av frihet i utbildning och forskning. Kollegialt ansvarstagande stärker slutligen kvaliteten i de bedömningar som görs och de beslut som fattas.
Mål: Expandera utbildningen och stärk sambandet mellan utbildning och forskning
Utbildningen vid Historisk-filosofiska fakulteten präglas av ämnesmässig bredd, med en mångfald av kurser och flera utbildningsprogram. Vid fakultetens elva enheter finns utbildning inom drygt tjugo huvudområden, och inom sexton av dessa huvudområden erbjuds utbildning upp till forskarnivå. Studenter på grundnivå kan välja att läsa något av fakultetens femton kandidatprogram, varav tre även utlyses internationellt, eller skräddarsy sin kandidatexamen genom att välja ur det breda utbud av fristående kurser som erbjuds. Samtliga enheter erbjuder även utbildning på avancerad nivå, huvudsakligen i form av masterprogram.
Fakultetens kvalitets- och utvecklingsarbete med avseende på utbildning ska i första hand syfta till att öka kvaliteten i utbildningen och förbättra studentretentionen, snarare än att eftersträva ett större utbildningsuppdrag. Utbildningsutbudet ska kontinuerligt ses över för att säkerställa att den utbildning som erbjuds är relevant och ändamålsenlig, samt främjar livslångt lärande samt breddad rekrytering i studentgruppen. I detta arbete bör institutionerna aktivt använda utbildningsutvärderingarna som redskap.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå
(Mål) Fakulteten ska vara ett förstahandsval för svenska studenter och attrahera ett ökat antal internationella studenter.
(Mål) Fakulteten ska verka för att utbudet av internationellt utlysta och starkt forskningsanknutna program på avancerad nivå ska öka.
(Mål) Fakulteten ska verka för att utbudet av tvärvetenskapliga och internationellt utlysta kandidatprogram ska öka.
Strategier
Fakulteten ska tillhandahålla relevant utbildning av högsta kvalitet där lärarkollegiets samlade expertis tas till vara.
Fakulteten ska eftersträva att där så är möjligt och relevant erbjuda utbildning med unika inslag som kan attrahera studenter från ett stort upptagningsområde.
Fakulteten ska arbeta för att öka antalet utbildningar med internationell antagning på grundnivå och avancerad nivå.
Fakulteten ska arbeta för att på ett genomtänkt och strategiskt sätt öka synligheten för våra utbildningar nationellt och internationellt.
Fakulteten ska använda sig av utbildningsutvärderingar för att öka kvaliteten i utbildningen och förbättra studentretentionen.
Indikatorer på måluppfyllnad
Antalet förstahandssökande till fakultetens kurser och program, uttryckt som andel av summan av ansökningar nationellt
Antalet internationella studenter från EU/EEC-området och övriga världen
Antalet internationellt utlysta program och kurser på grundnivå och avancerad nivå
Antalet studenter på avancerad nivå
Utbildning på forskarnivå
(Mål) Utbildningen på forskarnivå ska ha volym och bredd, och samtliga doktorander ska ingå i eller ha tillgång till en stimulerande forskarutbildningsmiljö.
Strategier
Fakulteten ska under perioden 2021–2023 avsätta medel i sin verksamhetsplan för ökad doktorandantagning.
Fakulteten ska arbeta för att doktorander får ökad information om möjligheten till utlandsvistelse under sin utbildningstid.
Fakulteten ska uppmuntra till ämnesöverskridande doktorandsatsningar.
Fakulteten ska även fortsättningsvis uppmuntra och underlätta för forskare att söka extern finansiering, inom ramarna för vilka projekt doktorander kan antas.
Fakulteten ska använda sig av utbildningsutvärderingar för att öka kvaliteten i forskarutbildningen.
Indikatorer på måluppfyllnad
Antalet aktiva doktorander
Antalet doktorander som medverkar i nationella och internationella utbyten
Mål: Utveckla forskningsexcellens och stärk förmågan att attrahera prestigefyllda bidrag i internationell konkurrens
I likhet med utbildningsutbudet präglas Historisk-filosofiska fakultetens forskning av mångfald och excellens. Fakultetens forskare har länge varit framgångsrika i ansökningar om externa forskningsmedel från nationella finansiärer, och vid fakultetens enheter finns flera framstående forskningsmiljöer som är ledande inom sina respektive fält. Fakulteten ska slå vakt om den mångfacetterade forskning som bedrivs inom dess enheter, och verka för att skapa goda forskarmiljöer i vilka såväl doktorander som seniora forskare och professorer har en plats. Fakulteten ser dock ett behov av att ytterligare förbättra förutsättningarna för fakultetens forskare att beviljas externa medel från internationella finansiärer, då främst EU.
(Mål) Fakulteten ska vidmakthålla sin nationellt ledande position i konkurrens om fria forskningsmedel.
(Mål) Fakulteten ska stärka förmågan att attrahera excellensmedel i internationell konkurrens genom att tydligare stödja forskare att söka sådana medel.
Strategier
Fakulteten ska arbeta för att attrahera och rekrytera unga forskare som kan placera sina forskningsmedel vid fakulteten.
Fakulteten ska anordna gemensamma informations- och diskussionsmöten om forskningsstrategier och forskningsfinansiering.
Fakulteten ska arbeta för att värna forskningstiden för lektorer och professorer.
Fakulteten ska arbeta för att främja ett gott och inkluderande forskningsklimat vid enheterna.
Fakulteten ska arbeta för att antalet beviljade internationella programanslag och excellensmedel ökar.
Fakulteten ska uppmuntra anställda att publicera i välrenommerade tidskrifter som använder sig av ett peer-review-system.
Indikatorer på måluppfyllnad
Antalet beviljade ansökningar om nationella forskningsmedel i fri konkurrens
Antalet inlämnade EU-ansökningar
Antalet beviljade EU-ansökningar och excellensbidrag
Antalet publikationspoäng enligt norska listan
Antalet gästforskare och internationellt rekryterade forskare vid fakultetens enheter
Mål: Stärk gränsöverskridande forskning
Uppsala universitet har som mål att utveckla fler högprofilerade forskningsmiljöer med tematisk inriktning, där forskare med olika ämnesbakgrund samarbetar kring gemensamma problemställningar (UFV 2018/640). Vid Historisk-filosofiska fakulteten finns redan flera ämnesöverskridande forskningsmiljöer som svarar väl mot det mål universitetet satt upp.
(Mål) Fakulteten ska arbeta för att stärka sina högprofilerade tvärvetenskapliga forskningsmiljöer och underlätta utvecklandet av nya samarbeten över ämnesgränserna.
Strategier
Fakulteten ska uppmuntra medarbetare att överväga gränsöverskridande samarbeten när de exempelvis planerar forskningsprojekt.
Fakulteten ska uppmuntra enheterna att aktivt bjuda in kollegor från andra områden till relevanta forskningsaktiviteter (exempelvis forskningsseminarier, konferenser, workshops).
Fakulteten ska uppmuntra sina forskare att ta del av CIRCUS verksamhet.
Indikatorer på måluppfyllnad
Antalet högprofilerade forskningssamarbeten mellan olika vetenskapsområden där forskare från fakulteten spelar en ledande roll
Mål: Utnyttja potentialen vid Campus Gotland
Sedan samgåendet mellan Uppsala universitet och dåvarande Högskolan på Gotland har Historisk-filosofiska fakulteten haft en stark närvaro vid Campus Gotland, och verksamheten där utgör en betydande del av fakultetens utbildnings- och forskningsuppdrag. Historisk-filosofiska fakulteten är även den fakultet som har störst utbildningsuppdrag vid Campus Gotland; nära 40 % av utbildningen vid Campus Gotland sker inom ramen för fakultetens verksamhet. På Campus Gotland delas lokalerna av medarbetare från många institutioner och ämnen, vilket bidrar till att ge särskilt goda förutsättningar till mång- och tvärvetenskap både vad gäller utbildning och forskning. Inom Historisk-filosofiska fakulteten finns även ett antal mycket framgångsrika forsknings- och utbildningsmiljöer med placering på Campus Gotland. Utbildningarna vid Campus Gotland har även varit mycket framgångsrika vad gäller att attrahera internationella studenter, vilket bidrar till en dynamisk studentmiljö.
(Mål) Fakulteten ska arbeta för en levande forsknings- och utbildningsmiljö med hög campusnärvaro för såväl studenter som undervisande och forskande personal.
(Mål) Fakulteten ska arbeta för att Campus Gotland även fortsättningsvis ska vara en grogrund för tvärvetenskapliga forsknings- och utbildningssatsningar.
Strategier
Fakulteten ska även fortsättningsvis stötta de unika utbildningsmiljöerna på Campus Gotland och arbeta för en högre retentionsgrad bland studenterna på dessa utbildningar.
Fakulteten ska uppmuntra sina enheter med verksamhet på Campus Gotland att delta i gränsöverskridande forskningsprojekt samt i den tvärvetenskapliga forskarskolan inom hållbar utveckling, samt att anta doktorander inom ramarna för dessa.
Fakulteten ska uppmuntra sina enheter med verksamhet på Campus Gotland att aktivt bjuda in kollegor från andra områden till relevanta forskningsaktiviteter (exempelvis forskningsseminarier, konferenser, workshops).
Indikatorer på måluppfyllnad
Antalet studenter registrerade på campuskurser vid Campus Gotland
Antalet mångdisciplinära forskningsprojekt vid Campus Gotland
Antalet aktiva doktorander med placeringsort Campus Gotland
Mål: Utveckla samverkan som en integrerad del av utbildning och forskning
Medarbetarna vid Historisk-filosofiska fakulteten samverkar redan i hög utsträckning med det omgivande samhället. Denna samverkan kan ta sig olika form och inkluderar bland annat styrelse- och utredningsuppdrag för andra organisationer och myndigheter, samarbeten med museer och bibliotek, och deltagande i offentlig debatt genom öppna föreläsningar eller författandet av debattartiklar. Vid många enheter finns även en väl etablerad kontakt med näringsliv eller andra potentiella avnämare.
(Mål) Fakultetens utbildningar ska i möjligaste mån ha en tydlig arbetslivsanknytning och denna ska kommuniceras till studenterna.
(Mål) Fakulteten ska synliggöra humanioras betydelse för ett hållbart samhälle.
(Mål) Fakulteten ska skapa långsiktiga och ömsesidiga samverkansrelationer inom både utbildning och forskning.
Strategier
Fakulteten ska uppmuntra sina enheter att upprätta programråd med avnämarkontakter.
Fakulteten ska uppmuntra sina enheter att använda gästföreläsare från sektorer utanför högskolesektorn inom relevanta kursmoment.
Fakulteten ska uppmuntra till att fakultetens program innehåller inslag av verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Fakulteten ska uppmana sina forskare att i relevanta fall kontakta externa aktörer i samband med sina forskningsprojekt.
Fakulteten ska verka för att systematiskt synliggöra den samverkan som redan sker vid dess enheter i samband med att verksamhetsplaner och årsredovisningar upprättas.
Indikatorer på måluppfyllnad
Antalet studenter som registreras på VFU-kurser och –moment
Antalet forskningsprojekt med externa aktörer
Antalet utbildningsinslag med externa aktörer
Antalet kvalificerade rapport-, styrelse- och utredningsuppdrag för fakultetens medarbetare