Mål och strategier för Teologiska fakulteten 2021-2025

Inledning

Teologiska fakultetens mål och strategier 2021 sammanfattar fakultetens målsättning för perioden 2021 till 2024. Dokumentet beskriver målen och strategier för att uppnå dem. Teologiska fakultetens mål har tagits fram inom fakulteten och är inte endast en anpassning av universitetets gemensamma mål till fakultetens verksamhet. Teologiska fakulteten har under de senaste åren genomfört en genomgripande förnyelse av utbildningsprogram, ämnesstruktur, intern organisation samt tagit ett samlat grepp om den mångvetenskapliga forskningen vid fakulteten (i dagligt tal kallat Projekt 2020). Förändringsarbetet har tagit sin utgångspunkt i internt kvalitetsarbete, ekonomiska realiteter samt i analyser av samtidens och framtidens behov av utbildning och forskning inom fakultetens verksamhetsfält. Arbetet har skett i samverkan med avnämare och andra aktörer i samhället.

Fakulteten är nu inne i en fas då dessa förändringar tar form genom nya utbildningsprogram och ämnen, ny intern organisation och delvis nya ramar för fakultetens mångvetenskapliga centra. Fakulteten befinner sig således i en konsoliderings- och uppföljningsfas under vilken intentionerna förverkligas. Samtidigt vill fakulteten fortsätta sitt arbete för kvalitet och förnyelse och låta det ta sig uttryck i Mål och strategier 2021. Dokumentet är inte en uttömmande sammanställning av allt kvalitetsarbete vid fakulteten utan lyfter frågor som kräver särskild uppmärksamhet efter Projekt 2020.

Teologiska fakultetens Mål och strategier 2021 relaterar till Uppsala universitets Mål och strategier 2019 och till fakultetens arbete att i samarbete med vetenskapsområdets övriga fakulteter utarbeta strategier och tidsatta indikatorer. Tidsramarna för framtagagandet har satts av rektor och vetenskapsområdet. För Teologiska fakultetens del har det betytt att Mål och strategi-dokumentet arbetats fram under ett par månader under slutet av 2020. En av fakultetsnämnden utsedd arbetsgrupp har lett den kollegiala processen där representanter för fakultetens olika forskningsämnen, mångvetenskapliga centra, beredande och beslutande organ ingått.

Teologiska fakultetens Mål och strategier 2021 har fritt kunskapssökande i utbildning och forskning, akademisk frihet och akademiskt ansvar som utgångspunkt. Rättssäker myndighetsutövning är en annan lagstadgad princip som utgör grunden för Mål och strategier för Teologiska fakulteten. Liksom universitetet i stort värnar också Teologiska fakulteten i sin verksamhet hållbar utveckling, lika villkor och en god studie- och arbetsmiljö.

Teologiska fakulteten har haft två tidigare mål- och strategidokument. Ett från 2012 och ett från 2016. Båda dessa har föregåtts av ett internt arbete som fakulteten själv lagt upp. Fakultetens Visioner, mål och strategier var då inte direkt kopplade till liknande dokument på andra nivåer inom Uppsala universitet. I övrigt är de båda dokumenten rätt olika. Det första var inte tidsatt och innehöll många mål inom ett brett spektrum av fält. Strävan mot ökad internationalisering och ny incitamentsstruktur var genomgående. Det andra kan beskrivas som en projektplan för att genomföra den ovan nämnda omgestaltningen av fakulteten. Det projektet är nu avslutat.

Teologiska fakulteten är den största och mest heltäckande forsknings- och utbildningsenheten för religionsvetenskap och angränsade områden i landet och en av de största i Nordeuropa. Vid fakulteten finns sju ämnen organiserade i sex ämneskonstellationer, två mångvetenskapliga centra (Centrum för mångvetenskaplig forskning om religion och samhälle, CRS, samt Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, CemFor) samt ett forum (Forum för judiska studier, FJS). Islamisk teologi och filosofi samt islamiska studier utgör en integrerad del i ämnes- och utbildningsstrukturen. Såväl den ämnesspecifika som den mångvetenskapliga forskningen är mångfasetterad, framgångsrik och internationellt etablerad. På kandidatnivå finns de två kandidatprogrammen Religionsvetarprogrammet och Teologprogrammet. Utbildningen på avancerad nivå är uppdelad på flera program. Tre av programmen är de internationella masterprogrammen International Humanitarian Action (NOHA), Euroculture och Religion in Peace and Conflict – de två förstnämnda med status Erasmus+. De två svenskspråkiga programmen är masterprogram i Mänskliga rättigheter och masterprogram i teologi och religionsvetenskap, det senare även med engelskspråkig ingång från 2022. Vidare finns magisterprogrammet Humanitarian Action (HAC). Därtill kommer fristående kurser.

Det finns påtagliga utmaningar för fakulteten. Inom utbildningsfältet är den nationella och inte minst den regionala konkurrensen ovanligt hård, särskilt på kandidatnivå där det i närområdet finns minst åtta utbildningsanordnare. I fråga om forskning och forskarutbildning är läget snarast det motsatta. Den ämnesspecifika forskningen behöver ofta söka sig långt utöver närområdet för att finna samarbetspartners med motsvarande kompetens. Utmaningarna som möter fakultetens mångvetenskapliga forskning är ofta organisatoriska och ekonomiska och därmed i hög grad universitetsinterna.

Fakulteten bygger vidare på sina styrkor för att möta utmaningarna. I Mål och strategier 2021 är därför internationalisering, utbildningens forskningsanknytning, samverkan, förtydligande av forskningsprofiler och samarbeten samt digitala lösningar i fokus.

Visioner

Teologiska fakulteten ska bibehålla och utveckla sin ställning som ledande forsknings- och utbildningsmiljö i teologi och religionsvetenskap i Nordeuropa samt bedriva forskning med en omfattande och differentierad internationell forskningsprofil. Med högklassig forskning som utgångspunkt ska fakulteten fortsätta ge forskningsanknuten utbildning med stor bredd på grundläggande, avancerad och forskarnivå. Fakulteten vill samtidigt värna den akademiska friheten och bedriva framstående och attraktiv samhällsrelevant ämnes-, mång- och tvärvetenskaplig forskning i skärningspunkten mellan religion och samhälle. Teologiska fakulteten vill utgöra en nod i Nordeuropa för forskningssamarbeten inom fältet teologi och religionsvetenskap.

Mål och strategier för forskning och forskarutbildning

Forskning

Mål

Teologiska fakulteten ska bedriva och vidareutveckla högkvalitativ och samhällsrelevant forskning i inkluderande forskningsmiljöer. Fakulteten ska verka för starkare samarbeten nationellt och internationellt, för forskningens genomslag och för lärares och forskares aktiva bidrag i internationella forskningssammanhang och kvalitetsarbete.

Strategier

  • skapa bättre möjligheter för att forskning vid fakulteten ska få största möjliga internationella genomslag, till exempel genom att avsätta medel för att underlätta och bekosta publicering i internationella tidskrifter. Fakulteten ska synliggöra publicerad forskning.
  • främja internationalisering genom att uppmuntra ämnen och mångvetenskapliga centra att inbjuda nationella och internationella gästforskare och genom att underlätta för och uppmuntra lärares och forskares internationella utbyten.
  • avsätta medel och underlätta för lärare och forskare att bygga internationella nätverk, genom till exempel vetenskapliga sällskap och värdskap för internationella konferenser.
  • underlätta för lärare att delta i både nationella och internationella forskarskolor och undersöka möjligheten till vidgade nationella och internationella samarbeten för ämnena.
  • verka för kvalitetsarbete genom att stärka incitament för lärare och forskare att bidra till kvalitetskontroll, utvärderingar och strategier för nationell och internationell forskning inom religionsvetenskap.
  • verka för att vara en nod för forskning i teologi och religionsvetenskap.
  • uppmuntra lärare och forskare att med olika stödfunktioner söka forskningsprojekt.
  • utarbeta en rutin för redovisning av forskning utförd inom ramen för tjänst där bland annat analys av förutsättningar för och användning av forskningstid i tjänsten ingår samt utvärdera redovisningsformen.
  • skapa tydliga rutiner för uppföljning av arbetet med att befrämja god forskningssed och motarbeta eventuella incitament för oredlighet.
  • främja olika vetenskapliga samarbeten mellan lärare och forskare knutna till olika ämnen och mångvetenskapliga profiler genom att förbättra informationsutbyte via samrådet för forskning och forskarutbildning samt i relation till forskningscentra och forum.
  • bevaka mångvetenskapliga forskningscentras fortsatta finansiering och verksamhet.
  • underlätta för lärare och forskare att kommunicera sina forskningsresultat i det omgivande samhället och skapa kanaler för att möjliggöra popularisering av pågående samhällsrelevant forskning.
  • verka för att öka mängden uppdragsforskning genom att stimulera till aktiva kontakter med omgivande samhälle.

Forskarutbildning

Mål

Teologiska fakulteten ska bedriva förstklassig forskarutbildning och stärka forskarutbildningsmiljöerna så att kvalificerad och inkluderande forskningsverksamhet i ämnena kan bedrivas på lång sikt. Fakulteten ska vidmakthålla och stärka den internationella profilen på forskarutbildningen.

Strategier

  • fortsätta rekrytera kvalificerade doktorander för att därigenom stärka forskarmiljöerna.
  • vidareutveckla och stärka forskarseminarierna för att de även
  • fortsättningsvis ska vara de främsta miljöerna för forskning.
  • arbeta för systematisk självreflektion för att främja inkluderande forskarutbildningsmiljöer och
  • seminariekulturer och fokusera särskilt på doktorander med annan språklig bakgrund.
  • årsvis följa upp samarbetet inom ämnen och ämneskonstellationer.
  • vidareutveckla samarbeten och former för kvalitativ nationell och internationell forskarskolverksamhet och underlättar för doktorander att delta.
  • fakultetens seniora forskare ska hjälpa doktorander att identifiera relevanta internationella konferenser att delta i under doktorandtiden.
  • handledare ska arbeta systematiskt för att introducera doktorander i relevanta internationella nätverk och sällskap och fakulteten ska avsätta medel för till exempel medlemsavgifter i internationella sällskap.
  • ta vara på erfarenheter från arbete med digital pedagogik inom forskarutbildning, för att underlätta kontakten med nationella och internationella lärosäten och nätverk. utreda behovet av särskilda medel och stöd för att förbättra doktoranders möjlighet till publicering i internationella tidskrifter med hög akademisk genomslagskraft, synliggöra publicerad forskning och arbeta systematiskt med utbyte av goda erfarenheter.
  • verka för långsiktiga samarbeten med andra välrenommerade lärosäten för ömsesidiga doktorandutbyten.
  • uppmuntra internationella gästdoktorander att under en viss tidsperiod utgöra en del av fakultetens forskarutbildningsmiljö.
  • skapa forum och incitament för att underlätta för doktorander att kommunicera sina forskningsresultat i det omgivande samhället.

Mål och strategier för grundutbildning

Mål

Teologiska fakulteten ska fortsatt bedriva högklassig och attraktiv forskningsanknuten utbildning på grundläggande och avancerad nivå med teologisk och religionsvetenskaplig bredd och djup. Teologiska fakulteten ska fortsatt verka för både nationell och internationell samhällsrelevans inom sina utbildningsprogram. Teologiska fakulteten ska arbeta för ökad och breddad studentrekrytering och för utbildning präglad av tillgänglighet, mångfald och hållbarhet.

Strategier

  • stärka forskningsanknytningen i undervisningen genom att utveckla möjligheter för forskare med pågående projekt att bidra till grundutbildningen.
  • öka undervisningens kvalitet genom att underlätta för lärare att kontinuerligt genomgå pedagogisk fortbildning och systematiskt arbeta med kursutveckling.
  • ta vara på erfarenheter från arbete med digital pedagogik och driva utvecklingen vidare för utbildning på såväl campus som distans.
  • vidareutveckla former för samverkan med det omgivande samhället inom kandidat- och masterprogram och där fortsätta att arbeta med yrkesrelevans och att vidareutveckla relationer till sådana arbetsgivare och organisationer som gagnas av religionsvetenskaplig kompetens.
  • säkerställa att kompetens och teknik finns tillgänglig för att möjliggöra internationalisering genom digitala plattformar. skapa möjligheter för att erbjuda studenter ett ökat utbud av kurser inom teologi och religionsvetenskap på engelska för en breddad internationell rekrytering och ett ökat antal utbytesstudenter samt möjlighet till internationalisering för svenska studenter. arbeta aktivt för ökade möjligheter till utbytesstudier.
  • erbjuda internationella gästlärare och gästforskare att undervisa inom grundutbildningen.
  • verka för en inventering av internationella utbildningsprogram som är liknande fakultetens egna, vilka kan ge ömsesidiga utbytesmöjligheter för såväl studenter som lärare. vidareutveckla kommunikationsstrategier för utbildningar på
  • såväl grundnivå som avancerad nivå för ökad och breddad rekrytering av betalstudenter, EES-studenter och svenska studenter och regelbundet genomföra uppföljning och utvärdering av dessa samt kommunicera i rekryteringssyfte även studiesociala sidor av utbildningen, till exempel i relation till Teologiska studierådet. fortsätta att utveckla strategier för ökad genomströmning med bibehållna eller ökade kvalitetskrav, inte minst i relation till uppsatser.
  • arbeta aktivt för att stärka lärares kompetens i att undervisa tillgängligt och utifrån mångfalds- och hållbarhetsperspektiv.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin