Process för att utse promotorer och hedersdoktorer - teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

Fakultetens process för att utse promotorer och hedersdoktorer

Denna processbeskrivning är fastställd av fakultetsnämnden 2018-02-06. Nämnden delegerar till arbetsutskottet att vid behov fastställa smärre förändringar av processbeskrivningen.

Bakgrund

Tidigare fanns förfarandet kring att utse hedersdoktorer reglerat* men numera är denna procedur inte reglerad i förordning etc. Universitetets nio fakulteter, däribland den teknisk-naturvetenskapliga, utser själva sina hedersdoktorer på sätt som de finner lämpligt och utan samråd med universitetsledningen.

Fakultetens process för detta finns inte samlat beskriven utan har levt vidare huvudsakligen som muntlig tradition, vilket i vissa fall har lett till missförstånd och förseningar. För att underlätta fakultetens framtida arbete finns ett värde i att beskriva nödvändiga moment, ansvarsfördelning och tidsförhållanden vilket görs nedan. Samtidigt görs motsvarande beskrivning av proceduren med att utse fakultetens promotorer vilka har en viktig roll i de årliga promotionerna.

*Se t.ex. Högskoleförordning (1977:263) 14 kap. 7 §.

Promotor

Promotor är en av fakulteten utsedd professor som förrättar den ceremoniella promotionen av fakultetens doktorer, inklusive av fakulteten utsedda hedersdoktorer.

Vem kan utses till promotor?

Promotor ska vara professor och måste också vara doktor, men inte nödvändigtvis vid den egna fakulteten.* Promotor ska vid promotionstillfället också vara tillsvidareanställd inom fakulteten. Undantagsvis kan en nyligen pensionerad professor förordnas att inträda i tjänst under promotionsveckan, men detta ska ses som ett undantag främst förbehållet universitetets mindre fakulteter.

*Promotor anses vara ett led i en succession och ett viktigt inslag i promotionen är att denna följd markeras genom kröningen med krans resp. hatt och orden: ”Jag XX, själv filosofie doktor...” (eller motsvarande på latin).

Vad innebär uppdraget som promotor?

Promotor ska vara beredd att fullgöra alla de uppgifter som är förenade med uppdraget och före sitt accepterande av uppdraget vara medveten om vad detta innebär. Promotor ska några månader innan promotionen sammanställa presentationer av hedersdoktorerna (endast inför vinterpromotionen) och några veckor innan promotionstillfället finnas tillgänglig för att underteckna diplomen. Under promotionsveckan ska promotor delta i förövning (vanligen tisdag e.m.), kransbindningsfesten (vanligen torsdag e.m./kväll) med dess generalrepetition samt i promotionsdagens ceremoni och bankett.

Promotionsspråket, som används vid själva promoverandet, är antingen latin eller svenska och varje fakultets promotor får själv välja ett av dessa språk.

Fakultetens riktlinjer

För teknisk-naturvetenskapliga fakulteten gäller för promotorer att:

  • dessa ska vara vetenskapligt högt meriterade men därutöver också ha bidragit till fakultetens arbete genom att exempelvis ha åtagit sig viktigare förtroende- eller ledningsuppdrag,
  • beslut om vilka som utses fattas av fakultetsnämnden, på förslag av sektionsdekanerna.

Vad avser könsfördelning ska denna återspegla motsvarande fördelning bland de som kan utses till promotorer, fakultetens hela professorskollektiv.* Om flera likvärdigt meriterade kandidater finns ska i första hand promotor av underrepresenterat kön utses.

Om promotor med kort varsel får förhinder att utföra sina uppdrag under promotionsveckan finns i huvudsak två alternativ – att någon av de närmast föregående promotorerna åter träder in eller att vicerektor tar över uppgiften. Akademiintendenturen koordinerar åtgärderna om läget skulle uppstå.

*Sedan år 2000 har 21 % av fakultetens promotorer varit kvinnor. Vid fakulteten är f.n. (februari 2018) 18,5 % av professorerna kvinnor

Hedersdoktor

Hedersdoktor (doctor honoris causa) är en titel som tilldelas person som gjort framstående vetenskapliga insatser eller på annat sätt främjat forskningen vid fakulteten. Hedersdoktor blir vanligen forskare, huvudsakligen från andra länder, som fakulteten knutit kontakt med i sin verksamhet. Även andra personer, som inte uppnått doktorsexamen, kan utses till hedersdoktorer om fakulteten vill knyta dessa till sin forskningsgemenskap.

Sedan år 2005 installeras de olika fakulteternas hedersdoktorer enbart vid universitetets vinterpromotion, i slutet av januari varje år. Den första hedersdoktorn vid Uppsala universitet promoverades år 1839. Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten har utsett hedersdoktorer sedan 1957.* Totalt har fakulteten utsett 271 hedersdoktorer under perioden 1957-2018, se bilaga 1.

*Under åren 1957-1993 dock som matematisk-naturvetenskapliga fakulteten

Vem kan utses till hedersdoktor?

I princip kan vem som helst som anses lämplig, oavsett nationalitet, utses till hedersdoktor. Därefter måste den som utsetts acceptera värdigheten och också delta i promotionsakten för att bli hedersdoktor.

För att ett förslag till hedersdoktor ska behandlas krävs att någon eller några ur fakultetskollegiet stöder förslaget och ”gör det till sitt”. Sekretess kring förslagen är viktig, fram till dess att beslut har fattats och namnen på hedersdoktorerna har offentliggjorts av universitetet. Det ska inte förekomma att ett förslag till hedersdoktorat blir känt i förväg av den som föreslagits eller av dennes anhöriga, kollegor etc. Denna sekretess gäller i lika hög grad om förslaget lämnats utan bifall.

Eftersom Sverige är ett litet land tillämpas riksgiltighet. Detta innebär att den som blivit doktor efter avlagda prov vid ett svenskt lärosäte inte ska utses till hedersdoktor med samma inriktning vid ett annat svenskt lärosäte. Den som redan blivit utsedd till filosofie eller teknologie hedersdoktor vid ett annat svenskt lärosäte ska heller inte förlänas med samma titel vid Uppsala universitet och dess teknisk-naturvetenskapliga fakultet.

Vad innebär titeln hedersdoktor?

Hedersdoktoratet medför rätt för den utsedde att kalla sig filosofie eller teknologie doktor, med eller utan tillägget h.c. (honoris causa). Enligt gammal sedvänja kan hedersdoktoratet också innebära rätt att medverka i akademisk undervisning. I övrigt medför hedersdoktoratet inga ekonomiska eller officiellt meritmässiga förmåner.

När fakulteten välkomnat en ny hedersdoktor innebär det att ett livslångt band knutits med denna person. Med enkla åtgärder går det att förstärka känslan av samhörighet med fakulteten, såväl under som efter promotionsveckan i Uppsala. I samband med promotionsveckan i slutet av januari är det vanligt att berörda avdelningar/institutioner exempelvis arrangerar seminarier tillsammans med den blivande hedersdoktorn och knyter kontakter för framtida samarbeten. Därutöver uppmanas sektioner och institutioner att då och då gå igenom listan över ”sina” hedersdoktorer och stämma av vilka kontakter som finns mellan dessa och fakulteten, hur kontakterna kan vidareutvecklas samt hur det säkerställs att hedersdoktorerna får löpande och relevant information från fakulteten.

Alla hedersdoktorer bjuds in att vara med i alumnnätverket och på detta sätt få löpande information från universitetet i form av digitala nyhetsbrev, skriften ”Nya horisonter/New Horizons” m.m. Dessutom blir de inbjudna till olika evenemang både i Uppsala och utomlands.

Fakultetens riktlinjer

För teknisk-naturvetenskapliga fakulteten gäller för hedersdoktorer att:

  • de som utses ska tillhöra någon av följande kategorier:
    • yngre, företrädesvis utländska, forskare med vilka det finns ett begynnande samarbete inom fakultetens ämnesområden. Motiv: god potential och prioriterad att knyta närmare till fakultetens forskningsgemenskap.
    • personer som bidragit till att öka intresset för teknik och naturvetenskap i vid bemärkelse; verksamma inom t.ex. näringsliv, myndigheter, utbildning, media, NGO:s eller som entreprenörer. Motiv: visa uppskattning och där det kan finnas ömsesidigt intresse av fortsatt eller framtida samarbete i olika former.
    • äldre, företrädesvis utländska, forskare med vilka det funnits ett långvarigt och omfattande samarbete inom fakultetens ämnesområden. Motiv: belöning för en sällsynt framstående yrkesprestation, ofta ett livsverk.
    • mycket välkända personer, exempelvis Nobelpristagare, med ämnesmässig koppling till fakulteten. Motiv: potential för utökat framtida samarbete.
  • som regel utse tre till fem hedersdoktorer varje år,*
  • dessa kan utses till filosofie hedersdoktor eller till teknologie hedersdoktor,
  • en ”personlig” kandidat till hedersdoktor får nomineras av den som utsetts till promotor för vinterpromotionen om vederbörande så önskar,
  • förutom en för fakulteten gemensam promotor ska varje hedersdoktor ha en promotionsvärd från fakulteten, vanligen någon av förslagsställarna, som ska medverka till att promotionen i Uppsala blir minnesvärd och att det praktiska under promotionsveckan fungerar friktionsfritt,  beslut om vilka som utses fattas av fakultetsnämnden, på förslag av sektionsdekanerna.

En jämn könsfördelning ska eftersträvas bland de som utses till hedersdoktorer och varje år ska minst en kvinna och minst en man utses. Fakulteten emotser att kandidater av olika kön nomineras.

Det är möjligt att till hedersdoktor föreslå också forskare med vilka det finns eller funnits ett mer formellt förhållande till fakulteten, exempelvis genom anställning som gästprofessor.

*I samband med jubileer och liknande kan fler än så utses, men då företrädesvis samordnat med universitetet i övrigt

Fördelning av kostnader

Rektorsämbetet bekostar lagerkrans och diplom, buffé för hedersdoktorerna vid kransbindningsfesten samt promotionsmiddagen för hedersdoktorn jämte en gäst.

Fakulteten bekostar doktorsring i guld samt, vid behov, förhyrning av hedersdoktors högtidsdräkt.

Logi för hedersdoktor samt en gäst under vistelsen (normalt minst två nätter) ordnas av resp. hedersdoktors promotionsvärd och bekostas av berörd institution/avdelning.

Vad gäller resan till/från Uppsala för promotionen bekostas denna antingen av hedersdoktorn själv eller av berörd institution/avdelning enligt överenskommelse i varje enskilt fall.

Tidplan – årlig rutin för att utse promotorer och hedersdoktorer

Följande tider, åtgärder och ansvarsförhållanden gäller om inget annat meddelas:

Datum

Att göra

Ansvarig

Förtydligande/anmärkning

Senast 1 mars

Ta fram lista över potentiella promotorer för nästa år

Fakultetskansliet

Lista över professorer vid fakulteten (ej adj., gäst- eller seniorprof.). Promotor ska vara tillsvidareanställd

vid promotionstillfället, dvs. i jan resp. maj nästkommande år

Senast 15 mars

Inbjudan att föreslå hedersdoktorer och promotorer skickas ut inom fakulteten (via prefekter och dekaner)

Vicerektor (underlag från fakultetskansliet)

Svar senast den 15 april (promotorer) resp. 15 maj (hedersdoktorer). Förslag på såväl kvinnor som män emotses

Senast 15 april

Lämna in förslag till promotorer

Prefekterna

 

Under april

Utifrån listan ovan, ev. förslag från prefekter och diskussioner föregående år – gemensamt ta fram förslag

till totalt två promotorer för nästkommande år

Sektionsdekanerna

 

Berörda sektionsdekaner tillfrågar de två föreslagna om de accepterar uppdraget. Beslut om promotorer tas tidigt eftersom promotor för vinterpromotionen erbjuds att nominera en ”personlig” hedersdoktor

Senast 15 maj

Lämna in förslag till hedersdoktorer

Fakultetens kollegium (via prefekter)

Fakultetskansliet kontrollerar formalia, t.ex. att de inte redan är hedersdoktorer vid annat lärosäte

Senast 5 juni

Avstämning av inkomna

förslag till hedersdoktorer. Rangordning av förslagen

(om inga oklarheter finns)

Sektionsdekanerna

Generell diskussion om förslagen, inkl. könsfördelning och om kravprofiler är uppfyllda (vid behov, begäran om kompletteringar)

Senast 15 juni

Besluta om promotor för vinter- resp. vårpromotion nästa år. Vid ”valår”* även beslut om hedersdoktorer om förslag föreligger

Fakultetsnämnden

Promotor för vinterpromotionen erbjuds därefter nominera en personlig kandidat som hedersdoktor. Vid ”valår” beslutar avgående fakultetsnämnd om hedersdoktorer

*Med ”valår” avses här de år då fakultetsnämndens mandatperiod går ut, f.n. [30 juni] 2020, [30 juni] 2023 osv.

Datum

Att göra

Ansvarig

Förtydligande/anmärkning

Senast 15 augusti

Ev. komplettering av förslag till hedersdoktorer (på förekommen anledning)

Förslagsställare och/eller prefekter

Ev. komplettering av nomineringar. Underrepresenterat kön? Finns förslag till promotionsvärdar?

Senast 15 augusti

Ev. personligt förslag till hedersdoktor

Promotor för vinterpromotionen

Promotors förslag går automatiskt vidare som förslag till nämnden

(Senast 30 augusti)

Rangordning av inkomna förslag till hedersdoktorer, om så inte gjorts i juni

Sektionsdekanerna

 

(Senast 15 september)

Besluta om vilka hedersdoktorer fakulteten utser, om så inte gjorts i juni

Fakultetsnämnden

Ev. kompletterande beslut avseende promotors förslag. Sekretess råder till dess att pressmeddelande publicerats (se oktober nedan)

Under september - inom en vecka efter fakultetsnämndens beslut

Underrätta den kallade hedersdoktorn om fakultetens beslut – invänta besked om detta accepteras eller inte (inkl. möjlighet att delta i promotionen)

Berörda sektionsdekaner, eller någon utsedd av resp. sektionsdekan (t.ex. förslagsställare)

För att formellt utses måste hedersdoktorn dels acceptera värdigheten, dels kunna närvara vid vinterpromotionen (inkl. några dagar före). Påminn om tystnadsplikt fram till dess att UU offentliggör namnen

Efter besked från samtliga utsedda hedersdoktorer, dock senast den 1 oktober

Meddela nämndens beslut om promotorer och hedersdoktorer

Fakultetsnämndens sekreterare

Skicka en ifylld ”hedersdoktorsblankett” (per utsedd hedersdoktor) till Akademiintendenturen. Kopia till Kommunikationsavdelningen och hedersdoktorsregistret

Senast 1 oktober

Ta fram förslag till pressmeddelande inkl. foto för resp. hedersdoktor. Utkast till presentation (se november nedan)

Fakultetskansliet lämnar utkast till resp. förslagsställare som slutredigerar texten

Slutligt förslag stäms av med Kommunikationsavdelningen som därefter förbereder publicering (inkl.

engelsk version) på hemsidan

Under oktober – datum enligt överenskommelse

Publicera pressmeddelande om fakultetens hedersdoktorer

Kommunikationsavdelningen

Fakultetskansliet delger därefter pressmeddelandet till resp. hedersdoktors eget lärosäte (motsv.)

Under oktober

Skicka ett första brev med information till hedersdoktorerna angående ceremonierna

Akademiintendenturen

Denna information går i kopia också till respektive promotionsvärd. Promotor får separat information angående sitt uppdrag

Senast 1 november

Lämna in en presentation av hedersdoktorerna för skriften, samt en kortmotivering

för programmet

Fakultetskansliet lämnar utkast till promotor som slutredigerar texten

Till Akademiintendenturen. Pres. = ca 1/3 A4-sida, kortmotivering = en mening (utkast gärna när förslag till pressmeddelande tas fram)

November-januari

Förberedelser för promotionsveckan

Akademiintendenturen (vissa uppdrag ges av dem till promotor resp.

promotionsvärd)

Alla frågor om själva promotionsveckans ceremonier besvaras av Akademiintendenturen

Under januari

Förberedelser

Promotor, promotionsvärd för resp. hedersdoktor

Enligt separat program

Sista fredagen i

promotionsveckan (januari)

Vinterpromotion, hedersdoktorer och ordinarie doktorer promoveras

Fakultetens promotor (vad avser fakultetens doktorer/ hedersdoktorer)

Enligt separat program

Under maj

Förberedelser

Promotor

Enligt separat program

Sista fredagen i promotionsveckan (maj)

Vårpromotion, endast ordinarie doktorer promoveras (inga hedersdoktorer)

Fakultetens promotor (vad avser fakultetens doktorer)

Enligt separat program

Bilaga 1: Hedersdoktorer - statistik

Se länk till originaldokument "PDF", sidorna 8-9.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin