Riktlinjer för exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden
1 Inledning
Förordning (EG) nr 428/2009 är ett EU-gemensamt regelverk för kontroll av export, överföring, förmedling och transitering av produkter med dubbla användningsområden. I Sverige kompletteras förordningen med lagen (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd samt förordningen (2000:1217) med samma namn. Med produkter med dubbla användningsområden avses ”produkter, inbegripet programvara och teknik, som kan användas för både civila och militära ändamål, samt alla varor som kan användas både för icke-explosiva ändamål och för att på något sätt bidra vid tillverkning av kärnvapen eller andra kärnladdningar” (artikel 2 av rådets förordning (EG) nr 428/2009). Regelverket omfattar såväl fysisk förflyttning som elektronisk överföring av de reglerade produkterna.
Reglerade produkter med dubbla användningsområden förekommer inom
Uppsala universitets verksamhet. Universitetet är, bland annat, skyldig att ha erforderliga tillstånd för det fall universitetet exporterar, överför, förmedlar eller transiterar sådana produkter. Eftersom verksamheten hanterar reglerade produkter ska universitet även årligen deklarera eventuella intäkter från försäljning av produkter med dubbla användningsområden till Inspektionen för strategiska produkter. För att försäkra regelefterlevnaden behövs välförankrade riktlinjer och rutiner för exportkontroll vid universitetet.
2 Ansvar
2.1 Efterlevnad
Ansvaret för efterlevnad av dessa riktlinjer fördelar sig enligt följande:
Prefekt/motsvarande vid sin institution, avdelning eller motsvarande.
Säkerhetschef för bevakning av utvecklingen inom området, samordning och uppföljning.
2.2 Export
Säkerhetsavdelningen ska informeras inför all export från Uppsala universitet som kräver exporttillstånd.
Säkerhetsavdelningen bistår verksamheten med vägledning i att söka exporttillstånd från Inspektionen för strategiska produkter respektive Strålsäkerhetsmyndigheten.
All export som kräver exporttillstånd, inklusive export som omfattas av EU generella exporttillstånd, ska dokumenteras i det centrala diariet.
2.3 Lokala rutiner
Inom varje institution/motsvarande är prefekt/motsvarande ansvarig för exportkontroll, det vill säga efterlevnad av förordning (EG) nr 428/2009, lag (2000:1064) och förordning (2000:1217). Alla prefekter/motsvarande ska ta del av tillräcklig information om exportkontroll för att bedöma om deras verksamhet berörs av exportkontrollregelverket. Bedömningen ska dokumenteras skriftligt och diarieföras i centrala diariet enligt instruktioner och tidsplan från säkerhetsavdelningen.
Prefekter/motsvarande vid institutioner/motsvarande med verksamhet som berörs av exportkontrollregelverket ska fastställa skriftliga rutiner för exportkontroll och hantering av produkter med dubbla användningsområden vid institutionen/motsvarande. Rutinerna ska vara välkända för alla berörda medarbetare. Rutinerna ska uppdateras efter behov och ses över minst en gång per år. I samband med att de ses över ska de skickas i kopia till säkerhetsavdelningen.
Säkerhetsavdelningen tillhandahåller information och rådgivning till stöd för prefekters/motsvarandes exportkontrollbedömningar och utformningen av institutionens/motsvarandes exportkontrollrutiner. Det innefattar att tillhandahålla en checklista för innehållet i institutionernas exportkontrollrutiner.
2.4 Deklaration
Säkerhetsavdelningen deklarerar årligen universitetets intäkter från försäljning av produkter med dubbla användningsområden till Inspektionen för strategiska produkter i enlighet med lagen (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd liksom förordningen (2008:889) om finansiering av verksamheten vid Inspektionen för strategiska produkter.
Prefekterna/motsvarande bistår säkerhetsavdelningen med underlag för den årliga deklarationen. En beskrivning av underlaget och datum för att lämna in det ska framgå av en rutin som fastställs av säkerhetschefen och som tillgängliggörs på medarbetarportalen.
2.5 Intern utbildning och information
Säkerhetsavdelningen bevakar utvecklingen inom området och tillhandahåller information och utbildningsmaterial om exportkontroll.
Information om exportkontroll ska inkluderas i relevanta interna utbildningar som erbjuds av förvaltningen och av andra delar av verksamheten.
2.6 Uppföljning och uppdatering
Universitets arbete med exportkontroll är under uppbyggnad. Det medför ett särskilt behov av utvärdering och vidareutveckling. Säkerhetsavdelningen ska årligen utvärdera utformningen och efterlevnaden av dessa riktlinjer och redovisa resultatet för ledningen.
Säkerhetsavdelningen bevakar lagändringar och annan utveckling inom området som påkallar uppdatering av riktlinjerna och lämnar underlag och rekommendationer om eventuella ändringar till rektorn efter behov.