Riktlinjer för friskvård

Bakgrund

En översyn av nuvarande friskvårdspolicy har genomförts för att
stärka såväl Uppsala universitets attraktivitet som arbetsgivare som att främja hälsan för universitetets anställda.

  • Riktlinjer för friskvård bör vara ett tydligt ramverk hållbart på lång sikt. Dokumentet ska fungera för hela universitetet och utgöra ett tydligt ställningstagande för hur universitetet ser på friskvårdsarbetet.
  • Riktlinjer för friskvård bör tydligt sammankopplas med det systematiska arbetsmiljöarbetet och informationen bör därför publiceras där övriga arbetsmiljödokument finns.
  • Universitetets ambition är att i möjligaste mån skilja
    friskvårdsfrågor från alkohol- och drogproblematik.

Beslut

  • Friskvårdsbidraget höjs from 2011-01-01 från 1 400 kr per år och anställd till 2 000 kronor per år och anställd. Syftet är dels att främja hälsa, dels att Uppsala universitets friskvårdserbjudande ska ligga i linje med övriga lärosätens och statliga förvaltningars friskvårdserbjudande.
  • Riktlinjer för friskvård enligt bilaga 1 fastställs.
  • Universitetsdirektören får i uppdrag att fastställa rutiner för friskvård. Bilaga 2.

Beslut i detta ärende har fattats av undertecknad rektor i närvaro av universitetsdirektören Ann Fust, efter föredragning av personaldirektören Stina Nyström. Närvarande därutöver var prorektor professor Kerstin Sahlin, biträdande universitetsdirektören Jan Ivar Mattsson, Uppsala studentkårs ordförande Gabriel Ledung.

Bilaga 1 - Riktlinjer för friskvård

Uppsala universitet är en attraktiv arbetsgivare med motiverade och engagerade medarbetare som mår bra fysiskt, psykiskt och socialt på sin arbetsplats. Medarbetare ska uppleva god hälsa och prestera ett gott arbete utifrån individuella förutsättningar. Alla medarbetare ska kunna känna stolthet över sin individuella och allas gemensamma prestation vid Uppsala universitet.

Uppsala universitet ger alla medarbetare förutsättningar att stärka sin hälsa genom ett varierat utbud av förebyggande friskvårdsinsatser. Variationen av insatser ger förutsättningar för alla medarbetare att investera i sin egen hälsa. Friskvården utgör en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet vid Uppsala universitet.

Universitetets friskvårdsarbete främjar effektivitet och arbetsglädje på arbetet. Riktlinjerna ska uppmuntra medarbetare till ett regelbundet
aktivt deltagande i hälsofrämjande aktiviteter.

Mål

Universitetets friskvårdsarbete ska främst leda till ökad

  • frisknärvaro
  • kvalitet, effektivitet och utveckling i arbetet
  • arbetsglädje och kreativitet i arbetet
  • trivsel på arbetsplatsen genom sociala aktiviteter

Genom dessa insatser förebyggs och minskar ohälsa, olycksfall samt arbetsskador.

Ansvar

För att nå målen krävs att universitetet och medarbetaren samverkar
för att främja arbetet med hälsa. Varje medarbetare är ytterst ansvarig för sin egen hälsa och har att ta ansvar för samt visa engagemang för
sin hälsa och arbetsmiljö i det dagliga arbetet. Medarbetaren har
ansvar att samtala med sin närmsta chef om arbetssituationen upplevs påverka den egna hälsan och arbetsförmågan negativt.

Universitetets ansvar för medarbetarens hälsa består i att skapa en god arbetsmiljö. Universitetet ansvarar även för det övergripande hälsoarbetet och riktlinjerna för friskvård. Prefekter, avdelningschefer och övriga chefer ska ge sitt aktiva stöd till hälsa och friskvård. De ska verka för att ett hälsoftämjande arbetssätt skapas på arbetsplatsen och uppmuntra medarbetarna att delta i olika friskvårdsaktiviteter. Varje institution/motsvarande kan, med dessa riktlinjer för
universitetet som grund, utforma egna insatser av friskvårdskaraktär. Dessa insatser dokumenteras med fördel i den för varje institution/motsvarande årliga arbetsmiljöplanen.

Bilaga 2 - Rutin för friskvård

Bakgrund

Med anledning av den översyn av riktlinjer for friskvård som beslutats av Rektor 2010 08 31 fastställer universitetsdirektören reviderade rutiner för universitets friskvård from 2011-01-01.

Skrivningen om motionsformer är uppdaterad enligt nya skatteregler utfärdade av Skatteverket på uppdrag av regeringen.

Rutin för friskvård

Uppsala universitet uppfyller riktlinjerna för friskvård genom att erbjuda ett antal friskvårdsfrämjande insatser till alla anställda. Universitetet ansvarar för information om olika friskvårdsinsatser på webben.

Friskvårdsinsatser som Uppsala universitet erbjuder alla anställda:

  • Friskvårdsbidrag. Institutionen/motsvarande ersätter en del
    av den enskilde anställdes kostnader för termins/årskort. Fr.o.m. den 1 januari 2011 höjs universitetets friskvårdsbidrag till 1 000 kr per termin eller 2 000 kr per år. För bidrag krävs inlämnande av originalkvitto till din löneadministratör. En förutsättning för att få ersättning är att den anställde innehar en anställning (oavsett sysselsättningsgrad) under motionskortets giltighetstid. Är du anställd 10 månader av ett årskort ersätts tio tolftedelar av kostnaden för kortet.

    Med en rehabiliteringsplan som underlag kan prefekt eller motsvarande dock bevilja ett högre belopp till enskilda anställda.

    Förmånen av friskvårdsbidrag är skattefri om förmånen riktar sig till hela personalen, är av enklare slag och av mindre värde samt inte får bytas mot kontant ersättning. Eftersom Uppsala universitet associationsrättsligt är en enda myndighet måste samma förmåner erbjudas alla anställda vid universitetet för att undvika beskattning. Exempel på skattefri motion är gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash, lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Även andra aktiviteter av liknande slag, t.ex. motionsdans som bugg, folkdans, squaredance och jazzdans kan godtas. Andra former som godtas är t.ex. tai chi, quigong, kostrådgivning, information om stresshantering, profylaxkurser för gravida anställda och s.k. kontorsmassage. Som kontorsmassage räknas behandlingar som är avstressande, eller som syftar till att förebygga och motverka ömhet och stelhet i exempelvis axlar, armar, nacke eller rygg som kan uppkomma i samband med ensidigt arbete. Förutom vanlig kroppsmassage kan det t.ex. vara rosenterapi, äkupressur, kinesiologi, zonterapi och floating. Även enklare slag av fotvård eller fotmassage kan ses som friskvård.

    Träning med en personlig tränare anses inte som enklare slag av motion. Sporter som inte innebär motion i betydelsen fysisk träning omfattas inte av skattefrihet. Exempel på sådana sporter är pistolskytte, agility, bridge och körsång med undantag för körsång på arbetsplatsen. Sporter som kräver dyrare redskap eller kringutrustning som golf, segling, ridning och utförsåkning omfattas inte heller av skattefriheten.
  • Friskvårdstimme. Det finns en möjlighet för
    heltidstjänstgörande personal med reglerad arbetstid att ägna en arbetstimme per vecka till motion. Tiden relateras till aktuell tjänstgöringsgrad. Utnyttjande av friskvårdstimmen förutsätter ett godkännande i förväg av närmaste chef om aktivitet och vald tidpunkt så att verksamheten inte störs. Friskvårdsaktiviteten ska vara av regelbunden karaktär och i anslutning till arbetet. Uppsala universitets lokala flextidsavtal skapar ytterligare en möjlighet, inom angivna flexramar, att ägna sig åt hälsofrämjande aktiviteter. Även den möjligheten kräver en överenskommelse i förväg med närmaste chef.
  • Tillgång till universitetets träningsanläggningar
  • Tillgång till avtalade rabatterade träningsanläggningar
  • ”Friskör”
  • Rådgivning av friskvårdskonsulent
  • Företagshälsovård
  • Aktiviteter arrangerade av UIK (Universitetetspersonalens Idrotts Klubb)

Villkor för friskvårdserbjudandet

Friskvårdserbjudandet gäller dig som:

  • har en tidsbegränsad anställning som omfattar minst 6
    månader samt en aktuell tjänstgöringsgrad motsvarande minst 20 %. Erbjudandet gäller under den period anställningen pågår.
  • är antagen forskarstuderande med en anställning om minst 20%.
  • är tjänstledig med löneavdrag och uppbär sjuk- eller föräldrapenning.

Friskvårdserbjudandet gäller inte dig som är stipendiat, arvodist, forskarstuderande med enbart utbildningsbidrag eller uppbär ålderspension.

Beslut i detta ärende har fattats av undertecknad universitetsdirektör.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin