Riktlinjer för självständiga arbeten - Språkvetenskapliga fakulteten
1. Utgångspunkter
- Kursfordringarna för kandidat-, magister- och masterexamen framgår av examensordningen i Högskoleförordningens (1993:100) bilaga 1. De kunskaper, färdigheter och värderingsförmågor som anges för respektive examens mål ska komma till uttryck i studentens självständiga arbete (examensarbete). De frågor som arbetet behandlar måste alltså vara av sådan art att studentens förmågor kan bedömas i förhållande till examensmålen.
- Student som skriver självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng ska så långt det är praktiskt och ekonomiskt möjligt ha rätt att fritt välja bland etablerade vetenskapliga teorier, metoder och forskningsperspektiv.
- Praxis vid fakulteten är att studenter skriver det självständiga arbetet enskilt. Om institutionen vill att studenter i ett huvudområde ska kunna skriva arbetet antingen enskilt eller i par, på sådant sätt att den enskilda insatsen kan bedömas, ska det framgå i kursplanen.
2. Handledning
- Handledning ska företrädesvis ges av lärare som har genomgått universitetets
- Riktlinjer för handledning av självständigt arbete (examensarbete) ska finnas på institutionsnivå. Studenten ska vid kursens start informeras om dessa riktlinjer.
- Institutionens riktlinjer för handledning av självständigt arbete (examensarbete) bör bland annat innehålla uppgifter om rollfördelningen mellan handledare och examinator, handledningens omfattning och karaktär, handledarens ansvar, studentens ansvar, uppsatsens omfång och utformning, oppositionsförfarande och examination.
- Handledares och examinatorers tjänstgöringstid fastläggs vid respektive institutions tjänstgöringsfördelning. Praxis vid fakulteten är minst 20 klocktimmars beräkning för handledning inklusive examination av ett arbete om 15 högskolepoäng. För ett arbete om 30 högskolepoäng på avancerad nivå är praxis vid fakulteten minst 40 klocktimmars beräkning för handledning inklusive examination.
- Om särskilda skäl finns bör en student ges möjlighet att på begäran byta Såvida bytet inte kan genomföras inom institutionen, ska extern handledare anlitas om det är praktiskt och ekonomiskt genomförbart.
- Det finns enligt UKÄ en utbredd praxis inom högskolesektorn att en student som inte blir färdig med sitt självständiga arbete (examensarbete) under kurstiden får handledning, inom rimliga gränser, tills arbetet är färdigt. Om en institution vill avvika från denna praxis, bör den klargöra detta dels i institutionens riktlinjer för handledning, dels genom föreskrift i kursplanen.
3. Examination
- Det självständiga arbetet (examensarbetet) är en kurs eller i vissa fall en del av en kurs och därför ska det finnas fastställt datum för såväl examination som omexamination. Det ska framgå av kursinformationen när slutgiltig version av det självständiga arbetet ska lämnas in för seminariebehandling och examinators prövning.
- Det är viktigt att handledare och examinator för en dialog om kraven, så att bedömningarna av studenternas självständiga arbeten (examensarbeten) blir enhetliga. Bedömningen ska vara transparent och studenten ska informeras om hur den genomförs.
- Tydligt uttryckta betygskriterier är viktigt för studenternas rättssäkerhet, inte minst för den del av examinationen som är muntlig. Dessa betygskriterier bör kommuniceras till studenterna senast vid kursstart.
- Varken handledare eller examinator kan neka student att lägga fram sitt självständiga arbete (examensarbete) för examination vid ordinarie examinationstillfälle eller omexaminationstillfälle.
- Institutionerna kan utforma kursen i självständigt arbete (examensarbete) så att handledaren ska ge någon form av klartecken för inlämning av slutversion av uppsatsen till seminariebehandling och examinators prövning. I de fall detta görs bör institutionen tydliggöra för studenterna vad det steget i processen innebär.
- Att en handledare har givit klartecken till en student att lägga fram sitt arbete till seminariebehandling och/eller prövning av examinator innebär inte att examinator är skyldig att sätta ett godkänt betyg, samtidigt som det inte bör förekomma att omfattande förändringar krävs för att uppsatsen ska godkännas efter seminariebehandling och examinators prövning.
- Examination innebär myndighetsutövning och genomförs av varje examinator på eget tjänsteansvar. Högskoleförordningen (6 kap. 18 § HF) medger inte att ett betygsbeslut fattas av flera examinatorer gemensamt.
4. Uppföljning, återkoppling och utveckling
- Kursvärdering av kursen i självständigt arbete (examensarbete) ska genomföras med studenterna enligt universitetets riktlinjer.
- Resultatet av kursvärderingen ska sammanfattas i en kursrapport som också ska innehålla kursansvarigs synpunkter på kursens genomförande samt ge förslag till eventuella åtgärder. Kursrapporten ska diarieföras.
- Kursrapporten ska göras tillgänglig för studenterna som har deltagit i kursen och presenteras i samband med nästa kursintroduktion.
- Uppföljningen och återkopplingen ska vara ett led i en dialog med studenterna kring kvalitetsutveckling av kurserna i självständigt arbete vid fakulteten.
Bilagor
Bilaga 1: Utdrag ur Högskoleförordningens examensordning
KANDIDATEXAMEN
Omfattning
Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för utbildningen.
Mål
Kunskap och förståelse
För kandidatexamen skall studenten
- visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.
Färdighet och förmåga
För kandidatexamen skall studenten
- visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer,
- visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar,
- visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och
- visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För kandidatexamen skall studenten
- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
- visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin
Självständigt arbete (examensarbete)
För kandidatexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen.
Övrigt
För kandidatexamen med en viss inriktning skall också de preciserade krav gälla som varje högskola själv bestämmer inom ramen för kraven i denna examensbeskrivning.
MAGISTEREXAMEN
Omfattning
Magisterexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 60 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 30 högskolepoäng med fördjupning inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för utbildningen. Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, konstnärlig kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen.
Undantag från kravet på en tidigare examen får göras för en student som antagits till utbildningen utan att ha haft grundläggande behörighet i form av en examen. Detta gäller dock inte om det vid antagningen gjorts undantag enligt 7 kap. 28 § andra stycket på grund av att examensbevis inte hunnit utfärdas.
Mål
Kunskap och förståelse
För magisterexamen skall studenten
- visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl överblick över området som fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
- visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för
Färdighet och förmåga
För magisterexamen skall studenten
- visa förmåga att integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
- visa förmåga att självständigt identifiera och formulera frågeställningar samt att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar,
- visa förmåga att muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
- visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att arbeta i annan kvalificerad verksamhet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För magisterexamen skall studenten
- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
- visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.
Självständigt arbete (examensarbete)
För magisterexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen.
Övrigt
För magisterexamen med en viss inriktning skall också de preciserade krav gälla som varje högskola själv bestämmer inom ramen för kraven i denna examensbeskrivning.
MASTEREXAMEN
Omfattning
Masterexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 120 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 60 högskolepoäng med fördjupning inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för utbildningen. Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, konstnärlig kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen.
Undantag från kravet på en tidigare examen får göras för en student som antagits till utbildningen utan att ha haft grundläggande behörighet i form av en examen. Detta gäller dock inte om det vid antagningen gjorts undantag enligt 7 kap. 28 § andra stycket på grund av att examensbevis inte hunnit utfärdas.
Mål
Kunskap och förståelse
För masterexamen skall studenten
- visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
- visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för
Färdighet och förmåga
För masterexamen skall studenten
- visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
- visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
- visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
- visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För masterexamen skall studenten
- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete, - visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.
Självständigt arbete (examensarbete)
För masterexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 30 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen. Det självständiga arbetet får omfatta mindre än 30 högskolepoäng, dock minst 15 högskolepoäng, om studenten redan har fullgjort ett självständigt arbete på avancerad nivå om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen eller motsvarande från utländsk utbildning.
Övrigt
För masterexamen med en viss inriktning skall också de preciserade krav gälla som varje högskola själv bestämmer inom ramen för kraven i denna examensbeskrivning.