Riktlinjer för val av ledamöter till områdes- och fakultetsnämnder 2023-2026

Val av ledamöter till områdesnämnd

En elektorsförsamling för varje vetenskapsområde ska väljas med uppdrag att förbereda och ta fram förslag till ordförande och vice ordförande samt förrätta val av övriga ledamöter exklusive studentrepresentanter för områdesnämnden för perioden 2023-07-01-2026-06-30.

Elektorsförsamlingarnas sammansättning

Elektorsförsamlingarna ska bestå av 31 ledamöter med personliga suppleanter. Antalet lärare/forskare har beräknats med definitionen i Arbetsordningen 2 kap § 1 som grund.

Elektorsförsamlingen för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap sätts samman enligt nedan efter val i respektive fakultetskollegium.

Elektorsförsamlingen för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap sätts samman efter val i respektive fakultetskollegium.


Antal lärare/forskare

Antal elektorer

Teologiska fakulteten

37

1

Juridiska fakulteten

61

2

Historisk-filosofiska fakulteten

189

7

Språkvetenskapliga fakulteten

116

5

Samhällsvetenskapliga fakulteten

332

13

Fakulteten för utbildningsvetenskaper

76

3

 81131

Elektorsförsamlingen för vetenskapsområdet för medicin och farmaci sätts samman enligt nedan efter val i respektive fakultetskollegium.

Elektorsförsamlingen för vetenskapsområdet för medicin och farmaci sätts samman efter val i respektive fakultetskollegium.


Antal lärare/forskare

Antal elektorer

Medicinska fakulteten

452

25

Farmaceutiska fakulteten

101

6


553

31

Elektorsförsamlingen för vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap sätts samman enligt nedan efter val i respektive sektion.

Elektorsförsamlinen för vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap sätts samman efter val i respektive sektion.


Antal lärare/forskare

Antal elektorer

Matematiska-datavetenskapliga sektionen

136

6

Fysiska sektionen

148

6

Tekniska sektionen

146

6

Kemiska sektionen

104

4

Biologiska sektionen

155

6

Geovetenskapliga sektionen

81

3


770

31

Ovanstående uppgifter är en sammanställning av befattningsläget 2022-05-05. Anställningarnas omfattning har summerats till heltid.

Röstberättigad och valbar

Majoriteten av ledamöterna i områdesnämnden utgörs av personer med vetenskaplig kompetens. I områdesnämnden kan personer inväljas som inte tillhör vetenskapsområdets fakulteter. Rösträtt vid val till områdesnämnden har personer med vetenskaplig kompetens inom områdesnämndens ansvarsområde.[1] Med person med vetenskaplig kompetens avses i det här sammanhanget den som är

  • anställd som professor[2] eller
  • annan person med anställning som lärare eller forskare för vilken det krävs doktorsexamen eller motsvarande kompetens.

Som lärare eller forskare inom en områdes- respektive fakultetsnämnds ansvarsområde, definieras de som är anställda tillsvidare eller för viss tid som är längre än två år vid universitetet omfattande minst 50 % av heltidsanställning och om arbete omfattande minst 40 % av heltidsanställning utförs inom nämndens ansvarsområde.[3] Den som är tjänstledig mer än 50% har inte rösträtt men är valbar om tjänstledigheten varar mindre än hälften av mandatperioden.

Datum för röstlängd

Röstlängden ska omfatta de personer som 2022-08-15 är behöriga att rösta enligt ovan. Vid fyllnadsval som inträffar senare än 18 månader efter mandatperiodens början kan en ny röstlängd tas fram.

Mandatperiod

Mandatperioden för elektorsförsamlingarna ska vara 2022-09-15 – 2025-12-31. Mandatperioden för tidigare valda elektorsförsamlingar enligt riktlinjer beslutade 2019-05-21 utgår 2022-12-31. De tidigare valda elektorsförsamlingarna har till uppgift att förrätta fyllnadsval t.o.m. 2022-12-31.

Elektorsförsamlingarnas uppdrag

Elektorsförsamlingarna ska:

  • Utöver de direktiv som anges i denna riktlinje utgå från de förutsättningar som anges i vetenskapsområdets arbetsordning.
  • Inom sig välja ordförande, vice ordförande och valberedning. Valberedningen ska ha en jämn könsfördelning och ordförande och vice ordförande ska vara av olika kön.
  • Uppdra åt valberedningen att i sitt arbete sträva efter att ta fram kandidater som bidrar till jämn könsbalans bland innehavare av ledningsuppdrag och ledamöter i valda församlingar.
  • Uppdra åt valberedningens ordförande att tidigt i processen samråda med rektor om sina förslag till ordförande och vice ordförande för områdesnämnden. Förordnandena får förnyas, dock högst två gånger om högst tre år[4]. Valberedningarna för de olika vetenskapsområdenas elektorsförsamlingar kallas till samråd med rektor vid ett och samma tillfälle innan de presenterar sina förslag för respektive elektorsförsamling.
  • Inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap ska de personer som föreslås till ordförande respektive vice ordförande i områdesnämnden vara andra än de som utses till ordförande i fakultetsnämnderna.
  • Inom vetenskapsområdet för medicin och farmaci ska de personer som föreslås till ordförande respektive vice ordförande i områdesnämnden vara andra än de som utses till fakultetens dekaner.
  • Uppdra åt ordföranden i valberedningen att höra företrädare för studenterna tidigt i processen samt före elektorsförsamlingens val av ordförande och vice ordförande för områdesnämnden. Studenterna ska meddela respektive områdeskansli en kontaktperson som valberedningens ordförande kan kontakta angående detta.
  • Före april månads utgång 2023 till rektor lämna förslag till ordförande tillika vicerektor och vice ordförande i områdesnämnden. Inför rektors beslut ska rektor ges möjlighet att träffa de föreslagna.
  • Till områdesnämnden välja det antal personer som rektor fastställt. En majoritet av ledamöterna ska utgöras av lärare med vetenskaplig kompetens. I områdesnämnden kan personer inväljas som inte tillhör vetenskapsområdets fakulteter[5].

    Det totala antalet ledamöter i områdesnämnden inklusive ordförande, vice ordförande och minst tre representanter för studenterna, kan variera mellan 15 och 21 ledamöter[6]. Rektor kan besluta om att förändra antalet ledamöter i förhållande till föregående period, efter förslag från områdesnämnd. Sådana förslag ska ha inkommit till rektor före 1 februari 2023.

    Inom områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap ska ordförande för var och en av fakultetsnämnderna vara ledamot.

    Inom områdesnämnden för medicin och farmaci ska antalet representanter för lärarna från vardera fakulteten vara proportionellt mot antalet tillsvidareanställda lärare inom respektive fakultet 2022-08-15, dock ska vardera fakulteten representeras av minst fyra lärare. Ordförande och vice ordförande ska representera var sin fakultet.
  • Förrätta eventuella fyllnadsval för tiden 2023-01-01 – 2023-06-30 av ledamöter till områdesnämnden med mandat som utgår 2023-06-30.

Val till fakultetsnämnd

Vart och ett av fakultetskollegierna inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap ska förbereda och ta fram förslag till ordförande tillika dekan och vice ordförande tillika prodekan samt förrätta val av övriga ledamöter exklusive studentrepresentanter till respektive fakultetsnämnd för perioden 2023-07-01 – 2026-06-30.

Röstberättigad och valbar

Majoriteten av ledamöterna i fakultetsnämnden utgörs av personer med vetenskaplig kompetens. I fakultetsnämnden kan personer inväljas som inte tillhör vetenskapsområdets fakulteter. Rösträtt vid val till fakultetsnämnden har personer med vetenskaplig kompetens inom fakultetsnämndens ansvarsområde.[7] Med person med vetenskaplig kompetens avses i det här sammanhanget den som är

  • anställd som professor[8] eller
  • annan person med anställning som lärare eller forskare för vilken det krävs doktorsexamen eller motsvarande kompetens.

Som lärare eller forskare inom en områdes- respektive fakultetsnämnds ansvarsområde, definieras de som är anställda tillsvidare eller för viss tid som är längre än två år vid universitetet omfattande minst 50 % av heltidsanställning och om arbete omfattande minst 40 % av heltidsanställning utförs inom nämndens ansvarsområde[9]. Den som är tjänstledig mer än 50 % har inte rösträtt men är valbar om tjänstledigheten varar mindre än hälften av mandatperioden.

Datum för röstlängd

Röstlängden ska omfatta de personer som 2022-08-15 är behöriga att rösta enligt ovan. Vid fyllnadsval som inträffar senare än 18 månader efter mandatperiodens början kan en ny röstlängd tas fram.

Fakultetskollegiets uppdrag

Fakultetskollegiet ska

  • Utöver de direktiv som anges i denna riktlinje utgå från de förutsättningar som anges i fakultetens arbetsordning.
  • Inom sig välja ordförande, vice ordförande och valberedning. Valberedningen ska ha en jämn könsfördelning och ordförande och vice ordförande ska vara av olika kön.
  • Uppdra åt valberedningen att i sitt arbete sträva efter att ta fram kandidater som bidrar till jämn könsbalans bland innehavare av ledningsuppdrag och ledamöter i valda församlingar.
  • Före april månads utgång år 2023 till vicerektor lämna förslag till ordförande tillika dekan och vice ordförande tillika prodekan i fakultetsnämnden. Dekan och prodekan utses av vicerektor för områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap. Förordnandena får förnyas, dock högst två gånger om högst tre år[10].
  • Till fakultetsnämnden välja det antal personer som rektor beslutat. En majoritet av ledamöterna ska utgöras av lärare med vetenskaplig kompetens. I nämnden kan personer inväljas som inte tillhör fakulteten.[11]

    Det totala antalet ledamöter i fakultetsnämnden inklusive ordförande, vice ordförande och minst tre representanter för studenterna kan variera mellan 13 och 21 ledamöter[12]. Rektor kan besluta om att förändra antalet ledamöter i förhållande till föregående period efter förslag från fakultetsnämnd och yttrande från områdesnämnd. Sådana förslag ska ha inkommit till rektor före 1 februari 2023.
  • För fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper gäller att en lärare utses av teknisknaturvetenskapliga fakultetsnämnden och att en lärare utses av områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap. Fyra studentrepresentanter utses enligt bestämmelser i studentkårsförordningen.

[1] Arbetsordning för Uppsala universitet 7 kap 1-3 §§.

[2] Även personer anställda som professor omfattas av randvillkoren under andra strecksatsen.

[3] Arbetsordning för Uppsala universitet 2 kap 1 §.

[4] Arbetsordning för Uppsala universitet 7 kap 6 §.

[5] Arbetsordning för Uppsala universitet 7 kap 1-3 §§.

[6] Arbetsordning för Uppsala universitet 7 kap 2 §.

[7] Arbetsordning för Uppsala universitet 8 kap 1 §, 5 §.

[8] Även personer anställda som professor omfattas av randvillkoren under andra strecksatsen.

[9] Arbetsordning för Uppsala universitet 2 kap 1 §.

[10] Arbetsordning för Uppsala universitet 8 kap 8 §.

[11] Arbetsordning för Uppsala universitet 8 kap 1 §, 5 §.

[12] Arbetsordning för Uppsala universitet 8 kap 4 §.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin