Riktlinjer i samband med beviljande av vissa forskningsbidrag till forskare inom vetenskapsområdet för medicin och farmaci
Bakgrund
Karriärutveckling och rekrytering av framstående lärare och forskare är en nyckelfråga för utvecklingen av vetenskapsområdet för medicin och farmaci. För att främja rekryteringsmöjligheterna, och ge goda förutsättningar för enskilda forskares utveckling, avser vetenskapsområdet att ekonomiskt stödja lärare och forskare som i stark konkurrens erhållit prestigefyllda forskningsbidrag.
I denna riktlinje beskrivs vilka forskningsbidrag som är kvalificerande för riktat ekonomiskt stöd från vetenskapsområdet, respektive forskningsbidrag som kvalificerar för en anställning.
Anställningar kan på initiativ av berörd institutionsstyrelse om möjligt prövas enligt regelverket för Anställning som lärare av personer som beviljats vissa externa forskningsanslag (UFV 2013/844). De läraranställningar som kan komma ifråga är biträdande universitetslektor eller universitetslektor, beroende på var i karriären personen befinner sig. Ansökan om att erhålla anställning som biträdande universitetslektor/universitetslektor granskas av områdesnämnden, som kan tillstyrka att undanta anställningen från utlysningsplikten. Beslut fattas sedan av HR-direktören efter anhållan från områdesnämnden.
Beredningsprocessen för att undantas från utlysningsplikten finns beskriven i regelverket för Anställning som lärare av personer som beviljats vissa externa forskningsanslag (UFV 2013/844). Notera att det förutsätts att samtliga behörighetskrav för anställning som biträdande universitetslektor/ universitetslektor är uppfyllda, så som t.ex. att personen, utöver den vetenskapliga skickligheten, har tillräcklig pedagogisk skicklighet samt i övrigt uppfyller de kvalifikationer som krävs för läraranställning vid Uppsala universitet. För områdets forskare med en klinisk befattning så måste även sjukvårdshuvudman godkänna en förenad befattning. Institutionsstyrelsen kan avslå forskarens ansökan om läraranställning vid Uppsala universitet om t.ex. de ekonomiska möjligheterna till anställning saknas, eller om andra sakliga skäl föreligger. Vid en avslagen ansökan ska institutionsstyrelsen redogöra för områdesnämnden på vilka skäl man avslagit ansökan.
För medfinansiering av prestigefyllda forskningsbidrag som ej berörs i detta dokument fastställs inga generella riktlinjer, utan beslut fattas i varje enskilt fall.
Denna riktlinje avser att gälla för bidrag som söks efter den 1 juli 2020, och ersätter tidigare Riktlinje för åtgärder i samband med beviljandet av vissa forskningsbidrag till forskaren inom vetenskapsområdet för medicin och farmaci (MEDFARM 2013/55).
Riktlinjer
1. Forskare som vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci erhållit ett 6-årigt konsolideringsbidrag, eller bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö (3 år med möjlighet till 3 års förlängning) från Vetenskapsrådet (VR)
- Forskare som erhållit ett 6-årigt konsolideringsbidrag får ett anslag om 250 tkr/år i sex år som finansieras av vetenskapsområdet.
- Om forskaren saknar en tillsvidareanställning vid Uppsala universitet förutsätter områdesnämnden att berörd institution anställer bidragsmottagaren som forskare med tillsvidareanställning.
- Forskaren har via institutionsstyrelsen möjlighet att ansöka om en anställning som biträdande universitetslektor/universitetslektor vid Uppsala universitet under de tre sista åren av forskaranställningen. Detta förutsätter att forskaren ansöker om bibehållet bidrag efter tre år. För forskare som erhållit bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö gäller att forskaren ska ansöka om förlängt bidrag, d.v.s. ytterligare tre års bidrag (totalt 3+3 år). Ansökan om att erhålla anställning som biträdande universitetslektor/ universitetslektor granskas av områdesnämnden, som kan tillstyrka att undanta anställningen från utlysningsplikten. Institutionsstyrelsen ska alltid motivera varför eller varför inte en forskare ska prövas för anställning som biträdande universitetslektor/universitetslektor med undantag från utlysningsplikten, och institutionsstyrelsen ska informera områdesnämnden om skälen i det fall ansökan från forskaren avslagits av institutionsstyrelsen.
2. Forskare som vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci erhållit annan 6-årig forskaranställning i nationell eller internationell konkurrens
- Om forskaren saknar en tillsvidareanställning vid Uppsala universitet förutsätter områdesnämnden att berörd institution anställer bidragsmottagaren som forskare med tillsvidareanställning.
- Forskaren har via institutionsstyrelsen möjlighet att ansöka om en anställning som biträdande universitetslektor/universitetslektor vid Uppsala universitet under de tre sista åren av forskaranställningen. Ansökan om att erhålla en anställning som biträdande universitetslektor/universitetslektor granskas av områdesnämnden, som kan tillstyrka att undanta anställningen från utlysningsplikten. Institutionen ska alltid motivera varför eller varför inte en forskare ska prövas för anställning som biträdande universitetslektor/ universitetslektor med undantag från utlysningsplikten, och institutionsstyrelsen ska informera områdesnämnden om skälen i det fall ansökan från forskaren avslagits av institutionsstyrelsen.
3. Forskare som har erhållit forskningsbidrag från European Research Council (ERC)
- Forskare som har erhållit ett forskningsbidrag från ERC (Starting, Consolidator, Advanced, eller Synergy, men inte Proof of Concept Grant) kan anhålla om ett årligt anslag om 750 tkr i fem år. Områdesnämnden finansierar 500 tkr av anslaget och resterande 250 tkr äskas från rektors strategiska medel. För ERC Synergy Grant gäller att om flera forskare vid vetenskapsområdet medverkar i samma Synergy Grant projekt erhålls endast ett anslag om 750 tkr i fem år. Medverkande forskare delar då detta anslag. Områdesnämnden ser med fördel att forskaren äskar dessa pengar under andra delen av sin bidragsperiod. Detta gör att forskaren kan använda anslaget från området och rektor som ett ”överbryggningsanslag”. Forskaren undviker då att få ett överskott de första åren, samt att forskaren kan bibehålla de ekonomiska förutsättningarna när ERC-bidraget avslutats.
- Om forskaren saknar en tillsvidareanställning vid Uppsala universitet förutsätter områdesnämnden att berörd institution anställer bidragsmottagaren som forskare med tillsvidareanställning.
- Forskaren har via institutionsstyrelsen möjlighet att ansöka om en anställning som biträdande universitetslektor/universitetslektor vid Uppsala universitet under de tre sista åren av bidraget. Ansökan om att erhålla en anställning som biträdande universitetslektor/universitetslektor granskas av områdesnämnden, som kan tillstyrka att undanta anställningen från utlysningsplikten. Institutionen ska alltid motivera varför eller varför inte en forskare ska prövas för anställning som biträdande universitetslektor/ universitetslektor med undantag från utlysningsplikten, och institutionsstyrelsen ska informera områdesnämnden om skälen i det fall ansökan avslagits av institutionsstyrelsen.
4. Uppmuntransstöd till forskare som vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci har erhållit betyget A på sin ERC ansökan men inte erhållit något bidrag (gäller endast ERC Starting och ERC Consolidator Grant)
- Forskare som har erhållit betyget A på sin ansökan till ERC Starting Grant kan ansöka om ett uppmuntransstöd från vetenskapsområdet på 500 tkr/år i två år. Detta gäller under förutsättning att forskaren har skickat sin ansökan till, men fått avslag hos, de finansiärer som stödjer forskare som fått betyget A på sin ERC-ansökan (t.ex. Swedish Foundations’ Starting Grant). En ytterligare förutsättning för att erhålla uppmuntransstödet är att forskaren lämnar in en ny ERC-ansökan. Om forskaren inte är behörig att söka ERC igen, är forskaren fortfarande behörig att ansöka om detta uppmuntransstöd.
- Forskare som har erhållit betyget A på sin ansökan till ERC Consolidator Grant kan ansöka om ett uppmuntransstöd från vetenskapsområdet på 750 tkr/år i två år. En förutsättning för att erhålla uppmuntransstödet är att forskaren lämnar in en ny ERC-ansökan. Om forskaren inte är behörig att söka ERC igen, är forskaren fortfarande behörig att ansöka om detta uppmuntransstöd.
- För de forskare som hamnar på ERC:s reservlista för ERC Starting och Consolidator Grant-finansiering, så inväntas ett slutgiltigt avslag innan forskaren kan ansöka om ovanstående uppmuntransstöd från vetenskapsområdet.
5. Forskare som har erhållit Wallenberg Academy Fellows
- Forskaren kan anhålla om en årlig medfinansiering i fem år, som finansieras med två tredjedelar av vetenskapsområdet (och med ALF-medel för kliniska forskare). Resterande tredjedel äskas från rektors strategiska medel. Institutionen föreslår belopp till områdesnämnden. Storleken på den totala medfinansieringen beslutas av områdesnämnden i varje enskilt fall, maxbeloppet som kan äskas från områdesnämnden är 500 tkr/år.
- Om forskaren saknar en tillsvidareanställning vid Uppsala universitet förutsätter områdesnämnden att berörd institution anställer bidragsmottagaren som forskare med tillsvidareanställning.
- Forskaren har via institutionsstyrelsen möjlighet att ansöka om en anställning som biträdande universitetslektor/universitetslektor vid Uppsala universitet under de tre sista åren av bidraget. Ansökan om att erhålla en anställning som biträdande universitetslektor/universitetslektor granskas av områdesnämnden, som kan tillstyrka att undanta anställningen från utlysningsplikten. Institutionsstyrelsen ska alltid motivera varför eller varför inte en forskare ska anställas som biträdande universitetslektor/ universitetslektor med undantag från utlysningsplikten, och institutionsstyrelsen ska informera områdesnämnden om skälen i det fall ansökan avslagits av institutionsstyrelsen.
6. Forskare som har erhållit Wallenberg Scholar/ Wallenberg Clinical Scholar
- Forskaren kan anhålla om en medfinansiering i fem år, som finansieras med två tredjedelar av vetenskapsområdet (och med ALF-medel för kliniska forskare). Resterande tredjedel äskas från rektors strategiska medel. Institutionen föreslår belopp till områdesnämnden. Storleken på den totala medfinansieringen beslutas av områdesnämnden i varje enskilt fall, maxbeloppet som kan äskas från områdesnämnden är 500 tkr/år.
- Om forskaren saknar en tillsvidareanställning vid Uppsala universitet förutsätter områdesnämnden att berörd institution anställer bidragsmottagaren som forskare med tillsvidareanställning.
- Forskaren har via institutionsstyrelsen möjlighet att ansöka om en anställning som universitetslektor vid Uppsala universitet under de tre sista åren av bidraget. Ansökan om att erhålla en anställning som universitetslektor granskas av områdesnämnden, som kan tillstyrka att undanta anställningen från utlysningsplikten. Institutionsstyrelsen ska alltid motivera varför eller varför inte en forskare ska anställas som universitetslektor med undantag från utlysningsplikten, och institutionsstyrelsen ska informera områdesnämnden om skälen i det fall ansökan avslagits av institutionsstyrelsen.
7. Forskare som har erhållit excellensbidrag (5-årsbidrag) från Ragnar Söderbergs stiftelse eller särskild forskningsrådssatsning för lovande eller excellenta forskare
- Om forskaren saknar en tillsvidareanställning vid Uppsala universitet förutsätter områdesnämnden att berörd institution anställer bidragsmottagaren som forskare med tillsvidareanställning.
- Forskaren har via institutionsstyrelsen möjlighet att ansöka om en anställning som biträdande universitetslektor/universitetslektor vid Uppsala universitet under de tre sista åren av bidraget. Ansökan om att erhålla en anställning som biträdande universitetslektor/universitetslektor granskas av områdesnämnden, som kan tillstyrka att undanta anställningen från utlysningsplikten. Institutionsstyrelsen ska alltid motivera varför eller varför inte en forskare ska anställas som biträdande universitetslektor/ universitetslektor med undantag från utlysningsplikten och institutionsstyrelsen ska informera områdesnämnden om skälen i det fall ansökan avslagits av institutionsstyrelsen.
Bilaga 1
Sammanställning över de forskningsbidrag som kvalificerar för riktat ekonomiskt stöd respektive forskningsbidrag som kvalificerar för en anställning.
Punkt i riktlinjen |
Forskningsbidrag | Medfinansiering från Rektor/ vetenskapsområdet efter äskande | Möjlighet till konvertering till läraranställning utan utlysningsplikt. |
---|---|---|---|
1. | Vetenskapsrådet: 6-årigt konsolideringsbidrag | 250 tkr/ år i sex år från vetenskapsområdet | Ja |
1. | Vetenskapsrådet: bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö | Nej | Ja |
2. | Annan 6-årig forskaranställning | Nej | Ja |
3. | ERC: Starting, Consolidator, Advanced och Synergy Grant | 500 tkr/år i fem år från vetenskapsområdet + 250 tkr/år i fem år av Rektor | Ja |
4. | Uppmuntransstöd: ERC Starting Grant, inget bidrag men betyg A | 500 tkr/år i två år från vetenskapsområdet | Nej |
4. | Uppmuntransstöd: ERC Consolidator Grant, inget bidrag men betyg A | 750 tkr/år i två år från vetenskapsområdet | Nej |
5. | Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse: Wallenberg Academy Fellows | Institutionsstyrelse föreslår belopp till områdesnämnden. 2/3 finansieras av vetenskapsområdet, 1/3 av Rektor. Max 500 tkr/år kan äskas från vetenskapsområdet. | Ja |
6. | Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse: Wallenberg Scholars och Clinical Scholars | Institutionsstyrelse föreslår belopp till områdesnämnden. 2/3 finansieras av vetenskapsområdet, 1/3 av Rektor. Max 500 tkr/år kan äskas från vetenskapsområdet. | Ja |
7. | Excellensbidrag (5-årsbidrag) från Ragnar Söderbergs stiftelse eller särskild forskningsrådssatsning för lovande eller excellenta forskare | Nej | Ja |