Verksamhetsplan 2025 - Historisk-filosofiska fakulteten
1. Utgångspunkter
Historisk-filosofiska fakultetens verksamhetsplan baseras på förutsättningar beslutade i Verksamhetsplan för Uppsala universitet 2025 (UFV 2024/25) och Verksamhetsplan för områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap 2025 (HUMSAM 2024/681). Fakultetsnämndens verksamhetsplan har föregåtts av förhandlingar enligt MBL.
1.1 Organisation och ansvarsfördelning
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden har det samlade ansvaret för all verksamhet vid institutioner och andra enheter oavsett finansieringsform. I ansvaret ingår bland annat att besluta om uppläggning och genomförande samt systematiskt säkra, utveckla och följa upp kvalitet i utbildningen och om organisation av och kvalitet i forskningen. Fakultetsnämnden får sitt uppdrag och sina ekonomiska medel från områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap. Uppdraget avser utbildning på grundnivå, avancerad nivå samt forskning och utbildning på forskarnivå. Områdesnämnden får sitt uppdrag och sina ekonomiska medel från konsistoriet. Fakultetsnämnden fördelar medel och ger uppdrag till institutioner och andra enheter. Institutionerna bedriver därutöver verksamhet som helt eller delvis finansieras med externa medel samt andra områdes-/fakultetsnämnder. För all verksamhet vid universitetet, oavsett finansieringskälla, gäller lagar, förordningar och avtal för den statliga verksamheten i allmänhet samt regelsystem för högskolan. Vidare ska de regler och riktlinjer som beslutats av konsistoriet och rektor tillämpas.
1.2 Ekonomiskt ansvar
Alla resultatenheter ansvarar för sitt eget ekonomiska utfall. Varje institution ska planera verksamheten utifrån de resurser institutionen erhåller från anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå, anslag för forskning och utbildning på forskarnivå och från externa medel. Samtliga externa projekt ska belastas med projektets del av institutionens lokalkostnader och kostnader för stödverksamheten. Varje institution ska årligen på ett för universitetet enhetligt sätt upprätta budget och bokslut och lämna resultatinformation. Budgeten ska vara en totalbudget och således omfatta både anslags- och externfinansierad verksamhet. Institutionerna svarar för uppkomna underskott eller överskott inom sina respektive ansvarsområden. För balanserade ekonomiska överskott (myndighetskapital) gäller regler enligt avsnitt 1.5 Myndighetskapital. Om underskott uppstår ska institutionen redovisa till fakultetsnämnden hur det ska åtgärdas.
1.3 Budgetåret 2025
Pris- och löneomräkningen (PLO) för 2025 uppgår till 3,43 procent. Universitetet använder samma PLO internt, vilket innebär att samtliga anslag som PLO-justeras räknas upp med 3,43 procent för 2025. Regeringen gjorde inför 2024 en minskning på 0,5 procent av alla anslag inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå samt forskning och utbildning på forskarnivå. För 2024 har besparingen hanterats av rektor, men för 2025 minskas anslagen för de verksamheter vars tilldelning vanligtvis uppräknas med PLO med 0,5 procent. Det innebär att PLO för 2025 uppgår till 3,43 procent minus 0,5 procent.
I budgetpropositionen står att regeringen bedömer att det är viktigt att se över hur t.ex. detaljreglering och betungande återrapportering kan minskas för att på så vis ge förutsättningar för lärosätena att fokusera på utbildning och forskning. Den administrativa överbyggnaden behöver minska för att ge plats åt universitetens kärnuppdrag. Med anledning av detta ska besparingen om 0,5 procent hanteras genom att minska gemensamma kostnader i universitetets stödfunktioner. Stödet bedrivs på tre nivåer och besparingen fördelas proportionellt efter storlek mellan nivåerna. Det innebär att Universitetsförvaltningens ram minskas med 11 mnkr och Universitetsbibliotekets ram med 2 mnkr. Resterande del av besparingen, 9 mnkr, ska hanteras av vetenskapsområdenas kanslier och av den administration som utförs på institutionsnivå. Institutionerna anmodas att ta detta i beaktande i sin verksamhetsplanering.
Universitetets procentsats för lönebikostnad (LBK) förväntas uppgå till 56 % (53,5 % år 2024). Rektor fastställer LBK i den kompletterande verksamhetsplanen för Uppsala universitet för nästa verksamhetsår.
1.4 Verksamhetsplan med flerårsperspektiv
Konsistoriet har sedan år 2018 infört en 3-årig verksamhetsplan. Beslut om resursfördelning gäller enbart det kommande verksamhetsåret eftersom regeringens resurstilldelningsbeslut är ettåriga. Därutöver anges de preliminära planeringsförutsättningar för de två följande åren (bilaga 12). För 2026 och 2027 är planeringsförutsättningen en PLO på 2,01 % respektive 1,61 %.
1.5 Myndighetskapital
Institutionerna uppdras att aktivt arbeta med det balanserade överskottet, det så kallade myndighetskapitalet. I konsistoriets verksamhetsplan för 2025 fastslås att universitetets myndighetskapital ska ligga inom intervallet 5–15 % av omsättningen (mätt i kostnader) inom forskning och utbildning på forskarnivå och 5–10 % inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå. För avgiftsfinansierad verksamhet gäller intervallet 0–10 %. Inom varje vetenskapsområde ska myndighetskapitalet ligga inom intervallet 0–15 % av omsättningen inom forskning och utbildning på forskarnivå och 0–10 % inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå. För avgiftsfinansierad verksamhet gäller intervallet 0–10 %. Myndighetskapital som överstiger angivna intervall överförs från områdesnämnd till rektor enligt nedanstående principer. Efter bokslutet varje år återförs hälften av beloppet som överstiger 15 % inom forskning och utbildning på forskarnivå samt hälften av beloppet som överstiger 10 % inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå. För avgiftsfinansierad verksamhet återförs hälften av beloppet som överstiger 10 %. I områdesnämndens verksamhetsplan för 2025 beslutas att samma modell för återtagande kommer att tillämpas som huvudregel på fakultetsnämnderna under områdesnämnden. Fakultetsnämnderna ska fastställa intervall för tillåtet myndighetskapital på institutionsnivå samt inrätta regelverk för eventuell återtagande av myndighetskapital till respektive fakultetsnämnd.
1.5.1 Historisk-filosofiska fakultetens regelverk för myndighetskapital
Fakultetsnämnden beslutar att samma regelverk som anges för universitetet ska gälla för institutionerna. Vid utgången av verksamhetsåret ska fakultetens institutioner uppvisa ett myndighetskapital om 0–10 % inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå och 0–15 % inom forskning och utbildning på forskarnivå. Hälften av det myndighetskapital som överstiger angivna intervall återtas från institution till fakultetsnämnd. Återtagna medel fördelas i särskilt beslut i fakultetsnämnden.
1.6 Institutionernas verksamhetsplaner för 2025
Samtliga enheter inom fakulteten ska senast 2025-02-28 lämna in verksamhetsplaner för 2025 till fakultetsnämnden baserat på en av fakulteten tillhandahållen mall.
2. Utbildning på grundnivå och avancerad nivå
2.1 Takbelopp och tilldelade medel
Fakultetsnämnden är ansvarig för att inarbeta intäkter i enlighet med tilldelat internt takbelopp. År 2025 uppgår takbeloppet för utbildning på grundnivå och avancerad nivå till 164 304 047 kronor (år 2024: 163 914 026 kronor) inklusive Campus Gotland. Den låga ökningen förklaras av att den tillfälliga satsningen på livslångt lärande är avslutad (2024: 1 700 tkr), samt att den tillfälliga omfördelningen från områdesnämnden för medicin och farmaci också är avslutad (2024: 4 400 tkr. Fakultetsnämnden uppdrar åt respektive institution att inarbeta takbeloppet som specificeras i bilaga 2. Vid prioritering tas hänsyn till studenternas efterfrågan och arbetsmarknadens behov.
Efter centrala avlyft (6 370 tkr), finansiering till CEMUS (66 tkr) och omfördelning till Språkvetenskapliga fakulteten (320 tkr) uppgår tilldelade medel till 157 547 407 kronor (år 2024: 156 916 338 kronor). Regeringens prislappar används i avstämningen av utfallet för 2025.
Överproduktion utöver det interna takbeloppet ersätts inte. Underproduktion i förhållande till takbeloppet behöver inte återbetalas 2025, men återkommande underproduktion kan leda till minskad framtida tilldelning av takbelopp. Institutionerna ansvarar för att uppfylla utbildningsuppdraget.
Inom ramen för konsistoriets uppdrag ska fakultetsnämnden ordna undervisning i följande ämnen för vilka universitetet har ett nationellt ansvar: assyriologi från och med 2025 (Institutionen för arkeologi och antik historia, egyptologi (Institutionen för arkeologi och antik historia) och estetik (Filosofiska institutionen). För dessa ämnen tilldelas en basersättning från konsistoriet 2025 om 717 tkr/ämne som överförs direkt till ansvarig institution från de centrala avsättningarna.
2.1.1 Utbildning Campus Gotland
Konsistoriet avsätter för 2025 9,4 mnkr som kvalitetsmedel (inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå) till Campus Gotland. Fördelningsmodellen för dessa medel är under översyn. Rektor har i konsistoriets verksamhetsplan fått i uppdrag att fördela dessa medel efter underlag och förslag från Nämnden för Campus Gotland.
Utbildningsuppdraget för Campus Gotland är 1 500 heltidsstudenter på campus (campusstudenter), av vilka 1 150 avser humaniora och samhällsvetenskap. Prognosen är att universitetet inte klarar uppdraget för 2024. Utbyggnader är nödvändiga för att uppdraget ska klaras framöver och fortsatt underproduktion kan leda till att uppdrag och takbelopp omfördelas. Rektor ges därför möjlighet att omfördela uppdrag och takbelopp för 2025 i den kompletterande verksamhetsplanen. Det innebär för Historisk-filosofiska fakulteten att utbildningsuppdraget för 2025 kan komma att förändras efter att denna verksamhetsplan är beslutad.
2.2 Slutjustering till institutioner inom andra fakulteter
Inom Historisk-filosofiska fakultetens program ingår ett flertal kurser som ges av institutioner inom andra fakulteter vid Uppsala universitet. Fakulteten reserverar 2 300 tkr för ersättning till dessa institutioner. Ersättningen baseras på utförda helårsstudenter och helårsprestationer och omfördelas efter läsårets slut.
2.3 Program på grundnivå
Inför HT 2025 erbjuder fakulteten sammanlagt 18 program på grundnivå. På Campus Gotland erbjuds åtta program, varav tre även utlyses internationellt (tabell 1).
Tabell 1. Program på grundnivå med utlysning inför HT 2025
Program | Uppsala | Visby | Internationell utlysning |
Byggnadsantikvarieprogrammet, 180 hp |
| x |
|
Föremålsantikvarieprogrammet, 180 hp |
| x |
|
Historikerprogrammet, 180 hp | x |
|
|
Humanioraprogrammet, 180 hp | x |
|
|
Kandidatprogram i arkeologi och antik historia, 180 hp | x | x |
|
Kandidatprogram i arkeologi och osteologi, 180 hp |
| x |
|
Kandidatprogram i egyptologi, 180 hp | x | x | |
Kandidatprogram i kultur, samhälle och etnografi, 180 hp | x |
|
|
Kandidatprogram i kultur- och samhällsanalys, 180 hp | x |
|
|
Kandidatprogram i kulturentreprenörskap, 180 hp | x |
|
|
Kandidatprogram i musikvetenskap, 180 hp | x |
|
|
Kandidatprogram i social hållbarhet, 180 hp | x | ||
Kandidatprogram i speldesign, 180 hp |
| x |
|
Kandidatprogram i speldesign och grafik, 180 hp |
| x | x |
Kandidatprogram i speldesign och programmering, 180 hp |
| x | x |
Kandidatprogram i speldesign och projektledning, 180 hp |
| x | x |
Litteraturvetarprogrammet | x |
|
|
Retorikprogrammet | x |
|
|
Humanioraprogrammet
Historisk-filosofiska fakultetens ämnesövergripande kandidatprogram, Humanioraprogrammet, är sedan starten HT 2019 administrativt placerat vid Historiska institutionen. De beräknade studieplatserna ryms tills vidare inom Historiska institutionens nuvarande takbelopp.
Humanioraprogrammet hanteras av en programsamordnare som har ett förordnande på 20 % av heltid. I verksamhetsplanen för 2025 avsätts sammanlagt 260 tkr (bilaga 3) för att täcka kostnaden för programsamordnarens förordnande.
2.3.1 Större förändringar i programutbudet på grundnivå inför HT2025
Rektor har beslutat inrätta två nya kandidatprogram vid fakulteten, nämligen Kandidatprogram i egyptologi (UFV 2024/791, ges av Institutionen för arkeologi och antik historia) och Kandidatprogram i social hållbarhet (UFV 2024/630, ges av Centrum för genusvetenskap. Båda programmen utlyses för första gången inför HT 2025.
2.4 Program på avancerad nivå
Inför HT 2025 erbjuder fakulteten sammanlagt 24 program på avancerad nivå (tabell 2). Tre av programmen erbjuds med studieort Visby, och 17 utlyses internationellt. Ett av programmen, Magisterprogram i transformativ speldesign, ges helt på distans.
Tabell 2. Program på avancerad nivå med utlysning inför HT 2025
Program | Uppsala | Visby | Internationell utlysning |
Magisterprogram i transformativ speldesign, 60 hp |
|
| x |
Masterprogram i antikens kultur och samhällsliv, 120 hp | x |
| x |
Masterprogram i arkeologi, 120 hp | x | x | x |
Masterprogram i digital humaniora, 120 hp | x |
| x |
Masterprogram i digital konstvetenskap, 120 hp | x |
|
|
Masterprogram i egyptologi, 120 hp | x |
| x |
Masterprogram i estetik, 120 hp | x |
| x |
Masterprogram i etnologi och folkloristik, 120 hp | x | x | |
Masterprogram i filosofi, 120 hp | x |
| x |
Masterprogram i genusvetenskap, 120 hp | x |
| x |
Masterprogram i global miljöhistoria, 120 hp | x |
| x |
Masterprogram i idéhistoria, 120 hp | x |
|
|
Masterprogram i konstvetenskap, 120 hp | x |
|
|
Masterprogram i kulturantropologi, 120 hp | x |
| x |
Masterprogram i kulturarv och hållbarhet, 120 hp |
| x | x |
Masterprogram i litteraturvetenskap, 120 hp | x |
|
|
Masterprogram i modern historia, 120 hp | x |
| x |
Masterprogram i musikvetenskap, 120 hp | x | x | |
Masterprogram i retorik, 120 hp | x | ||
Masterprogram i speldesign, 120 hp | x | x | |
Masterprogram i studier kring Förintelsen och folkmord, 120 hp | x | x | |
Masterprogram i textilvetenskap, 120 hp | x | ||
Masterprogram i tidigmodern tid, 120 hp | x | x | |
Masterprogram i ABM, 120 hp | |||
Arkivvetenskap | x | ||
Biblioteks- och informationsvetenskap | x | ||
Musei- och kulturarvsvetenskap | x |
2.4.1 Större förändringar i programutbudet på avancerad nivå inför HT 2025
Masterprogram i etnologi och folkloristik ges för första gången HT 2025 med nationell och internationell antagning.
2.5 Fristående kurser
Under läsåret 2024/2025 erbjuder fakulteten cirka 260 fristående kurser.
2.6 Studentinflytande, studentmedverkan och studentsamverkan
För år 2025 avsätts 90 tkr (bilaga 3) för studentsamverkan och studentarrangemang. Medlen avsätts i huvudsak för Humanioradagarna som äger rum vårterminen 2025. Dessa arbetsmarknadsdagar arrangeras av studenter för studenter. Ansvaret för att arrangera Humanioradagarna ligger på studentkårerna men samverkan sker med fakultetsnämnd och institutioner.
2.7 Internationella utbyten och internationalisering i utbildning
Fakultetsnämnden uppdrar åt Historiska institutionen att koordinera fakultetens internationella utbyten för studenter och lärare. Uppdraget löper för närvarande under treårsperioden 2024–2026 och utvärderas inför en eventuell förlängning genom att Historiska institutionen senast 2026-05-01 inkommer till fakultetsnämnden med en skriftlig rapport för beredning i kvalitetsutskottet för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Medlen avser att delfinansiera koordinatorfunktionen för internationella utbyten, vilken fördelas på två personer, en universitetslektor (25 %) och en administratör (50 %), som båda är placerade vid Historiska institutionen. Under samma period delfinansierar Historiska institutionen koordinatorfunktionen med 15 % av administratörens del. För 2024 fördelar fakultetsnämnden 680 tkr (bilaga 3) till Historiska institutionen för detta arbete.
3. Forskning och utbildning på forskarnivå
Uppdraget till institutionerna avseende forskning och utbildning på forskarnivå framgår av bilaga 3. År 2025 uppgår fakultetens anslag till forskning och utbildning på forskarnivå till 162 903 648 kronor (2024: 155 546 928 kronor) vilket är en uppskrivning med 4,7 % jämfört med 2024. Av 2025 års anslag avser 3 666 tkr Centrum för genusvetenskap (UFV 2024/25).
3.1 Anslag för forskning vid Campus Gotland
Konsistoriet anslår 25 325 tkr (2024: 18 684 tkr) till områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap för forskning och utbildning på forskarnivå vid Campus Gotland. Historisk-filosofiska fakultetens andel uppgår till 15 440 tkr (2024: 12 103 tkr) och består av två delar. Den första delen är ett grundanslag om 14 440 tkr som liksom tidigare år räknas upp med PLO och fördelas av områdesnämnden proportionellt mot antalet heltidsekvivalenter disputerade lärare/forskare med stationeringsort Visby. I föreliggande verksamhetsplan ingår dessa forskningsmedel för Campus Gotland i institutionernas anslagsfördelning.
Den andra delen är ny i 2025 års verksamhetsplan och fördelas till den nyetablerade satsningen på fokusområden vid Campus Gotland. Historisk-filosofiska fakulteten har tilldelats två fokusområden, Kulturarv samt Spel och kreativitet (UFV 2024/849). De tilldelas vardera 2 000 tkr med placering Institutionen för arkeologi och antik historia respektive Institutionen för speldesign. Institutionerna uppdras att tillse att inom ramen för dessa fokusområden verka för en tydligare profilering av Campus Gotland i syfte att stärka forskning och utbildning, attrahera fler studenter och lärare och att öka den externa forskningsfinansieringen vid Campus Gotland och i förlängningen bidra till det omgivande samhället.
3.2 Principer för konsistoriets och områdesnämndens anslagsfördelning
En betydande del av konsistoriets fördelning av basanslaget till områdesnämnderna baseras på tidigare års fördelning. Fördelningen av statsanslag ska också premiera prestationer och utvecklingsarbete, varför 7,5 % av basanslaget årligen omfördelas utifrån en kvalitetsbaserad resursfördelningsmodell med följande indikatorer:
- Externa medel (2,5 %)
- Publicering enligt den så kallade norska modellen och citeringar (2,5 %)
- Utfärdade doktorsexamina (2,5 %)
Principen är att utfallet beräknas genom att vetenskapsområdena jämförs med sina egna prestationer över tid. Utfallet de tre senaste kalenderåren jämförs med de fem föregående. Det är angeläget för vetenskapsområdets och fakultetens ekonomi att institutionerna presterar väl utifrån de tre indikatorerna. Fakultetsnämnden uppdrar därför åt institutionerna att tillse att forskningsresultat publiceras i välrenommerade internationella publiceringskanaler samt att alla publikationer registreras i DiVA. Vidare bör institutionerna tillse att oförbrukade bidrag från externa finansiärer används i form av anställningar och annan verksamhet, eftersom det är först när medlen används som de ingår i konsistoriets beräkningsunderlag för omfördelning av resurser.
Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap fördelar basanslaget för 2025 enligt samma modell som inför 2024, vilket innebär att områdesnämnden inte fördelar någon del av basanslaget efter prestation, utan baserat på föregående år inklusive de tillägg som gjordes efter fastställandet av VP 2024.
3.3 Historisk filosofiska fakultetens resursfördelningsmodell
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden tillämpar i verksamhetsplanen för 2025 följande princip för fördelning av forskningsanslaget. Modellen används endast för resurstilldelning och är således inte styrande för hur medlen ska användas på institutionsnivå. Institutionerna beslutar själva om vilka prioriteringar som bäst främjar verksamheten.
Fördelningsnycklarna är:
- Basstöd: 1,2 mnkr per enhet
- Lönekostnad för tillsvidareanställda professorer: 70 % av schablonlönekostnader (inkl. LBK, exkl. OH, beräknat på tre år)
- Lönekostnad för tillsvidareanställda universitetslektorer och biträdande universitetslektorer utan docentkompetens: 20 % av schablonlönekostnader (inkl. LBK, exkl. OH, beräknat på tre år). För schablonlön används medianlön som 240701 är 52 100 kronor
- Lönekostnad för tillsvidareanställda universitetslektorer och biträdande universitetslektorer med docentkompetens: 25 % av schablonlönekostnader (inkl. LBK, exkl. OH, beräknat på tre år)
- Publiceringspoäng enligt norska listan relaterade till förbrukade lönemedel för forskning (beräknat på tre år): 2,5 % av anslaget
- Övriga poster finansierade av basanslaget för forskning och utbildning på forskarnivå
- Den summa som återstår efter att anslagsposterna ovan är fördelade delas upp i två lika stora delar och fördelas till fakultetens institutioner med hjälp av fördelningsnycklarna nedan:
- Examina i forskarutbildningen under de senaste tio åren
- Förbrukade externa anslag de senaste fyra åren
Summan av anslaget som genereras av lönekostnaderna i punkterna 2–4 ovan får inte överstiga 40 % av det totala forskningsanslaget. I föreliggande verksamhetsplan har därför denna del av anslaget reducerats för att rymmas inom 40 %.
Fakultetsnämnden betonar vikten av att lärare och forskare placerar beviljade externa bidrag vid den institution där den ordinarie anställningen är placerad så att medlen ingår i beräkningsunderlaget för fördelningen av resurser.
3.4 Fakultetsgemensamma satsningar
Utöver de medel som fördelas till institutionerna i anslag till forskning och utbildning på forskarnivå (bilaga 4) avsätter fakultetsnämnden medel till fakultetsgemensamma satsningar av olika karaktär. Fakulteten samfinansierar forskning efter krav från externa bidragsgivare. Därutöver samfinansieras bidrag från ERC (European Research Council), Wallenberg Fellows och Wallenberg Scholars med 250 tkr per år under projektens bidragsperiod (HISTFILFAK 2021/87) (bilaga 9). Inom ramen för övriga avlyft avseende forskning och utbildning på forskarnivå (bilaga 8) avsätter fakulteten medel till strategiska satsningar som initierats vid fakulteten, andra vetenskapsområden/fakulteter inom Uppsala universitet eller rektor.
3.4.1 Samfinansierad forskning (externa bidragsgivare)
Forskningsinfrastruktur av nationellt intresse, SveDigArk
Enligt beslut HISTFILFAK 2020/83 samfinansierar fakultetsnämnden det VR-finansierade SveDigArk/SweDigArch – Nationell Infrastruktur för digital arkeologi vid Institutionen för arkeologi och antik historia med sammanlagt 7 700 tkr under perioden 2022–2027. År 2025 samfinansierar fakulteten projektet med 1 600 tkr.
ERC (European Research Council) Starting Grant
Enligt beslut (HISTFILFAK 2022/22) samfinansierar fakultetsnämnden det ERC Starting Grant-finansierade projektet ”Acting Out of Disease. How Patient Organizations Shaped Modern Medicine” vid Institutionen för idéhistoria med 250 tkr per år i fem år (totalt 1 250 tkr) under perioden 2023–2027.
ERC (European Research Council) Consolidator Grant
Enligt beslut (HISTFILFAK 2023/108) samfinansierar fakultetsnämnden det ERC Consolidator Grant-finansierade projektet "Slavery, Abolition and Archipelagic Connections in the Swedish Caribbean" vid Historiska institutionen med 250 tkr per år i fem år (totalt 1 250 tkr) under perioden 2024–2028.
ERC (European Research Council) Advanced Grant
Enligt beslut (HISTFILFAK 2024/65) samfinansierar fakultetsnämnden det ERC Advanced Grant-finansierade projektet "People Who Aren’t Really There: ‘Non-persons’ as a field of scholarly inquiry" vid Institutionen för kulturantropologi och etnologi med 250 tkr per år i fem år (totalt 1 250 tkr) under perioden 2025–2029.
Wallenberg Academy Fellow
Enligt beslut (HISTFILFAK 2022/22) samfinansierar fakultetsnämnden Wallenberg Academy Fellow vid Institutionen för idéhistoria med 250 tkr per år i fyra år (total 1 000 tkr) under perioden 2022–2025.
3.4.2 Övriga avlyft avseende forskning och utbildning på forskarnivå
(Bilaga 8)
Centrum för digital humaniora och samhällsvetenskap
Tillsammans med områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap och teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden finansierar historisk-filosofiska fakultetsnämnden det områdesöverskridande Centrum för digital humaniora och samhällsvetenskap (CDHU), vilket inrättades 2020 som en centrumbildning (2b), underställd institutionsstyrelsen för ABM (HISTFILFAK 2020/36). Historisk-filosofiska fakultetsnämndens del av finansieringen löper under fem år (2021–2025), med 1 500 tkr per år.
Centrum för genusvetenskap
Centrum för genusvetenskap tilldelas riktade anslag i konsistoriets verksamhetsplan som fördelas i denna verksamhetsplan. För 2025 är anslaget 3 666 tkr.
Digital arkivering av avhandlingar
För digital arkivering av doktorsavhandlingar i DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet) reserverar fakultetsnämnden årligen 100 tkr.
Disputationsomkostnader
Medel om 40 tkr per bidrag till disputationsomkostnader (att använda till tryckning av doktorsavhandlingar och andra kostnader som uppstår i anslutning till disputationen) ersätts i särskild ordning i samband med att opponent och betygsnämnd utses. För 2025 reserveras 1 000 tkr.
Doktorandkursen Professional Training in the Arts and Humanities
Den fakultetsgemensamma doktorandkursen beskrivs i avsnitt 5.2.2 Samarbete inom utbildning på forskarnivå. För 2025 reserveras 210 tkr.
Centrum för medicinsk humaniora
Under 2019 inrättade historisk-filosofiska fakultetsnämnden Centrum för medicinsk humaniora som en centrumbildning (2b) med placering under Institutionen för idéhistoria (HISTFILFAK 2019/76). Perioden 2022–2024 finansierades verksamheten av Institutionen för idéhistoria, områdesnämnden för medicin och farmaci samt historisk-filosofiska fakultetsnämnden. För perioden 2025–2026 kommer även områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap att tilldela medel (HUMSAM 2024/1012). Historisk-filosofiska fakultetsnämnden avsätter 300 tkr år 2025 och 150 tkr år 2026.
Fulbrightprofessur
För medfinansiering av kringkostnader för Fulbrightprofessur vid Språkvetenskapliga fakulteten avsätter fakultetsnämnden årligen 50 tkr.
Hugo Valentin-centrum
Enligt beslut i fakultetsnämnden 2015-04-14 inrättades Hugo Valentin-centrum (HVC) under Historiska institutionen som en centrumbildning (2b) med verksamhetsstart 2016-01-01. HVC finansieras av anslag från Historisk-filosofiska fakulteten. För 2025 är anslaget 4 943 969 kr.
HUMTANK
Fakulteten medverkar i det nationella samverkansprojektet HUMTANK. För detta ändamål avsätter fakultetsnämnden 90 tkr för 2025.
Medel för gästforskare och gästföreläsare
Fakultetsnämnden avsätter 250 tkr för inbjudan av gästforskare och gästföreläsare 2025-2026.
Medel för senare fördelning
Fakultetsnämnden avsätter 500 tkr för senare fördelning.
Museum Gustavianum
Nämnden ska enligt uppdrag från områdesnämnden bidra med 895 tkr till Museum Gustavianum för år 2025.
Prolongationsmedel för doktorander
Fakultetsnämnden finansierar prolongation som baseras på vissa av doktorandernas förtroendeuppdrag. Ansökan om prolongation ska göras inom tiden för doktorandstudierna samt inom tiden för anställningen som doktorand. Historisk-filosofiska fakultetsnämnden finansierar bara prolongationer för doktorander som har en doktorandanställning vid Uppsala universitet. Ersättning för prolongation överförs till berörd institution innan ordinarie anställningstid löpt ut, efter anhållan från doktoranden. Det är därför av stor vikt att uppgifter om förtroendeuppdrag kontinuerligt förs in i den individuella studieplanen. För 2025 reserveras 500 tkr.
Repatriering av dekan och prodekaner
Enligt Historisk-filosofiska fakultetens riktlinjer för repatriering efter ansvarsuppdrag som dekan och prodekan (HISTFILFAK 2018/69) har dekan och prodekan efter avslutat uppdrag rätt till egen tid för kompetenshöjande studier och forskning. Ersättning utgår från fakulteten till berörda institutioner. För 2025 reserveras 250 tkr.
Uppsala Forum för Demokrati, Fred och Rättvisa
Fakulteten medverkar i det fakultetsöverskridande samarbetsforumet Uppsala Forum för Demokrati, Fred och Rättvisa. För detta avsätter fakultetsnämnden 30 tkr för 2025.
Universitet och svenska institut, USI
Fakulteten medverkar i det nationella samarbetet USI, ett samarbete mellan svenska lärosäten och de svenska instituten runt Medelhavet. För detta ändamål avsätter fakultetsnämnden 31 tkr för 2025.
4. Externfinansierad verksamhet
Forskningsverksamheten inom fakultetens institutioner är till stor del finansierad av externa bidragsmedel som beviljas av bidragsgivare utifrån ansökningar från universitetets forskare. Externa bidrag ska som andra medel vara föremål för verksamhetsplanering. De största bidragsgivarna till institutionerna framgår av tabell 3 nedan.
Tabell 3: Bidragsintäkter 2023 (mnkr)
Finansiär | Summa (mnkr) |
Vetenskapsrådet | 72 |
Riksbankens Jubileumsfond | 21 |
EU | 15 |
Wallenbergstiftelserna | 10 |
Statens energimyndighet | 7 |
SIDA | 5 |
Riksantikvarieämbetet | 3 |
Formas | 2 |
Uppsala Akademiförvaltning | 1 |
Forte | 1 |
Övriga | 12 |
Summa 2023 | 148 |
Summa 2022 | 131 |
5. Kvalitetsarbete
Inom fakulteten bedrivs ett kontinuerligt och långsiktigt kvalitetsarbete som berör alla enheter och verksamhetsnivåer. Resurser för institutionernas kvalitetsarbete ingår i de medel som tilldelas institutionerna och avser arbete som ska bedrivas inom ramen för lärarnas anställningar. Det ankommer på prefekterna att inom sina institutioner verka för att kvaliteten i verksamheten kontinuerligt utvärderas och att lämpliga åtgärder vidtas för att vidmakthålla och höja kvaliteten i undervisning och forskning.
Som ett led i fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete har en översyn av fakultetens verksamhet vid Campus Gotland gjorts under 2024. Där ingick en utredning av den mest ändamålsenliga organisatoriska placeringen av ämnet kulturvård för att gynna såväl ämnets utveckling som övrig verksamhet vid Campus Gotland. Fakultetsnämnden har beslutat att ämnet kulturvård ska byta organisatorisk placering från Konstvetenskapliga institutionen till Institutionen för arkeologi och antik historia.
5.1 Utbildning på grundnivå och avancerad nivå
5.1.1 Kvalitetsutskottet för utbildning på grundnivå och avancerad nivå
Kvalitetsutskottet för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (KUGA) har till uppdrag att bereda frågor som berör grundnivå och avancerad nivå, samt att utreda och ge förslag på åtgärder som motiveras av universitetets och fakultetsnämndens mål och strategier, verksamhetsplaner, policydokument och utvärderingar som rör utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
5.1.2 Internationalisering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå
Internationella utbyten och internationalisering i utbildning är prioriterade områden inom Historisk-filosofiska fakultetens verksamhet. Arbetet för att säkerställa ett kvalificerat och relevant utbud av kurser på engelska på avancerad nivå fortgår, inte minst genom att fakultetens utbud av program på avancerad nivå som utlyses internationellt ökat under de senaste åren.
I fakultetens mål och strategier för perioden 2021–2025 (HISTFILFAK 2021/21) står angivet att fakulteten ska ”verka för att utbudet av tvärvetenskapliga och internationellt utlysta kandidatprogram ska öka”. Ett sådant internationellt kandidatprogram (Kandidatprogram i egyptologi) har redan inrättats med första antagning till HT 2025. För 2025 avsätts ytterligare 600 tkr för att möjliggöra ett fortsatt utvecklingsarbete på internationella kandidatprogram.
5.1.3 Utbildningsutvärderingar
Rektor har 2022-06-21 beslutat om reviderade riktlinjer för Uppsala universitets modell för utbildningsutvärderingar under perioden 2023–2028 (UFV 2021/2434). Historisk-filosofiska fakultetsnämnden fattade 2023-05-30 beslut om tidsplan och principer för fakultetens utbildningsutvärderingar under denna utvärderingscykel (HISTFILFAK 2023/42). I enlighet med fakultetens beslut ska utbildning på grundnivå utvärderas under 2025. Fakultetsnämnden avsätter 950 tkr för detta ändamål, vilka ska användas för att samfinansiera de kostnader som uppstår i samband med bedömarpanelernas arbete.
5.1.4 Medel för studenter på avancerad nivå
Som ett led i fakultetens arbete för kvalitet och forskningsanknytning för utbildning på avancerad nivå avsätter fakultetsnämnden 400 tkr för att möjliggöra för studenter på avancerad nivå att delta i konferenser eller t.ex. att göra kortare forskningsresor. Fördelning av medlen till institutionerna baseras på antal helårsstudieplatser på avancerad nivå. Institutioner med studenter på avancerad nivå ska själva informera dessa om möjligheten att söka medel och ansvarar för hantering av terminsvisa ansökningar.
5.2 Forskning och utbildning på forskarnivå
5.2.1 Kvalitetsutskott för forskning och utbildning på forskarnivå
Kvalitetsutskottet för forskning och utbildning på forskarnivå (KUF) bereder och följer upp frågor som rör utbildning på forskarnivå, fakultetsgemensamma forskningssatsningar och forskningsstrategiska frågor. Utskottet kan även bereda och ge förslag på åtgärder som motiveras av universitetets och/eller fakultetsnämndens strategier, verksamhetsplaner, policydokument och utvärderingar som rör utbildning på forskarnivå och forskning.
5.2.2 Samarbete inom utbildning på forskarnivå
Fakulteten har idag 17 utbildningar på forskarnivå. Ett centralt inslag i fakultetens kvalitetsarbete rörande utbildning på forskarnivå har under de senaste åren varit att utveckla former för ökat samarbete inom utbildningen och förstärka den gemensamma utbildnings- och forskningsmiljön för fakultetens doktorander. En konkret del av arbetet utgörs av den fakultetsgemensamma och obligatoriska doktorandkursen Professional Training in the Arts and Humanities vilken ges nästa gång vårterminen 2025. Under läsåret 25/26 delas ansvaret för den fakultetsgemensamma doktorandkursen gemensamt mellan två universitetslektorer vid fakulteten. För detta ersätts de med motsvarande 5 % av heltid vardera de år kursen ges. Fakultetsnämnden avsätter 210 tkr som avser dels ersättningen för personalkostnaden, dels driftskostnader (bilaga 8).
Ett annat led i arbetet med att stimulera ämnes- och institutionsöverskridande samarbete inom utbildning på forskarnivå är de handledarkonferenser som regelbundet anordnas för fakultetens samtliga handledare inom utbildning på forskarnivå. Nästa konferens i denna serie anordnas höstterminen 2026.
För förbättrade färdigheter i akademiskt skrivande på engelska uppdrar fakultetsnämnden åt institutionerna att informera doktorander om den handledning och de kurser som Språkverkstaden och Unit for Professional English erbjuder.
6. Gemensamma stödfunktioner
De gemensamma stödfunktionerna kan delas in i följande kategorier:
− Universitetsgemensamma kostnader
− Områdes- och kansligemensamma kostnader
− Fakultetsgemensamma kostnader
− Biblioteksgemensamma kostnader
All verksamhet ska bidra till finansieringen av de gemensamma stödfunktionerna vilket innebär att såväl anslags-, bidrags- som uppdragsfinansierad verksamhet ska bidra. I de fall kostnaderna inte täcks inom den bidragsfinansierade verksamheten kan områdesnämndernas anslag för forskning och utbildning på forskarnivå användas för medfinansiering. Inom avgiftsfinansierad verksamhet ska full kostnadstäckning tillämpas och anslagsmedel kan inte användas för medfinansiering. De universitets-, områdes-, fakultets- och kansligemensamma kostnaderna finansieras genom att varje institution i verksamhetsplanen påförs kostnader beräknade med det senast avslutade verksamhetsårets lönesumma som fördelningsbas (bilaga 11).
6.1 Universitetsgemensamma kostnader
Fakultetens totala kostnader år 2025 för de universitetsgemensamma ändamålen uppgår till 47 957 tkr (2024: 44 204 tkr). Historisk-filosofiska fakultetsnämnden ska för 2025 bidra till finansiering av intendenturen vid Campus Gotland med 5 022 tkr (2024: 5 450 tkr). Vetenskapsområdenas finansiering av intendenturen på Campus Gotland baseras på antal helårsstudenter och tidigare års lönesumma för anställda med arbetsort Visby.
Områdesnämnden använder samma fördelningsbas när kostnaden fördelas till fakultetsnämnderna, vilka i sin tur fördelar kostnaderna på berörda institutioner.
6.2 Områdes- och kansligemensamma kostnader
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden ska bidra med 751 tkr (2024: 707 tkr) till de områdesgemensamma ändamålen och med 6 090 tkr (2024: 5,3 tkr) till områdeskansliet.
6.3 Fakultetsgemensamma kostnader
Fakultetens gemensamma kostnader för stödverksamhet finansieras genom overhead-uttag (bilaga 10). Här avses kostnader för ledning, arvoden, kostnader för lärarrekrytering, informationsinsatser, arbetsvård, pedagogisk grundkurs för lärare och driftskostnader. De fakultetsgemensamma kostnaderna uppgår år 2025 till 5 230 tkr (2024: 4 806 tkr). Kostnaderna för ledning motsvarar 1,3 heltidsanställning, fördelat på en dekan och två prodekaner.
6.4 Bibliotekskostnader
I verksamhetsplanen för 2025 ändrar konsistoriet modell för fördelning av bibliotekskostnaderna. Från att tidigare ha fördelat kostnaderna till områdesnämnderna baserat på antal helårsstudenter och omsättning av forskningsmedel ska modellen baseras på en uppskattning av användningen av bibliotekets resurser.
Områdesnämnden behåller samma modell som tidigare år, där 50 % baseras på antalet helårsstudenter och 50 % baseras på forskningsvolymen.
Fakulteten fördelar bibliotekskostnaderna med samma bas som universitets- områdes-, kansli- och fakultetsgemensamma kostnader, det vill säga med det senast avslutade verksamhetsårets lönesumma som fördelningsbas.
De biblioteksgemensamma kostnaderna uppgår 2025 till 26 873 tkr. I summan ingår även bibliotekskostnaderna vid Campus Gotland.
7. Arbetsmiljö och lika villkor
7.1 Arbetsmiljöfrågor
Universitetet ansvarar för arbetsmiljön och samverkar med medarbetarna för att åstadkomma en bra arbetsmiljö. Uppsala universitet har fastställt rutiner om uppgiftsfördelningen i det systematiska arbetsmiljöarbetet, vilket det åligger universitetet att årligen följa upp. Universitetets delegation för arbetsmiljöansvar gäller. Arbetsmiljöverkets nu gällande föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) betonar vikten av att förebygga risk för ohälsa, och det är därför av stor vikt att alla enheter inom fakulteten arbetar aktivt med det systematiska arbetsmiljöarbetet (AFS 2001:1).
Institutionerna uppdras att kontinuerligt och systematiskt arbeta för att en god organisatorisk, social och fysisk arbetsmiljö bevaras och utvecklas. Prefekten är ansvarig för det arbetet. En sådan miljö utmärks av tydliga beslutsvägar, närvarande och engagerade medarbetare och ett bemötande som präglas av ömsesidig respekt. Varje institution inom fakulteten ska upprätta handlingsplaner för det arbetsmiljöarbete som ska bedrivas under året samt genomföra årliga skyddsronder och uppföljningar av det systematiska arbetsmiljöarbetet tillsammans med skyddsombuden. Fakultetsnämnden avsätter i denna verksamhetsplan 300 tkr (bilaga 10), vilka vid behov kan användas för att stödja arbetsmiljöarbete vid institutionerna.
Fakulteten följer upp internrevisionens institutionsgranskningar och lämnade rekommendationer. Studenternas arbetsmiljö följs särskilt upp i utbildningsutvärderingarna som genomförs på fakultetsnivå.
7.2 Lika villkor
Fakultetsnämnden får i uppdrag av områdesnämnden att tillse att det systematiska lika villkorsarbetet integreras i alla delar av verksamheten och att det systematiska arbetet med breddad rekrytering och en jämn könsfördelning inom utbildning prioriteras. Fakultetsnämnden ska verka för en jämn könsfördelning inom grupperna biträdande universitetslektorer, universitetslektorer och professorer. Fakultetsnämnden uppdrar åt fakultetens institutioner att beakta detta i frågor som rör kompetensförsörjning och rekrytering.
För mer information, se relevanta sidor på universitetets medarbetaringång.
8. Plan för kompetensförsörjning
Kvalificerade lärare, forskare, teknisk-administrativ personal och övriga medarbetare är avgörande för att fakulteten ska nå universitetets övergripande mål att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans. God kompetensförsörjning och tydliga karriärvägar kräver ett långsiktigt och strukturerat arbete som syftar till att universitetet kan attrahera, rekrytera och utveckla skickliga lärare, forskare och andra medarbetare. Det huvudsakliga arbetet med kompetensförsörjning sker på fakultetens institutioner och de olika institutionerna har olika behov vad gäller kompetensförsörjningen. Fakultetsledningen utgör en rådgivande funktion för institutionsledningarna i samtliga frågor som rör kompetensförsörjning. Fakultetsledningen beslutar om utlysning av läraranställningar och samråder regelbundet med samtliga enheter i fråga om rekryteringsbehov för att underlätta planeringen för rekryteringsgruppens och fakultetsnämndens arbete.
Fakultetsnämnden ger institutionerna i uppdrag att i sin verksamhetsplanering integrera en kompetensförsörjningsplan. Prefekten har ett uppdrag att leda denna verksamhetsutveckling. I arbetet med verksamhetsplaneringen är en utgångspunkt att utreda hur man vill utveckla verksamheten såväl i ett kortare som i ett längre tidsperspektiv. I den kompetensförsörjningsplan som tas fram, ska samtliga befattningar inkluderas, inklusive kompetensutveckling för framtida ledningsuppdrag inom institutionen och universitetet. Institutionens kompetensförsörjningsplan ska ingå i institutionens verksamhetsplan för 2025. Vid samtliga utlysningar av nya läraranställningar (professor, universitetslektor, biträdande universitetslektor) är verksamhetens behov och den långsiktiga balansen mellan personalkategorierna avgörande faktorer att ta ställning till.
8.1 Kompetensförsörjning avseende administrativ stödpersonal
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden ser anledning att kontinuerligt se över kompetensförsörjningen vad gäller den teknisk-administrativa personalen. Fakultetsnämnden vill särskilt påpeka vikten av att prefekter i möjligaste mån samarbetar för att tillse att de administratörer som så önskar sammantaget får arbetsuppgifter som motsvarar en heltidsanställning. Fakultetsnämnden vill uppmana institutionerna att tillse att teknisk-administrativ personal ges goda möjligheter till personlig utveckling inom ramen för anställningen. Idag finns nätverk för fakultetens administratörer, vilket underlättar för den administrativa personalen och möjliggör samarbete. Fakulteten anordnar återkommande konferenser för fakultetens stödpersonal.
9. Samverkan
Samverkan syftar till att skapa ömsesidigt mervärde för universitetet, deltagande parter och samhället och ska därför vara en integrerad del i fakultetens forskning och utbildning. Vid Historisk-filosofiska fakulteten förekommer samverkan i många olika former, exempelvis genom att forskare ingår i offentliga utredningar, i form av programråd där avnämarkontakter ingår, genom att institutioner regelmässigt anlitar gästföreläsare från sektorer utanför högskolesektorn inom relevanta kursmoment, genom att externa aktörer involveras i samband med forskningsprojekt och genom att utbildningsprogram på olika nivåer innehåller inslag av verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Samverkan blir en allt viktigare del av universitetets verksamhet. Fakultetsnämnden uppdrar därför åt enheterna att upprätthålla och utveckla det samverkansarbete som redan pågår.
10. Uppdrag till institutionsstyrelser
10.1 Centrum för genusvetenskap
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Centrum för genusvetenskap att bedriva utbildning på grundnivå och avancerad nivå och forskning och utbildning på forskarnivå i den omfattning och till den ersättning som anges nedan.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Årets takbelopp 5 294 325
Avlyft -379 939
Totalt anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 4 914 386
Forskning och utbildning på forskarnivå, bilaga 4
Fördelat anslag för forskning och utbildning på forskarnivå 11 478 241
Varav finansiering enligt områdets verksamhetsplan 3 666 000
Centrum ska inom ramen för ordinarie verksamhet ansvara för/medverka i nedanstående utbildningar. Utbildningsprogram enligt tidigare studieordning ska fullföljas.
- Kandidatprogram i social hållbarhet
- Kandidatprogram i kulturentreprenörskap
- Humanioraprogrammet
- Masterprogram i genusvetenskap
- Kurser på grundnivå i speldesign
Institutionens kostnad för gemensamma ändamål, bilaga 11
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå 846 534
Forskning och utbildning på forskarnivå 2 761 877
Institutionens kostnader för de gemensamma ändamålen inkluderar universitetsgemensamma, områdesgemensamma, fakultetsgemensamma, kansligemensamma, biblioteksgemensamma och i förekommande fall även intendenturkostnader för Campus Gotland. Kostnaderna är specificerade i bilaga 11 och betalas av institutionen via overheadpåslag (OH).
10.2 Institutionen för arkeologi och antik historia
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Institutionen för arkeologi och antik historia att bedriva utbildning på grundnivå och avancerad nivå och forskning och utbildning på forskarnivå i den omfattning och till den ersättning som anges nedan.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Årets takbelopp 28 979 466
Avlyft -2 076 665
Totalt anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 26 899 801
Forskning och utbildning på forskarnivå, bilaga 4
Fördelat anslag för forskning och utbildning på forskarnivå 28 271 281
Varav fakultetens samfinansiering av Digital arkeologi 1 600 000
Varav Campus Gotland fokusområde: Kulturarv 2 000 000
Ämnen med nationellt ansvar
Institutionen har nationellt ansvar för ämnena assyriologi och egyptologi och tilldelas därför särskilda medel. Tilldelningen är 717 tkr per ämne och överförs direkt från konsistoriet till institutionen.
Institutionen ska inom ramen för ordinarie verksamhet ansvara för/medverka i nedanstående utbildningar. Utbildningsprogram enligt tidigare studieordning ska fullföljas.
- Byggnadsantikvarieprogrammet
- Föremålsantikvarieprogrammet
- Kandidatprogram i kulturentreprenörskap
- Kandidatprogram i arkeologi och antik historia
- Kandidatprogram i arkeologi och osteologi
- Kandidatprogram i egyptologi
- Humanioraprogrammet
- Masterprogram i antikens kultur och samhällsliv
- Masterprogram i arkeologi
- Masterprogram i egyptologi
- Masterprogram i global miljöhistoria
- Masterprogram i kulturarv och hållbarhet
Institutionens kostnader för gemensamma ändamål, bilaga 11
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå 7 192 090
Forskning och utbildning på forskarnivå 9 627 518
Institutionens kostnader för de gemensamma ändamålen inkluderar universitetsgemensamma, områdesgemensamma, fakultetsgemensamma, kansligemensamma, biblioteksgemensamma och i förekommande fall även intendenturkostnader för Campus Gotland. Kostnaderna är specificerade i bilaga 11 och betalas av institutionen via overheadpåslag (OH).
10.3 Filosofiska institutionen
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Filosofiska institutionen att bedriva utbildning på grundnivå och avancerad nivå och forskning och utbildning på forskarnivå i den omfattning och till den ersättning som anges nedan.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Årets takbelopp 9 645 098
Avlyft -692 165
Totalt anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 8 952 933
Forskning och utbildning på forskarnivå, bilaga 4
Fördelat anslag för forskning och utbildning på forskarnivå 16 685 218
Ämnen med nationellt ansvar
Finansiering från centrala avsättningar (717 tkr): Särskilda medel för estetik.
Institutionen ska inom ramen för ovanstående utbildningsuppdrag ansvara för/medverka i nedanstående utbildningar. Utbildningsprogram enligt tidigare studieordning ska fullföljas.
- Kandidatprogram i kultur- och samhällsanalys
- Humanioraprogrammet
- Masterprogram i estetik
- Masterprogram i filosofi
Institutionens kostnad för gemensamma ändamål, bilaga 11
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2 624 740
Forskning och utbildning på forskarnivå 4 923 734
Institutionens kostnader för de gemensamma ändamålen inkluderar universitetsgemensamma, områdesgemensamma, fakultetsgemensamma, kansligemensamma, biblioteksgemensamma och i förekommande fall även intendenturkostnader för Campus Gotland. Kostnaderna är specificerade i bilaga 11 och betalas av institutionen via overheadpåslag (OH).
10.4 Historiska institutionen
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Historiska institutionen att bedriva utbildning på grundnivå och avancerad nivå och forskning och utbildning på forskarnivå i den omfattning och till den ersättning som anges nedan.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Årets takbelopp 10 819 710
Avlyft -776 459
Ersättning för särskilda uppdrag
Ersättning för uppdraget att koordinera fakultetens internationella utbyten 680 000
Totalt anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 10 723 251
Forskning och utbildning på forskarnivå, bilaga 4
Fördelat anslag för forskning och utbildning på forskarnivå 25 012 832
Varav medel till Hugo Valentin-centrum, HVC 4 943 969
Varav fakultetens samfinansiering av ERC Consolidator Grant 250 000
Institutionen ska inom ramen för ordinarie verksamhet ansvara för/medverka i nedanstående utbildningar. Utbildningsprogram enligt tidigare studieordning ska fullföljas.
- Historikerprogrammet
- Humanioraprogrammet
- Masterprogram i modern historia
- Masterprogram i tidigmodern tid
- Masterprogram i studier kring Förintelsen och folkmord
Institutionens kostnader för gemensamma ändamål, bilaga 11
Utbildning på grund- och avancerad nivå 3 251 308
Forskning och utbildning på forskarnivå 7 433 730
Institutionens kostnader för de gemensamma ändamålen inkluderar universitetsgemensamma, områdesgemensamma, fakultetsgemensamma, kansligemensamma, biblioteksgemensamma och i förekommande fall även intendenturkostnader för Campus Gotland. Kostnaderna är specificerade i bilaga 11 och betalas av institutionen via overheadpåslag (OH).
10.5 Institutionen för idéhistoria
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Institutionen för idéhistoria att bedriva utbildning på grundnivå och avancerad nivå och forskning och utbildning på forskarnivå i den omfattning och till den ersättning som anges nedan.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Årets takbelopp 8 068 264
Avlyft -579 006
Totalt anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 7 489 258
Forskning och utbildning på forskarnivå, bilaga 4
Fördelat anslag för forskning och utbildning på forskarnivå 18 293 130
Varav fakultetens samfinansiering av ERC Starting Grant 250 000
Varav fakultetens samfinansiering av WAF 250 000
Varav fakultetens samfinansiering av Centrum för medicinsk humaniora och samhällsvetenskap 300 000
Institutionen ska inom ramen för ordinarie verksamhet ansvara för/medverka i nedanstående utbildningar. Utbildningsprogram enligt tidigare studieordning ska fullföljas.
- Historikerprogrammet
- Humanioraprogrammet
- Masterprogram i idéhistoria
Institutionens kostnader för gemensamma ändamål, bilaga 11
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå 3 077 615
Forskning och utbildning på forskarnivå 6 272 014
Institutionens kostnader för de gemensamma ändamålen inkluderar universitetsgemensamma, områdesgemensamma, fakultetsgemensamma, kansligemensamma, biblioteksgemensamma och i förekommande fall även intendenturkostnader för Campus Gotland. Kostnaderna är specificerade i bilaga 11 och betalas av institutionen via overheadpåslag (OH).
10.6 Konstvetenskapliga institutionen
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Konstvetenskapliga institutionen att bedriva utbildning på grundnivå och avancerad nivå och forskning och utbildning på forskarnivå i den omfattning och till den ersättning som anges nedan.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Årets takbelopp 13 832 508
Avlyft -992 668
Ersättning för samordning av humanioraprogrammet 260 000
Totalt anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 13 099 840
Forskning och utbildning på forskarnivå, bilaga 4
Fördelat anslag för forskning och utbildning på forskarnivå 8 768 853
Institutionen ska inom ramen för ordinarie verksamhet ansvara för/medverka i nedanstående utbildningar. Utbildningsprogram enligt tidigare studieordning ska fullföljas.
- Kandidatprogram i kulturentreprenörskap
- Humanioraprogrammet
- Masterprogram i digital konstvetenskap
- Masterprogram i konstvetenskap
- Masterprogram i textilvetenskap
Institutionens kostnader för gemensamma ändamål, bilaga 11
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå 4 407 122
Forskning och utbildning på forskarnivå 2 518 587
Institutionens kostnader för de gemensamma ändamålen inkluderar universitetsgemensamma, områdesgemensamma, fakultetsgemensamma, kansligemensamma, biblioteksgemensamma och i förekommande fall även intendenturkostnader för Campus Gotland. Kostnaderna är specificerade i bilaga 11 och betalas av institutionen via overheadpåslag (OH).
10.7 Institutionen för kulturantropologi och etnologi
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Institutionen för kulturantropologi och etnologi att bedriva utbildning på grundnivå och avancerad nivå och forskning och utbildning på forskarnivå i den omfattning och till den ersättning som anges nedan.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Årets takbelopp 12 343 590
Avlyft -885 818
Totalt anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 11 457 772
Forskning och utbildning på forskarnivå, bilaga 4
Fördelat anslag för forskning och utbildning på forskarnivå 13 842 858
Varav fakultetens samfinansiering av ERC Advanced Grant 250 000
Institutionen ska inom ramen för ordinarie verksamhet ansvara för/medverka i nedanstående utbildningar. Utbildningsprogram enligt tidigare studieordning ska fullföljas.
- Kandidatprogram i kulturentreprenörskap
- Kandidatprogram i kultur, samhälle och etnografi
- Kandidatprogram i kultur- och samhällsanalys
- Humanioraprogrammet
- Masterprogram i antropologi
- Masterprogram i etnologi och folkloristik
Institutionens kostnader för gemensamma ändamål, bilaga 11
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2 467 975
Forskning och utbildning på forskarnivå 4 587 389
Institutionens kostnader för de gemensamma ändamålen inkluderar universitetsgemensamma, områdesgemensamma, fakultetsgemensamma, kansligemensamma, biblioteksgemensamma och i förekommande fall även intendenturkostnader för Campus Gotland. Kostnaderna är specificerade i bilaga 11 och betalas av institutionen via overheadpåslag (OH).
10.8 Institutionen för litteraturvetenskap och retorik
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Institutionen för litteraturvetenskap och retorik att bedriva utbildning på grundnivå och avancerad nivå och forskning och utbildning på forskarnivå i den omfattning och till den ersättning som anges nedan.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Årets takbelopp 11 564 520
Avlyft -829 909
Totalt anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 10 734 611
Forskning och utbildning på forskarnivå, bilaga 4
Fördelat anslag för forskning och utbildning på forskarnivå 14 116 963
Institutionen ska inom ramen för ordinarie verksamhet ansvara för/medverka i nedanstående utbildningar. Utbildningsprogram enligt tidigare studieordning ska fullföljas.
- Kandidatprogram i retorisk och litterär kommunikation
- Litteraturvetarprogrammet
- Retorikprogrammet
- Humanioraprogrammet
- Masterprogram i litteraturvetenskap
- Masterprogram i retorik
Institutionens kostnader för gemensamma ändamål, bilaga 11
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå 3 772 373
Forskning och utbildning på forskarnivå 3 045 348
Institutionens kostnader för de gemensamma ändamålen inkluderar universitetsgemensamma, områdesgemensamma, fakultetsgemensamma, kansligemensamma, biblioteksgemensamma och i förekommande fall även intendenturkostnader för Campus Gotland. Kostnaderna är specificerade i bilaga 11 och betalas av institutionen via overheadpåslag (OH).
10.9 Institutionen för musikvetenskap
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Institutionen för musikvetenskap att bedriva utbildning på grundnivå och avancerad nivå och forskning och utbildning på forskarnivå i den omfattning och till den ersättning som anges nedan.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Årets takbelopp 9 228 576
Avlyft -662 274
Totalt anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 8 566 302
Forskning och utbildning på forskarnivå, bilaga 4
Fördelat anslag för forskning och utbildning på forskarnivå 7 083 008
Institutionen ska inom ramen för ordinarie verksamhet ansvara för/medverka i nedanstående utbildningar. Utbildningsprogram enligt tidigare studieordning ska fullföljas.
- Kandidatprogram i musikvetenskap
- Humanioraprogrammet
- Masterprogram i musikvetenskap
Institutionens kostnader för gemensamma ändamål, bilaga 11
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2 040 493
Forskning och utbildning på forskarnivå 1 792 700
Institutionens kostnader för de gemensamma ändamålen inkluderar universitetsgemensamma, områdesgemensamma, fakultetsgemensamma, kansligemensamma, biblioteksgemensamma och i förekommande fall även intendenturkostnader för Campus Gotland. Kostnaderna är specificerade i bilaga 11 och betalas av institutionen via overheadpåslag (OH).
10.10 Institutionen för speldesign
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Institutionen för speldesign att bedriva utbildning på grundnivå och avancerad nivå i den omfattning och till den ersättning som anges nedan.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Årets takbelopp 35 325 075
Avlyft -2 535 047
Totalt anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 32 790 028
Forskning och utbildning på forskarnivå, bilaga 4
Fördelat anslag för forskning och utbildning på forskarnivå 6 135 005
Varav Campus Gotland fokusområde: Spel och kreativitet 2 000 000
Institutionen ska inom ramen för ordinarie verksamhet ansvara för/medverka i nedanstående utbildningar. Utbildningsprogram enligt tidigare studieordning ska fullföljas.
- Kandidatprogram i speldesign
- Kandidatprogram i speldesign och grafik
- Kandidatprogram i speldesign och programmering
- Kandidatprogram i speldesign och projektledning
- Masterprogram i speldesign
- Magisterprogram i speldesign
- Magisterprogram i transformativ speldesign
Institutionens kostnader för gemensamma ändamål, bilaga 11
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå 11 088 756
Forskning och utbildning på forskarnivå 1 058 730
Institutionens kostnader för de gemensamma ändamålen inkluderar universitetsgemensamma, områdesgemensamma, fakultetsgemensamma, kansligemensamma, biblioteksgemensamma och i förekommande fall även intendenturkostnader för Campus Gotland. Kostnaderna är specificerade i bilaga 11 och betalas av institutionen via overheadpåslag (OH).
10.11 Institutionen för ABM
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Institutionen för ABM att bedriva utbildning på grundnivå och avancerad nivå och forskning och utbildning på forskarnivå i den omfattning och till den ersättning som anges nedan.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Årets takbelopp 13 044 920
Avlyft -936 148
Totalt anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 12 108 772
Forskning och utbildning på forskarnivå, bilaga 4
Fördelat anslag för forskning och utbildning på forskarnivå 9 410 259
Varav fakultetens samfinansiering av Centrum för Digital humaniora (CDHU) 1 500 000
Institutionen ska inom ramen för ordinarie verksamhet ansvara för/medverka i nedanstående utbildningar. Utbildningsprogram enligt tidigare studieordning ska fullföljas.
- Masterprogram i ABM
- Masterprogram i digital humaniora
Institutionens kostnader för gemensamma ändamål, bilaga 11
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2 799 615
Forskning och utbildning på forskarnivå 3 802 368
Institutionens kostnader för de gemensamma ändamålen inkluderar universitetsgemensamma, områdesgemensamma, fakultetsgemensamma, kansligemensamma, biblioteksgemensamma och i förekommande fall även intendenturkostnader för Campus Gotland. Kostnaderna är specificerade i bilaga 11 och betalas av institutionen via overheadpåslag (OH).
10.12 Övriga institutioner
Statsvetenskapliga institutionen
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Statsvetenskapliga institutionen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten att anordna utbildning på grundnivå och avancerad nivå till det takbelopp som anges i tabellen nedan. Takbeloppet avser motsvarande 10 hst, och avser studenter från kandidatprogrammet i kultur- och samhällsanalys, Filosofiska institutionen. Institutionen är ansvarig för att inarbeta intäkter genom att registrera helårsstudenter i den omfattning som krävs för att säkerställa att takbeloppet nås.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Anslag kopplat till uppdraget 492 315
Takbelopp 530 377
Ekonomisk-historiska institutionen
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Ekonomisk-historiska institutionen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten att anordna utbildning på grundnivå och avancerad nivå till det takbelopp som anges i tabellen nedan. Takbeloppet avser motsvarande 10 hst, och avser studenter från historikerprogrammet, Historiska institutionen. Institutionen är ansvarig för att inarbeta intäkter genom att registrera helårsstudenter i den omfattning som krävs för att säkerställa att takbeloppet nås.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Anslag kopplat till uppdraget 492 315
Takbelopp 530 377
Statistiska institutionen
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden uppdrar åt Statistiska institutionen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten att anordna utbildning på grundnivå och avancerad nivå till det takbelopp som anges i tabellen nedan. Takbeloppet avser motsvarande 3 hst, och avser studenter från kandidatprogrammet i kultur- och samhällsanalys, Filosofiska institutionen. Institutionen är ansvarig för att inarbeta intäkter genom att registrera helårsstudenter i den omfattning som krävs för att säkerställa att takbeloppet nås.
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå, bilaga 2
Anslag kopplat till uppdraget 147 695
Takbelopp 159 113