AI4Research
Bakgrund och syfte
Forskningsfälten artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) växer och utvecklas snabbt på en global skala. Forskningen kring dessa områden kommer att ha en stor, men idag oöverskådlig, inverkan på det framtida samhället och alla individers vardag. Uppsala universitetet har en möjlighet att erbjuda forskning av högsta kvalitet som kan bidra till att förstå och bidra till utvecklingen av AI/ML i sitt vetenskapliga och samhälleliga sammanhang.
Projektet är femårigt med uppdrag att förnya, förstärka och vidareutveckla forskningen inom AI/ML genom att förena forskare på en gemensam plats under interna sabbatsperioder, samtidigt som de på deltid är kvar på sina hemmainstitutioner, skapa samarbetsytor, bygga förtroendeskapande nätverk och sprida idéer kring forskningen om AI och ML. Detta innebär inte bara en möjlighet för de enskilda forskarna och forskargrupperna att föra forskningsfronten framåt, utan är även ett sätt att bidra till universitetets förnyelse och stärkta konkurrenskraft.
Uppsala universitet strävar efter forskningsexcellens över ett brett spektrum av vetenskaper med det yttersta syftet att nå en bättre värld. AI4Science kommer att bidra till detta genom att inspirera till mångvetenskapliga projekt som kan undersöka och utvidga de möjligheter som AI/ML erbjuder vetenskaperna.
AI4Research ska ha en fysisk lokalisering i ett centralt läge på Uppsala universitets campus, preliminärt Carolina Rediviva. Projektet startar 1 januari 2020 och avslutas 31 december 2024.
Mål
AI4Research ska ge etablerade forskare vid universitetets olika vetenskapsområden en möjlighet att under en period vara verksamma i en miljö där alla forskar om olika aspekter av AI för vetenskaperna. Målsättningen med projektet är att både utöka den kvantitet av forskning och utbildning som bedrivs kring AI/ML inom Uppsala universitet men även, och minst lika viktigt, att stärka kvaliteten i densamma.
Projektorganisation
AI4Research är ett universitetsövergripande gemensamt projekt där vice-rektorerna ansvarar för uppföljning och utvärdering av projektet samt finansiering genom verksamhetsplanerna. Vicerektorerna kan i samråd med varandra också ändra dessa projektdirektiv under projektets gång.
Styrgruppen består av två representanter per vetenskapsområde utsedda av respektive områdesnämnd. Ledamöterna väljs på tre år och kan väljas om och därmed sitta hela projektperioden om fem år
En vetenskaplig ledare leder den operativa verksamheten i AI4Research. Den vetenskapliga ledaren utses av de tre vicerektorerna gemensamt för hela projekttiden på fem år.
En projektkoordinator arbetar i nära samarbete med den vetenskapliga ledaren och ska utgöra navet för den dagliga verksamheten. Projektkoordinatorn utses för hela projekttiden på fem år.
En granskningsgrupp värderar och rankar ansökningar om medel för att få sabbatsperiod. Gruppen utgörs av aktiva forskare från samtliga vetenskapsområden och utses av styrgruppen. Ledamöterna, som väljs på tre år, kan väljas om och därmed sitta hela projektperioden om fem år.
Kontakt
AI4Research: Max Maccarone