Disputation med Zoom

Tips för dig som ska ha disputation över Zoom.

Tips för e-disputation

Corona-pandemin har visat att disputationer kan äga rum via Zoom. Det ger vissa fördelar som till exempel att de som inte kan resa ändå kan deltaga. För att det ska bli bra behövs en del nya förberedelser samt några nya rutiner vid själva disputationen. Det följande utgör förslag på vilka åtgärder som behöver vidtas för att just den virtuella delen ska fungera. Utgångspunkterna är tre:

  • Disputationsakten ska först och främst fullt ut bevara sin karaktär av dialog mellan respondent och opponent, med möjlighet för betygsnämndens ledamöter att ställa frågor efter att opponenten avslutat sin del.
  • Disputationens offentliga karaktär ska garanteras, med publik annonsering samt möjlighet för avslutande frågor till respondenten från åhörarna, efter att ev. frågor från betygsnämndens ledamöter har besvarats.
  • För det tredje ska den virtuella disputationslokalen i Zoom säkras mot störningar. Tråkigt nog har i ett fåtal fall disputationer störts av oseriösa inlägg från deltagare online. Läs mer under Säkrare möten.

Läs också om vad som gäller vid din fakultet.

Bisittare, vice-värd

Se till att alla disputationer som körs online har en särskild Zoom-bisittare, vice-värd, vid sidan av ordföranden. Se till att du har utsett en vice-värd som du också i mötesbokningen angett som "alternative host". Vice-värd har nästan alla funktioner som värden för ett Zoom-möte.
Det viktigaste är att vice-värden kan hålla ordning på chatten, frågor via chatten och kan avlägsna eventuella besökare som stör.
I många fall kan institutioner få hjälp med detta av personal från sina respektive intendenturer men om detta inte är möjligt, så kan ansvarig institution utse annan bisittare. Dessa bisittare erbjuds särskild utbildning i Zoom, anpassad till uppdraget.
Utbildningen äger rum via Zoom, i första hand varje onsdag kl 14-16, i samband med den öppna verkstaden. Beroende på bisittarens tidigare vana av Zoom, tar utbildningen mellan 45 och 90 minuter.

Kontakta support-elarande@uadm.uu.se i så god tid som möjligt före disputationen om du önskar utbildning. Ange vilken disputation det gäller (respondentens namn, disputationsdatum samt fakultet) och vilken onsdag som du önskar få din utbildning. Om ingen av dessa tider passar, hör av dig med förslag på andra tider, så kontaktar vi dig.

Ordning och reda

Det kan vara bra att i början av disputationen meddela deltagare och åhörare hur disputationen ska genomföras, hur och när frågor kan och får ställes.
En bra grund är att åhörare ska ha sin mikrofon inaktiverad (muted) och att åhörare inte kan aktivera sin mikrofon själv.
Ett alternativ är att endast acceptera frågor som ställs via chatten. Chatten ska då vara inställd, begränsad, till att endast tillåta chatt till värden.
Ett annat alternativ är att endast tillåta frågor via ljud och då efter att den som vill fråga har fått ordet och sin mikrofon aktiverad (unmute). Åhörare kan be om ordet genom att Raise hand i Participant list.
Det är naturligtvis möjligt att kombinera de två sätten om man vill.

Inspelning

Om disputationen ska spelas in kommer alla åhörare att få en fråga om de vill vara med på mötet/disputationen eller lämna. Det finns inget sätt att vara med men inte spelas in. Här kan ni, av öppenhetsskäl, tillåta anonyma gäster att ansluta. De kan då deltaga med ett ej komplett namn och utan video och profilbild. Om de missköter sig under disputationen kan värd och vice-värd avlägsna dem (Remove).
Det bästa sättet att spela in är att innan disputationen be någon vara med för att spela in. Den deltagaren måste när Zoom-mötet är startat få rättighet att spela en Allow recording, vilket värd och vice-värd kan tilldela den personen i Manage Participants / more för den användaren.
Inspelningen sparas endast på den dator som spelar in.

Spara chatten

Kom ihåg att chatten spelas INTE in. Chatten kan sparas genom att man i chattfönstret klickar på de 3 prickarna längst ned till höger och väljer Save chat.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin