Utbildning

Utbildning utgör ett av universitetets grunduppdrag tillsammans med forskning och samverkan/nyttiggörande.

Nedan finner du information om specifika områden inom utbildning.

I 7 kap. Högskoleförordningen regleras tillträde till utbildning, behörighet och urval. Uppsala universitet har i enlighet med 6 kap. 3 § HF beslutat om en antagningsordning. I antagningsordningen finns de föreskrifter som UU tillämpar i frågor om ansökan, behörighet, urval och antagning och om hur beslut fattas och kan överklagas.

Myndigheten som ansvarar för antagning och studieinformation är Universitets- och högskolerådet, UHR. UHR utfärdar föreskrifter om grundläggande behörighet och urval.

För mer information kring den praktiska hanteringen av antagning och de regler som gäller kontakta i första hand studentavdelningen.

När studenter utför examensarbeten i samverkan med ett företag eller annan organisation uppkommer ibland frågor kring avtal som reglerar projektet. Läs mer om det legala aspekterna av sådana avtal på sidan Avtal vid examensarbeten i samarbete med extern part.

Avtal vid examensarbeten i samarbete med extern part

Uppsala universitet har rätt att utfärda generella examina på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå samt ett antal yrkesexamina på grundnivå och avancerad nivå.

Examensbevis

HF 6 kap. 9 § En student som uppfyller fordringarna för en examen skall på begäran få examensbevis av högskolan.

I examensordningen, som är en bilaga till högskoleförordningen, anges på vilken nivå en viss examen ska avläggas och vilka krav som ska uppfyllas för en viss examen (examensbeskrivning).

I tillägg till examensordningen finns lokala bestämmelser för examina vid Uppsala universitet. Där anges vilka förled och översättningar som ska användas samt preciseras kraven på de kurser som ska ingå i generella examina på grundnivå och avancerad nivå. Fakultetsnämnderna får fastställa preciserade krav för yrkesexamina. Dessa krav finns beskrivna i utbildningsplanerna för respektive yrkesprogram.

Här beskrivs vad som gäller examina enligt den nu gällande 2007 års examensordning. För information om bestämmelser om examina enligt äldre examensordningar, kontakta examenshandläggarna på studentavdelningen.

Högskole- och kandidatexamen

Magister- och masterexamen

Licentiat- och doktorsexamen

Yrkesexamina

Förordningar och bestämmelser

Betyg kan inte överklagas men omprövas, se 6 kap. 24 § högskoleförordningen.

För information kring examination.

En student som har allvarligare klagomål på själva examinationsförfarandet kan vända sig till någon av universitetets särskilda betygsombudsmän.

Riktlinje for funktion som betygsombudsman.

Rättsliga frågeställningar som kan uppstå kring examination beskrivs vidare hos UKÄ.

Att kopiera ur förlagsutgiven litteratur

För att få kopiera upphovsrättsskyddat material ur böcker och tidningar och dela ut till studenter krävs tillstånd från rättighetsinnehavarna. Genom Bonus Copyright Access har Uppsala universitet tecknat avtal, vilket medger viss kopiering utan särskilt tillstånd från rättighetsinnehavarna (kopieringsavtalet).

Kopieringsavtalet medger att lärare vid Uppsala universitet fotokopierar ur litteratur för sina studenter som komplement till den obligatoriska kurslitteraturen enligt den s.k. 15/15-regeln, d.v.s. att under samma läsår och för samma studenter som mest kopiera högst 15 procent av antalet sidor i en bok, tidning eller tidskrift, dock aldrig mer än 15 sidor ur skriften. Om kopieringen sker genom nedladdning från en digital källa, t.ex. en nyhetssajt eller annan digital publikation, gäller att läraren får kopiera och dela motsvarande 15 A4-sidor från en och samma källa.

Riktlinje gällande kopiering och tillgängliggörande inom högskoleområdet.

Vad säger kopieringsavtalet mer konkret?

Utförlig information om bland annat vem som får kopiera, hur mycket som får kopieras samt vad som får kopieras finns på Bonus Copyright Access hemsida.

För en kurs på grundnivå eller avancerad nivå ska det enligt 6 kap. 14-15 §§ högskoleförordningen (1993:100) finnas en kursplan i vilken följande ska anges:

  • kursens nivå,antal högskolepoäng,
  • mål,
  • krav på särskild behörighet,
  • formerna för bedömning av studenternas prestationer,
  • de övriga föreskrifter som behövs.

Enligt 6 kap. 16 § högskoleförordningen (1993:100) ska det för utbildningsprogram finnas en utbildningsplan. I utbildningsplanen ska enligt 17 § följande anges:

  • de kurser som programmet omfattar,
  • kraven på särskild behörighet,
  • de övriga föreskrifter som behövs.

Läs mer om kurs- och utbildningsplaner.

Kursplaner

Utbildningsplaner

För mer information kring den praktiska hanteringen av kurs- och utbildningsplaner kontakta studentavdelningen. Är frågorna av mer juridisk karaktär bör man vända sig till juridiska avdelningen.

I UKÄ:s Rättssäker examination behandlas vissa frågor kring kurs- och utbildningsplaner.

 

Universitetet har möjlighet att anordna utbildning på uppdrag av myndigheter, företag och andra organisationer. För denna så kallade uppdragsutbildning får universitetet ta ut avgifter från uppdragsgivarna.

Ofta avser det utbildning av uppdragsgivarens personal, men i vissa fall kan uppdragsutbildning även avse utbildning som behövs av antingen arbetsmarknads eller biståndspolitiska skäl.

Uppdragsutbildning regleras enligt förordningen om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (2002:760). UHR har i kompletterande föreskrifter om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (Universitets- och högskolerådets föreskrifter om UHRFS 2013:11 uppdragsutbildning vid universitet och högskolor), meddelat att varje lärosäte ska fastställa riktlinjer för sin uppdragsutbildning.

Uppsala universitet har beslutat om Riktlinjer för UppdragsutbildningPdf, 79 kB

Av högskolelagens 2 kap 7 § framgår följande:

Studenterna har rätt att vara representerade när beslut fattas eller beredning sker som har betydelse för utbildningen eller studenternas situation. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer kan med stöd av 8 kap. 7 § regeringsformen meddela föreskrifter om antalet sådana representanter och om hur de ska utses.

I högskoleförordningens 2 kap. 14 § stadgas följande:

I 2 kap. 7 § högskolelagen (1992:1434) finns det en bestämmelse om studenternas rätt till representation när beslut fattas eller beredning sker.

Om beslut ska fattas eller beredning ska genomföras av en enda person, ska information lämnas till och samråd ske med en studentrepresentant i god tid före beslutet eller slutförandet av beredningen.

Om beslut ska fattas av en grupp av personer enligt 2 kap. 6 § andra stycket högskolelagen, har studenterna rätt att vara representerade med minst tre ledamöter. Antalet studentrepresentanter i en sådan grupp får dock vara färre om det finns särskilda skäl med hänsyn till det totala antalet ledamöter i gruppen.

I övrigt beslutar en högskola själv om sådan rätt till representation för studenterna som avses i första stycket.

Uppsala universitet har beslutat om riktlinjer för studentinflytande. Riktlinjerna syftar till att förtydliga arbetet med studentinflytande vid Uppsala universitet. Som komplement till riktlinjerna finns en vägledning för arbetet med studentinflytande.

Högskolelag (1992:1434)

Anlitande av juridisk person i undervisning

Se uppdaterad delegationsordning.

I högskolelagen anges att utbildningen ska bedrivas av vid universitetet anställda lärare. I de fall då utbildningen som bedrivs vid universitetet inte kan bedrivas av vid universitetet anställd personal på grund av att kompetensen inte finns vid universitet ska, i första hand, fysiska personer ges uppdrag mot arvode.

I andra hand kan man anlita juridiska personer eller enskilda näringsidkare för att bedriva utbildning vid universitetet. Anlitandet kan endast göras för enstaka timmar och efter att en ansökan om godkännande via en särskild digital blankett godkänts. Att anlita personer som är anställda på universitetet eller att anlita juridiska personer och enskilda näringsidkare i utbildning som innebär myndighetsutövning, så som examinationer eller moment som har examinerande inslag, är inte tillåtet.

lagen om offentlig upphandling (2016:1145)

Anlitande av juridiska personer och enskilda näringsidkare omfattas av lagen om offentlig upphandling (2016:1145). Det är prefekt eller motsvarande som anlitar en juridisk person eller enskild näringsidkare som ansvarar för att gällande lagar och regler följs.


Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin