Radioaktivt avfall (inklusive smittförande)
Beskrivning och hantering
Radioaktivt avfall kan indelas i:
- Fast radioaktivt avfall
- Flytande radioaktivt avfall
- Scintavfall
- Radioaktiva ämnen i form av slutna strålkällor
- Kärnämnen som uran, torium och plutonium
Radioaktiva ämnen ska i största möjliga utsträckning undvikas att sammanblandas med andra slag av avfall.
Radioaktivt avfall som också är smittförande utgör ett specialfall. Hanteringen regleras av ett speciellt regelverk som beskrivs under rubriken Sammanfattning.
Radioaktivt avfall som samtidigt är smittförande ska förvaras nedkylt, se detaljer under rubriken Radioaktivt avfall som också är smittförande.
Vissa radioaktiva produkter omfattas av producentansvar, till exempel strålkällor som ingår i vätskescintillationsdetektorsystem. Se detaljer under rubriken Flytande radioaktivt avfall och scintvätskor.
Högsta tillåtna aktivitetsmängd per laboratorieavfallskärl
Den sammanlagda mängden radioaktiva ämnen per laboratorieavfallskärl får högst uppgå till den aktivitetsmängd som motsvaras av angivet gränsvärde, Lmax, i, för en given radionuklid, i, enligt kolumn 3 i bilaga 1 till föreskriften SSM FS 2018:3.
Om en förpacknings aktivitetsmängd understiger tabellens gränsvärde behöver inte reglerna för transport av farligt gods följas, åtminstone inte på grund av att innehållet utgörs av radioaktivt ämne.
Summationsregel
Då flera radioaktiva ämnen läggs i en och samma laboratorieavfallskärl ska summan av de i kartongen placerade aktivitetsmängderna uttryckta som respektive radionuklids andel av Lmax,,i -värde högst uppgå till 1, så att:
Σi(Li/Lmax, i) ≤ 1
där Li är aktivitetsmängden av radionukliden ”i”.
Exempel: Kan 800 kBq P-32 och 5 MBq C-14 läggas i samma kartong och avsändas till avfallsförbränning för slutligt omhändertagande som radioaktivt avfall?
Svar: Dela respektive aktivitetsmängd med motsvarande nuklids Lmax,i-värde från tabellen ovan och summera resultaten: 800 kBq/100 kBq = 8 för P-32 och 5 MBq/10 MBq = 0.5 för C-14, summering av 8 + 0,5 ger värdet 8,5.
Detta värde överstiger summationsregelns värde om högst 1 och kartongen får alltså inte avsändas till sopförbränning, åtminstone inte ännu.
Åtgärd: Kartongen med sitt innehåll får i detta specifika fall avklinga i 8 veckor, P-32 har 14 dygns halveringstid, vilket resulterar i att summationsregelns värde sjunker till 1 (0.5+0.5) och kartongen kan sändas till förbränning. Etiketten ”Radioaktivt avfall” kan makuleras eller avlägsnas inför transport.
Eftersom aktiviteten understiger frigränserna för radioaktivt ämne i regelverket ADR-S för transport av farligt gods på väg ska inte beteckningen ”UN2910” anges på emballaget.
B) Under loppet av en månad gäller att den sammanlagda aktivitetsmängden som sänds till avfallsförbränning får uppgå till högst 10 gånger Lmax per verksamhet så att Σi(Li/Lmax, i) ≤ 10 per månad.
Fast radioaktivt avfall
Allt fast avfall (papperstussar, plast, glas med mera) och lösningar, fällningar, filtrat mm som innehåller radioaktiva ämnen ska omhändertas som radioaktivt avfall. Arbetet med radioaktiva ämnen ska planeras så att mängden avfall som måste tas om hand som radioaktivt avfall minimeras.
Det radioaktiva avfallet ska vara emballerat i ett så kallat laboratorieavfallskärl i kartong innehållande en väl försluten invändig plastpåse och, om avfallet är eller kan bli flytande, absorptionsmedel motsvarande dubbla mängden avfall i form av vätska. Kartongerna är under utfasning och ersätts med gula, punktionssäkra, avfallskärl i plast försedda med hermetiskt tillslutande lock.
Flytande radioaktivt avfall och scintvätskor
Organiska och miljöstörande/skadliga lösningsmedel som till exempel vätskescintillationslösningar får ej hällas ut i utslagsvask för flytande radioaktivt avfall utan ska förpackas i plast- eller glasflaskor som placeras i laboratorieavfallskärl tillsammans med en tillräcklig mängd absorptionsmedel för att hindra utläckage. Med tillräcklig mängd absorptionsmedel avses en sådan mängd att det räcker för att absorbera dubbla den mängd vätska som finns i avfallsförpackningen.
Vid varje utsläppstillfälle får aktiviteten vara högst Lmax,i . Vid varje utsläppstillfälle ska spolning ske med rikligt med vatten. Om flera radionuklider ingår ska hänsyn tas till begränsning av aktivitetsmängden så att summationsregelns villkor uppfylls.
Σi(Li/Lmax, i) ≤ 1
där Li är aktivitetsmängden av radionukliden ”i”.
Den sammanlagda aktivitet som spolas ut i avlopp får vara högst 10 gånger Lmax , i per kalendermånad per verksamhet. För olika kombinationer av radionuklider till avloppet under loppet av en månad gäller den begränsning av aktivitetsmängden som följer av följande summationsregel:
Σi(Li/Lmax, i) ≤ 10
där Li är aktivitetsmängden av radionukliden ”i”.
OBS! Lösningsmedel som innehåller NPE (nonyl phenol ethoxylate) till exempel scintillationsvätskor som Optiphase ’Hisafe’ 2 upptas i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/53/EC och får inte släppas ut till något vattensystem inom europeiska gemenskapen utan ska alltid sändas till slutligt omhändertagande genom förbränning.
Brandfarliga vätskescintillationslösningar ska vara förpackade i mindre plast- eller glasflaskor uppgående till en sammanlagd volym av högst 1 liter per laboratorieavfallskärl. Absorptionsmedel ska tillföras kartongen i en mängd motsvarande en kapacitet att suga upp minst dubbla mängden (2 liter) vätska.
Av icke brandfarliga vätskescintillationslösningar får högst 5 liter förpackas per laboratorieavfallskärl. Laboratorieavfallskärlen ska tillföras absorptionsmedel motsvarande vätskans dubbla mängd.
Radioaktiva ämnen i form av slutna strålkällor
Det är inte längre tillåtet att som i tidigare föreskrifter skicka vissa slutna strålkällor till förbränning. Dessa ska nu istället samlas in för universitetsgemensam avsändning till Cyclife Sweden AB för slutlig behandling som radioaktivt avfall. Kontakta universitetets strålskyddsexpert för upphämtning och omhändertagande av slutna strålkällor.
Kärnämnen som utgör avfall
Kärnämnen som uran, torium och plutonium, som inte längre ska användas eller utgör avfall, ska anmälas till universitetets strålskyddsexpert för upphämtning och slutligt omhändertagande som radioaktivt avfall samt avregistrering från register över kärnämnen hos SSM och EURATOM. Avfallet sänds till Cyclife Sweden AB.
Radioaktivt avfall som också är smittförande
Om strålnings- och smittorisk föreligger samtidigt, ska det anges i de lokala skriftliga rutinerna hur avfallet ska hanteras.
Inför samråd med Uppsala universitets strålskyddsexpert och biosäkerhetssamordnare ska en skriftlig riskbedömning därför upprättas och utgöra underlag för rutinen om hantering av avfallet. Av riskanalysen ska följande punkter säkerställas:
- Arbetsrutiner
- Bortskaffning
- Mellanlagring med avseende på strålning, mikrobiell tillväxt och smittspridning
- Slutdestruktion
Vid externa transporter ska ADR-S följas för märkning/transport.
Sammanfattning
Radioaktivt avfall får sändas till förbränning vid Vattenfall värme i Uppsala om:
1. aktiviteten i varje avfallsförpackning högst uppgår till de värden som framgår av tredje kolumnen bilaga 1 i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter
2. den sammanlagda aktiviteten i det avfall som lämnas till förbränning under en kalendermånad högst uppgår till tio gånger de värden som anges i bilagans tredje kolumn. Om avfallet innehåller mer än en radionuklid, ska den högsta tillåtna aktiviteten beräknas enligt bilaga 5 till Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter
3. kärnämnen, dvs uran, torium och plutonium som inte längre ska användas ska anmälas till universitetets strålskyddsexpert för omhändertagande och avregistrering från register hos SSM och EURATOM.
Dokumentation
Dokumentation över radioaktivt avfall ska upprättas vid produktions-, utsläpps- och lagringsställe.
Dessa är:
1. laboratoriet, där avfallet uppkommer i form av avfall till förbränning,
2. laboratoriet, där flytande radioaktivt avfall släpps ut till utsläppsvask för radioaktivt avfall,
3. lagringsplats, där radioaktivt avfall lagras inför transport till avfallsförbränningsanläggning.
4. lagringsplats, där radioaktivt avfall lagras inför transport till slutligt omhändertagande som radioaktivt avfall vid en godkänd avfallsanläggning (Cyclife Sweden AB).
Dokumentationen ska sammanställas årligen för arkivering och redovisning av årliga aktivitetsmängder till avfallsmottagarna. Dokumentationen ska sparas så länge verksamheten pågår.
Exempel på dokumentation i laboratoriet
Laboratoriejournalen för radioaktivt avfall som placeras i laboratorieavfallskärl ska innehålla uppgift om identitetsnummer, radionuklid, aktivitetsmängd, ytdosrat, referensdatum för ytdosbestämningen och uppgift om när avfallsförpackningen sänts till avfallsrum (om ej kvar på laboratoriet). Identitetsnummer utgör avfallsproducentens tre-siffriga organisationsenhetsnummer och ett löpnummer. Ekonomiavdelningen eller er lokala ekonomiadministratör kan ge information om aktuellt organisationsenhetsnummer.
Större institutioner med ett flertal avdelningar, enheter eller enskilda grupper kan fördela löpnummer så att till exempel grupp 1 använder löpnummer från 000 till 049, grupp 2 tilldelas löpnummer 050 -100, enheten 1 tilldelas 101 – 199, enhet 2 tilldelas 200 – 299 och så vidare.
Exempel på motsvarande dokumentation för radionuklider som släppts ut i utsläppsvask:
Exempel, dokumentation i avfallsrum för radioaktivt avfall:
Märkning/etikettering (avseende intern hantering av radioaktivt avfall)
Gul etikett för ”Radioaktivt avfall” ska klistras på laboratorieavfallskärlen. Av etiketten ska följande information framgå:
1. Varselsymbol för joniserande strålning,
2. uppgift om avsändare/kontaktperson och telefonnummer,
3. uppgift om i förpackad radionuklid och aktivitet,
4. uppgift om ytdosrat vid angivet datum. (Avklingas tills ytdosraten ej överstiger 5 µSv/h),
5. Identitetsnummer, (organisationsenhetsnummer och förpackningens löpnummer).
Aktivitetsmängden i varje enskild avfallsförpackning får vid avlämningstillfället, för vidare transport till avfallsmottagaren, högst uppgå till motsvarande Lmax,i, och förpackningens ytdosrat ska understiga 5 µSv/h. Detta ska kontrolleras med lämpligt instrument inför borttransport.
Förvaring och deklarering
Förvaring
Radioaktiva ämnen ska förvaras inlåsta så att de inte är åtkomliga för obehöriga. Förvaringen ska vara betryggande från brandsäkerhetssynpunkt. Förvaringsplatsen ska hållas i god ordning och vara lätt att rengöra. Om flyktiga ämnen förvaras, eller om det finns risk för att sådana kan bildas, ska förvaringsplatsen vara väl ventilerad.
Förvaringsplatsen ska vara märkt med varselsymbol för joniserande strålning, texten ”Förvaringsplats för radioaktivt avfall” samt namn och telefonnummer till den som ansvarar för förvaringsplatsen.
En förvaringsbehållare för radioaktivt avfall ska vara av lämpligt material och utförande med hänsyn till kemiska och fysikaliska egenskaper hos det ämne som förvaras. Behållaren ska vara märkt med radionuklidens beteckning och uppgift om aktivitet vid ett angivet datum. Vad som sägs i ovanstående ska även gälla förvaring av radioaktivt avfall i avvaktan på slutligt omhändertagande.
Deklarering
Farligt gods: Avfallsförpackningar med radioaktivt avfall som överstiger bilagans värden, Lmax,i, klassas som farligt gods. Om aktivitetsmängden är mindre än Lmax,i och villkoret Σi(Li/Lmax, i) ≤ 1 i summationsregeln uppfylls så utgör inte avfallet farligt gods med hänsyn till avfallets radioaktiva egenskaper.
Insamling/hantering och avlämning/transport
Insamling/hantering
Det radioaktiva avfallet ska transporteras till lokala uppsamlingsplatsen för radioaktivt avfall i enlighet med den lokala intendenturens anvisningar, se lista med kontaktperson för respektive intendenturområde.
UU:s intendenturorganisation i Katalogen
Avlämning/transport
Radioaktivt avfall enligt här givna begränsningar hämtas från avfallsrummen av transportör för vidare transport till Vattenfall Värme i Uppsala ABs avfallsbehandlingsanläggning där det radioaktiva avfallet förbränns och resterna av förbränningen deponeras under kontrollerade former.
I samband med att den interna hanteringen är avslutad förses avfallsbehållarna inför transport till förbränning med en vit etikett, se nedanstående figur.
Den vita etiketten klistras över den gula etiketten för intern hantering så att den vita etiketten helt täcker den gula etiketten.
Slutligt omhändertagande
Radioaktivt avfall som inte uppfyller begränsningar enligt dessa anvisningar och SSM FS 2018:3 får endast tas om hand av Cyclife Sweden AB som är det enda företaget i landet som innehar tillstånd för hantering av radioaktivt avfall.
I samtliga fall ska universitets strålskyddsexpert kontaktas eftersom även andra föreskrivna krav tillkommer enligt transportregelverket ADR-S och att krav om dokumentation och rapportering till tillståndsmyndighet måste uppfyllas.
Godkänd avfallsanläggning för radioaktivt avfall
Cyclife Sweden AB, 611 82 Nyköping, telefon 0155-606400
Kontakta Cyclife Sweden via e-post
Vid kontakt med Cyclife Sweden ska även universitetets strålskyddsexpert underrättas.