Uppdrag som forskningskoordinator för forskningsprogrammet Demokrati och högre utbildning
Efter årtionden av en trend mot ökad global demokratisering hotas grundläggande friheter i många länder av rörelser mot politisk autokrati. Att graden av demokrati sjunker i världen reflekteras i en serie rapporter från flera av varandra oberoende mätinstitut. Som en del av detta hotas universitetens oberoende av såväl illegitim politisk styrning som av synen på högre utbildning som en handelsvara. Universitetens oberoende som ett fundament för den demokratiska ordningen är ifrågasatt, vilket i sin tur ytterligare urholkar demokratins grundvalar. Mot den bakgrunden är relationen mellan högre utbildning och demokrati av kritisk betydelse för samhällsutvecklingen. Syftet med forskningsprogrammet Demokrati och högre utbildning är att utveckla och stödja forskning om relationer mellan demokrati och högre utbildning.
Mål för forskningsprogrammet är:
- att samordna forskning med potential att växa och fördjupas,
- att bidra med spetskunskap om relationen mellan demokrati och högre utbildning,
- att sätta Uppsala universitet på den internationella kartan när det gäller forskning om demokrati och högre utbildning.
Forskningskoordinatorn ska under programchefens ledning samordna och stödja den vetenskapliga verksamheten och bistå programchefen i det löpande arbetet. I arbetsuppgifterna ingår att ansvara för och leda vetenskapliga aktiviteter, såsom seminarier och forskarträffar, liksom att utveckla det vetenskapliga innehållet och arbetsformer inom programmet. Planering och organisering av den vetenskapliga verksamheten ska bidra till att konsolidera programmet som en nationellt och internationellt ledande forskningsmiljö. Uppdraget motsvarar 30 % av en heltidstjänst eller enligt överenskommelse och tillsätts för ett år med möjlighet till förlängning.
En forskningskoordinator ska vara disputerad och anställd vid en institution vid vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap, Uppsala universitet, under uppdragets löptid. Meriterande för uppdraget är erfarenhet från arbete med större forskningsprojekt och forskningsadministration samt intresse för och förtrogenhet med forskning inom området demokrati och högre utbildning.
Programchefen är forskningskoordinatorns arbetsledare.
Forskningskoordinatorn utses efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
Forskningskoordinatorn utses av styrelsen efter samråd med programchefen och förväntas inleda sitt uppdrag 1 februari 2025.
Ansökningsförfarande
Ansökan ska innefatta följande:
- ett ansökningsbrev om hur den sökande ser på uppdraget som forskningskoordinator och hur den sökande vill bidra till forskningsprogrammets utveckling,
- en redogörelse för verksamhet av relevans för det aktuella uppdraget och en reflektion över den egna forskningens betydelse för uppdraget,
- kontaktuppgifter till referenser,
- CV.
Ansökan, som ska vara tillstyrkt av prefekt, skickas per e-post senast 6 december 2024 kl. 12.00, till adressen dohu@uu.se.
Ytterligare information om uppdraget lämnas av professor Linda Wedlin, programchef.
E-post: linda.wedlin@fek.uu.se
Telefonnummer: 018–471 13 51