Nyckeln är samarbete

För Joakim Palme, ny vicerektor för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap, är samarbete centralt och nyckeln för att utveckla verksamheten. Foto: Mikael Wallerstedt.
Rektor har utsett Joakim Palme som ny vicerektor för Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Redaktionen träffade honom för att höra hur han ser på sin nya roll och uppdrag.
Joakim Palme tillträdde som vicerektor för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap den 1 februari 2025. Han efterträder Tora Holmberg, innan uppdraget som vicerektor var han dekan för samhällsvetenskapliga fakulteten.
Han beskriver sin roll som vicerektor för vetenskapsområdet dels som en företrädare för humaniora och samhällsvetenskap inom och utanför universitet dels som en viktig del i att främja samarbete mellan fakulteterna inom vetenskapsområdet.
– Ska man kunna företräda vetenskapsområdet måste man först ha ett bra samarbete inom området. Vi har idag ett väldigt bra samarbete men det är inget man kan ta som en självklarhet, säger Joakim Palme.
En intressant tid
Sett till omgivningen och den tid vi lever i beskriver han den som en intressant tid.
– Det har precis landat en forsknings- och innovationsproposition som ju allmänt sett ger mer pengar till forskning. Humaniora och samhällsvetenskap framstår kanske inte i ett första läge som prioriterat i forskningspropositionen. Men det kommer mer pengar till forskning även inom humaniora och samhällsvetenskap än tidigare. Det är viktigt att inte tappa självförtroendet. Det är mycket som fungerar väldigt bra hos oss men även små förändringar kan sätta press på verksamheten.
I propositionen ligger tyngdpunkten på forskningsfinansiering via forskningsråden men det planeras också satsningar på excellensforskning.
– Inte minst humaniora har varit framgångsrika inom tidigare excellenssatsningar.
Det ingår också riktade satsningar i propositionen på bland annat hälsa, krisberedskap, klimatfrågan.
– De riktade satsningarna man gör i propositionen låter som forskning med andra förtecken. Men man behöver inte anstränga sig så mycket för att se att både humaniora och samhällsvetenskap kan vara med. Men det kräver att man kan samarbete med de andra vetenskapsområdena. Vid Uppsala universitet finns en hög koncentration av vad som är bra men vi borde kunna dra bättre nytta av att universitetet har en sådan bredd i forskningen.
I sammanhanget nämner Joakim Palme UUniFI, den nya satsningen vid Uppsala universitet på framtidsinstitut inom olika samhällsutmaningar.
– Arbetet med instituten inom UUniFI ger möjlighet till fördjupat samarbete tvärs över områdesgränser. Redan i första planeringsfasen som precis avslutats har det ingått personer från olika vetenskapsområdena i arbetet.
Utnyttja utvärderingar på bästa sätt
I intervjun tar Joakim Palme upp forskningsprogrammet Demokrati och högre utbildning respektive Centrum för högre utbildning och forskning som studieobjekt (HERO). Demokrati och högre utbildning har precis har fått en ny instruktion och för närvarande utvärderas HERO.
– Det är viktigt att ta de verksamheterna vidare på ett bra sätt.
Det är också viktigt att utnyttja utvärderingen Kvalitet och Förnyelse (KoF24) som precis har genomförts över hela universitetet.
– Fakulteterna arbetar nu på att ta till vara de fakultetsvisa utvärderingarna från KoF:en. Det arbetet är en bra utgångspunkt att ta in i det kommande arbetet med ett nytt mål- och strategidokument för universitetet, det kan bidra till ett bottom up perspektiv i strategiarbetet. Området kan säkert hjälpa till att ta det arbetet vidare uppåt på vårt universitet.
Utbyte, samarbete och kollegialitet
När Joakim Palme höjer blicken och tittar lite längre framåt tar han upp frågor som internationella utbyten för studenter, forskningssamarbeten nationellt och internationellt och vikten av det kollegiala samarbetet.
– Det finns en risk i dagens samhälle med stark press på enskilda forskare att få fast jobb och finansiering att man inte orkar eller vågar samarbeta. Men samarbete är i själva verket nyckeln till framgång, det är lättare att komma framåt på det sättet. Jag har noterat att unga forskare söker forskningssamarbeten och publicerar i samarbete, vilket förstås är jättebra.
Han har också noterat ett ökat intresse för den kollegiala beslutsprocessen.
– Bland annat har kurser i kollegialitet varit efterfrågade. Vi behöver ta vårt kollegiala ansvar och inte bara ställa frågan vad Uppsala universitet kan göra för dig utan även tvärtom. Det skapar en känsla av att vara i ett sammanhang och är berikande.
Studenterna en stor resurs
Joakim Palme avslutar intervjun med att ta upp den stora resurs som studenterna innebär. Humaniora och samhällsvetenskap har flest studenter av de tre vetenskapsområdena.
– Studenterna är en stor resurs. När man undervisar håller man sig på tårna, man får alltid tillbaka något nytt och annat än man får från kollegorna. Det är bra för vitaliteten. Sen är det många som har en tung undervisningsbörda och jag tycker det är viktigt att alla har åtminstone lite tid till fri forskning. Men den principen är satt under press.
Anders Berndt
Läs mer
Satsning på forskningsinstitut för att möta samhällets utmaningar, nyhet den 14 oktober 2024
Joakim Palme ny vicerektor för humaniora och samhällsvetenskap, nyhet den 28 januari 2025
Forskningsprogrammet Demokrati och högre utbildning
Centrum för högre utbildning och forskning som studieobjekt
Kvalitet och förnyelse 24 - universitetets forskningsutvärdering