Våra forskare i media 1 januari 2025 – 6 mars 2025
Världspolitik, psykisk ohälsa och faraogravar i Egypten – under årets tre första månader har vetenskapsområdets forskare uttalat sig i en rad olika frågor.
Mediesammanställning 1 januari 2025 – 6 mars 2025. Notera att det inte är länkat till material som ligger bakom betalvägg, använd istället Mediearkivet på Universitetsbiblioteket, se faktarutan nedan.
USA
Flera forskare har kommenterat presidentinstallationen i USA och de efterföljande världspolitiska händelserna. Bland de mest framträdande är Dag Blanck och Erik Åsard, professor respektive professor emeritus i Nordamerikastudier.
Agenda special – det nya säkerhetsläget (Dag Blanck i Sveriges television)
Har Ryssland en hållhake på Donald Trump? (Erik Åsard i Sveriges Radio)
Ukraina och Ryssland
Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap, och Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning, kommenterar chanserna att USA ska kunna medla i kriget mellan Ryssland och Ukraina. Artikeln publicerad bakom betalvägg, se faktaruta nedan.
Yuliia, 42: "Jag har hjärtat och hjärnan i Ukraina” (Li Bennich-Björkman och Isak Svensson i UNT)
Valet i Tyskland
Nyanställda Maria Thürk, universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen, kommenterar tyska valet i flera medier. Artikeln publicerad bakom betalvägg, se faktaruta nedan.
Friedrich Merz: Europa ska bli självständigt från USA (Maria Thürk i Dagens ETC)
Sprängningar ökar psykisk ohälsa
Preliminära forskningsresultat från en studie vid bland andra Uppsala universitet visar att bombdåd leder till att den psykiska ohälsan ökar bland de boende i det drabbade området. Mattias Öhman, forskare i nationalekonomi, berättar om de preliminära resultaten i flera medier.
Psykisk ohälsa ökar bland boende efter våldsdåd (Mattias Öhman på Omni.se)
Uppsala centrum för Förintelse- och folkmordsstudier
Namnbytet från Hugo Valentin-centrum till Uppsala centrum för Förintelse- och folkmordsstudier väckte debatt i flera medier, i bland andra DN, Fokus och utländsk press. Dekan Erik Lindberg berättar varför man bytt namn.
Internationellt upprop mot Uppsala universitet: ”Förolämpning” (Erik Lindberg i SVT nyheter)
Varför tar inte forskare större plats i samhällsdebatten?
Den frågan ställs och diskuteras av Marie Flinkfeldt, universitetslektor i socialt arbete, i en krönika i tidningen Curie.
Varför tar inte forskare större plats i samhällsdebatten? (Marie Flinkenfeldt i Curie)
Rektorsvalet i Örebro
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, uttalar sig nästan dagligen i media i frågor som rör korruption och jäv. Efter rektorsvalet i Örebro anlitas han som extern utredare för att undersöka om sittande rektor Johan Schnürer var jävig eller inte när det skulle fattas beslut om ny rektor. Artikeln publicerad bakom betalvägg, se faktaruta nedan.
Utredning: Rektor var inte jävig (Olle Lundin citeras i Nerikes Allehanda)
Uppsalaforskare hittar faraograv i Egypten
Nyligen hittades den första faraograven sedan Tutankhamon i Egypten. Andreas Dorn, professor i egyptologi, var en del av forskarlaget som gjorde upptäckten. TT gjorde nyheten som sedan publicerades i flera svenska medier.
Första faraograven sedan Tutankhamon hittad (Andreas Dorn i Aftonbladet)
Uppsalaforskare vinner stort internationellt filmpris
Dani Kouyaté, filmregissör och forskare vid Institutionen för kulturantropologi och etnologi vid Uppsala universitet, vinner det prestigefyllda Yennenga Golden Stallion-priset på FESPACO, Afrikas största filmfestival. Hans film Katanga: The Dance of the Scorpions kammade hem sex priser, inklusive publikens pris för bästa film. Om detta berättas i många afrikanska tidningar. Hans koppling till Uppsala universitet nämns i UNT. Artikeln publicerad bakom betalvägg, se faktaruta nedan.
Uppsalaregissör prisad på filmgala (UNT)
Sandra Gunnarsson
Material bakom betalvägg
En del material i medier publiceras enbart för prenumeranter bakom en betalvägg och det materialet länkas inte ovan utan istället kan man som medarbetare vid Uppsala universitet få fram det via Mediearkivet på Universitetsbiblioteket.
Kopiera en olänkad artikelrubrik du är intresserad av och gör en sökning i Mediearkivet med sökfilter "Endast i rubriken”.