Hallym-Uppsala: 3D-printning med medicinska tillämpningar
3D-printning – eller additiv tillverkning som det också kallas – är en teknik på stark frammarsch. Genom att bygga på lager för lager kan man utforma tredimensionella strukturer av alla möjliga material. Professor Johan Kreuger använder tekniken för att skapa biologiska system där han kan studera celler och testa läkemedel. På sikt hoppas han kunna ta fram vävnader som kan användas som transplantat i människor.
– Min forskargrupp studerar hur celler kommunicerar och svarar på olika signaler. Under senare tid har vi använt 3D-printning mer och mer i våra försök. Vi skapar chip med små kanaler och kammare där man kan kontrollera hur celler exponeras för olika substanser och undersöka hur de reagerar. Tekniken ger en enorm frihet att designa de system som vi vill ha och sedan skapa dem själva, säger han.
Johan Kreuger arbetar också tillsammans med Akademiska sjukhuset med att skapa vävnader som i framtiden kan användas för att hjälpa patienter. Bland annat samarbetar han med läkare och forskare för att ta fram nya material som kan användas för 3D-printning för tillämpningar inom till exempel ortopedi och käkkirurgi. Detta och andra samarbeten är något som han tycker är avgörande för hans verksamhet.
– I Uppsala har vi den stora fördelen att ha tillgång till alla kompetenser som behövs för att kunna utnyttja och utveckla 3D-printning av både hårdare material och mjuka vävnader på bästa sätt för medicinska tillämpningar. På Ångström finns experter inom materialforskning och på sjukhuset finns kliniker som vet vilka behov som finns. Min grupp finns någonstans däremellan, med kunskap om biologiska system och modeller. Vi samarbetar också med forskare vid de farmaceutiska institutionerna för att testa läkemedel i biologiska vävnader och vi ingår i det nationella kompetenscentret Additive Manufacturing for the Life Sciences.
På det kommande symposiet Hallym-Uppsala International Symposium, där temat är AI in Healthcare, kommer Johan Kreuger att beskriva hur man arbetar med additiv tillverkning i Uppsala och hur samarbetet inom universitetet ser ut. Han tror också att symposiet kan bli utmärkt möjlighet att utöka sitt nätverk.
– Det blir jättespännande att höra vad de koreanska forskarna gör inom det här området. I Sydkorea är de otroligt duktiga på teknikutveckling och forskning, till exempel inom medicinsk teknik och jag tror att det finns synergier mellan Hallym University och Uppsala där vi kan komplettera varandra. Jag hoppas kunna hitta möjligheter till gemensamma projekt, gärna i form av utbyten där vi kan dra nytta av varandras expertisområden.