Hallym-Uppsala: AI i vården tema vid symposium i september
Sedan 15 år har Uppsala universitet haft nära kontakt med Hallym University i Seoul, Sydkorea. Under ett par dagar i september välkomnades en delegation hit till Uppsala av Mats Larhed, vicerektor för vetenskapsområdet för medicin och farmaci, tillsammans med rektor Anders Hagfeldt. Under besöket arrangerades ett heldagssymposium med rubriken AI i vården.
Under symposiet presenterade forskare från Uppsala och Sydkorea olika aspekter av hur artificiell intelligens, AI, kan användas inom medicinsk vetenskap. Ända sedan samarbetet inleddes har Uppsala och Hallym delat en strävan efter utveckling och lösningar inom livsvetenskaperna för att bidra till en bättre värld och AI är ett högaktuellt område där vi delar expertis och intresse. Vid symposiet delade de svenska och koreanska forskarna generöst med sig av forskning och kunskap.
– Artificiell intelligens, AI, är ett område som många tycker är intressant, inspirerande och oroande. Det väcker debatt. Förmågan att bearbeta enorma mängder data, analysera information och omedelbart leverera en exakt tolkning skapar svindlande möjligheter – men också utmaningar. De nya tillämpningar och funktioner som redan genererats av utvecklingen inom AI, och nu på god väg att bli verklighet, kommer att påverka hela mänskligheten, sa Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt i programmets inledning.
Heldagssymposiet var indelat i sessioner med ordföranden från Uppsala respektive Hallym. Dagen avrundades av Eva Tiensuu Janson, ställföreträdande vicerektor vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci Uppsala universitet, och Kyung-Ho Yu, direktör för Hallym University Sacred Heart Hospital.
Symposiet togs emot väl av deltagare som uppskattade evenemangets relevans och generösa kunskapsutbyte. Det gav utrymme för vidgade perspektiv, nätverkande och öppen diskussion.
– Jag hoppas kunna hitta möjligheter till gemensamma projekt, gärna i form av kommande utbyten där vi kan dra nytta av varandras expertisområden, säger Johan Kreuger. Marie Allen håller med:
– Även mitt forskningsområde forensisk vetenskap kan ha nytta av ett fortsatt samarbete med Hallym, avslutar hon.
Samarbetet mellan Hallym University och Uppsala universitet har många beröringspunkter inom relevanta framtidsområden och de båda verksamheternas företrädare uttryckte en önskan om att fortsätta det goda samarbetet.
Ebba Burman