Tre forskare får VR-bidrag för klinisk behandlingsforskning

Vetenskapsrådet har nu beslutat om vilka forskare som ska få bidrag för klinisk behandlingsforskning. Bland dem finns tre forskare från Uppsala universitet och Medfarm.

Det handlar om forskarna Marta Lomnytska och Karin Stålberg, institutionen för kvinnors och barns hälsa, och Fotios Papadopulos, institutionen för medicinska vetenskaper.

Totalt omfattar bidragen strax över 11,4 miljoner kronor. Lite drygt 9 miljoner har gått till Marta Lomnytska, forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa samt specialistläkare inom gynekologisk cancer vid Akademiska sjukhuset.

– Det känns härligt! Jag är väldigt glad att vår forskning uppskattas och jag är oerhört tacksam för alla medarbetare i projektet och mina mentorer, säger hon.

Målet med forskningsprojektet är att bidra till förbättrade behandlingsresultat och patientöverlevnad vid äggstockscancer med hjälp av hyperterm intraperitoneal kemoterapi och prediktionsmarkörer.

– Vår studie är igång vad gäller både klinisk prövning och insamling för transnationell forskning. Det här bidraget som vi fått är viktigt för genomförandet av den här prövningen och de omfattande analyser som väntas hjälpa till att identifiera de patienter som får störst nytta av behandlingen, avslutar Marta Lomnytska.

Robin Widing

Mer om bidragen och forskningsprojekten

Marta Lomnytska

Totalt bidrag: 9 037 810 kr (2024–2027)
Projekttitel: Primär cytoreduktiv kirurgi med och utan hypertermisk intraperitoneal kemoterapi (HIPEC) vid äggstockscancer och prediktionsmarkörer för behandlingsrespons till HIPEC.
Forskningsämne: Reproduktionsmedicin och gynekologi, cancer och onkologi, cell- och molekylärbiologi

Karin Stålberg

Totalt bidrag: 1 168 000 kr (2024–2027)
Projekttitel: Uppföljning och tidig diagnostik av återfall i äggstockscancer med kapillär hemprovtagning
Forskningsämne: Cancer och onkologi, reproduktionsmedicin och gynekologi

Fotios Papadopoulos

Totalt bidrag: 1 199 000 kr (2024–2027)
Projekttitel: Etablering av ett nationellt forskningsnätverk för en multicenterkohortstudie om könsdysfori i syfte att besvara befintliga kunskapsluckor.
Forskningsämne: Psykiatri, endokrinologi och diabetes, pediatrik

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin