Medicinska studierådets pedagogiska pris går till pedagogisk utvecklare

Joakim Svartheden.

”Joakim är för många en anonym person på programmet, men de som känner till honom vet vilket otroligt arbete han lägger ner för att skapa den bästa möjliga utbildningen för oss studenter”, skriver Medicinska studierådet.

Hallå där, Joakim Svartheden, pedagogisk utvecklare på områdeskansliet för medicin och farmaci! Du har fått Medicinska studierådets pedagogiska pris Inspiriet, en utmärkelse som ges en person som gjort gott för läkarprogrammet, men som inte själv nödvändigtvis är lärare, handledare eller läkare.

Hur fick du beskedet och hur kändes det?

– Jag fick beskedet på programkommittén för läkarprogrammets junimöte, när studentrepresentanterna läste upp årets pristagare. I mina ögon är ett pris från studenterna det finaste erkännande man kan få och jag kände mig naturligtvis både hedrad och en smula stolt.

– Men jag är också rörd, vilket särskilt kommer sig av formuleringen ”anonym”. Jag är visserligen inte anonym för programledningen eller för lärarkåren men väl för studenterna. Det är många här som jobbar hårt i det tysta för att få bidra till våra studenters väl och i förlängningen till morgondagens hälso- och sjukvård. Medarbetare som studenterna sällan eller aldrig kommer i kontakt med. Det känns lite som att detta pris är till alla oss.

Vad kommer du jobba vidare med härnäst?

– Jag är särskilt vigd åt att jobba för det nya sexåriga, direkt legitimationsgrundande, läkarprogrammet och de första studenterna är halvvägs genom det, så det återstår mycket arbete innan allt är på plats. Just nu är jag främst upptagen med att skapa en handbok för examinationer på programmet och att producera en webbaserad handledarutbildning för dem som kommer i kontakt med våra studenter under den verksamhetsförlagda undervisningen.

Vad ser du mest fram emot att få utveckla i din roll?

– Jag ser fram mot att vara med i arbetet med att utveckla den sista terminen på programmet. Det blir en väldigt intensiv termin där företrädare för de flesta medicinska specialiteter hjälps åt att skapa moment där studenterna tränas i att föra kliniska resonemang, ställa diagnoser, fatta beslut, inleda behandling och så vidare. Jag är ju själv inte läkare så det är i högsta grad utvecklande även för mig. Som det mesta arbetet.

Vilka frågor inom det nya läkarprogrammet tycker du (studenterna) är viktigast att jobba vidare med?

– Att lärare, studenter, medarbetare i sjukvårdsregionen och andra gemensamt hittar sätt att säkerställa att våra läkarstudenter är redo – och känner sig redo – att arbeta som legitimerade läkare redan vid examen. Det är nytt i svensk sjukvård.

Ebba Burman

Medicinska studierådets motivering för Inspiriet 2024

”Joakim är för många en anonym person på programmet, men de som känner till honom vet vilket otroligt arbete han lägger ner för att skapa den bästa möjliga utbildningen för oss studenter. Joakims arbete med det nya 6-åriga läkarprogrammet ska särskilt lyftas fram där han lagt ner ett stort arbete med att nå ut med information till alla studenter genom bland annat HippoSokrates. Hans engagemang för oss studenter syns och lyser verkligen igenom när man hör honom berätta om nästa satsning. Joakim har gjort praktik ute i verksamheter för att lära sig nya pedagogiska grepp och rest runt i regionen för att informera om det nya läkarprogrammet. Joakim är verkligen en person som förtjänar att hyllas och han har utan tvekan utfört förtjänstfulla insatser för oss studenter, därför förtjänar han Inspiriet.”

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin