Utlysning av CAG:ar för ökad interaktion mellan kliniska, translationella och basvetenskapliga forskare
Vetenskapsområdet för medicin och farmaci, tillsammans med Akademiska sjukhuset och Region Uppsala, utlyser finansiering för att skapa Clinical Academic Groups (CAG) som ett led i att förstärka den translationella forskningen i Uppsala.
Syftet är att utveckla nya konstellationer där forskare som arbetar inom samma ämnesområde men med olika inriktning kommer samman för att lösa ett patientnära hälso- eller sjukdomsproblem. CAG:en ska ha en ledare och en biträdande ledare varav en ska vara klinisk forskare och den andre basvetenskapligt orienterad.
Varje CAG som beviljas kommer finansieras med upp till 2 miljoner kronor per år under max 4 år, vilket kan användas för till exempel doktorander eller postdoktorer. Inkomna ansökningar kommer att utvärderas av en internationell panel.
– CAG:ar är ett koncept som finns i flera andra länder i Europa, säger Eva Tiensuu Janson, biträdande vicerektor på vetenskapsområdet för medicin och farmaci. Syftet är att föra samman forskargrupper som arbetar med samma sjukdom eller hälsoproblem för att tillsammans hitta innovativa lösningar. Jag hoppas att CAG:arna kan leda till fler samarbeten med translationell forskning av hög kvalitet, något som vi vill förbättra utifrån de förslag vi fick i ALF-utvärderingen.
Sista ansökningsdag är 2 december, 2024.