Enikö Sonkoly ordförande i European Society for Dermatological Research

Enikö Sonkoly, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper, blev vald till ordförande för ESDR vid årsmötet i Lissabon. Foto: Josef Rabara, ESDR.
Hallå där, Enikö Sonkoly, professor i dermatologi och venereologi vid institutionen för medicinska vetenskaper, som har blivit vald till ordförande i European Society for Dermatological Research (ESDR)! Grattis!
– Tack!
Hur känns det att ha blivit vald till ordförande inom ESDR?
Det känns fantastiskt och är ett mycket givande uppdrag som också innebär ett stort ansvar. Jag har varit medlem i ESDR sedan min tid som doktorand och har deltagit i kongresserna nästan varje år. Sällskapet har gett mig mycket, inklusive inspiration från fantastiska föreläsare och deltagande i Future Leaders Academy of Dermatology som “mentee”. Detta program inspirerade mig att fortsätta forska och gav mig vänner från olika länder.

– Jag vill attrahera och behålla fler forskare inom akademisk dermatologisk forskning. Det är också viktigt att lyfta fram yngre forskare, säger Enikö Sonkoly. Foto: Mikael Wallerstedt.
Vad är ESDR?
ESDR står för European Society for Dermatological Research, det största sällskapet för dermatologisk forskning i Europa med cirka 1200 medlemmar. Grundat 1970 av visionärer, är ESDR unikt genom att det kopplar samman grundforskare och kliniker för att främja dermatologisk forskning. Mötena är kända för sin trevliga och öppna atmosfär.
Vad innebär ordförandeskapet för dig och din forskning?
Ordförandeskapet ger mig möjlighet att ge tillbaka till sällskapet som har gett mig så mycket. Det är också en chans att lära känna fantastiska forskare från hela världen och stärka samarbeten.
Vad hoppas du kunna uppnå som ordförande i ESDR?
Jag vill attrahera och behålla fler forskare inom akademisk dermatologisk forskning. De bästa idéerna föds när grundforskare och kliniker samarbetar. Det är också viktigt att lyfta fram yngre forskare. Vi har nyligen startat ”young ESDR”, som en fortsättning av mentorsprogrammet, för att ge de yngre forskarna mentorskap, nätverkande och en plattform för att utveckla deras ledarskap, till exempel genom att organisera egna symposier.
Petter Nording Cronsten