Utforska Medfarms forskningsinfrastrukturer
Behöver du ett avancerat mikroskop eller biologiska prover i din forskning? Eller någon annan apparatur eller service? Du vet väl att du som Medfarm-forskare har tillgång till en rad forskningsinfrastrukturer och servicefaciliteter som du kan använda dig av.
Vid Medfarm finns forskningsinfrastruktur inom medicin och farmaci, såsom experimentell utrustning, databaser och biobanker. Uppsala universitet är också värd för flera nationella och internationella infrastrukturer och medverkar i infrastrukturer som leds av andra lärosäten och organisationer.
Exempel på forskningsinfrastrukturer
Här finns inte utrymme att beskriva alla tillgängliga resurser utan bara ge några exempel:
- Infrastrukturen för lågmolekylär masspektrometri – expertis inom kromatografi och masspektrometri rörande läkemedelsanalys och metabolomik.
- Simpler – individdatabas och biobank för hypotes- och datadriven epidemiologisk forskning.
- Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR) – resurs för support inom klinisk forskning och drift av nationella kliniska kvalitetsregister.
- Enheten för affinitetsproteomik vid SciLifeLab – expertis för analyser av proteiner i prover från kroppsvätskor, celler och vävnadslysat.
- U-CAN – infrastruktur för att samla data och skapa en biobanksprovsamling för cancerforskning.
- BioVis – instrument, teknologi och kunnande för visualisering av biologiska prover.
Forskningsinfrastrukturerna finns listade på webben, se länkar längre ner på sidan.

Tove Fall, prodekan för infrastruktur, träffade föreståndarna för Medfarms alla infrastrukturer vid ett möte i slutet av november. Foto: Erik Ullerås.
Ökad synlighet för att få fler användare
Ett generellt problem för många infrastrukturer tycks vara att forskarna ofta inte vet om att de finns. För att stärka sina verksamheter, utbyta erfarenheter och öka användningen träffades föreståndarna för Medfarms alla infrastrukturer vid ett möte i slutet av november. Där lyftes bland annat hur man kan öka medvetenheten om infrastrukturerna och tjänsterna som de erbjuder. Föreståndarna önskade också fler liknande möten för att öka samarbetet mellan infrastrukturerna och dra nytta av varandras erfarenheter, samt även möten som vänder sig till forskare som vill använda infrastrukturerna.
– Det blev en intensiv och rolig förmiddag, säger Tove Fall, prodekan för infrastruktur. Vi hann både med presentationer av alla verksamheterna och givande diskussioner om gemensamma utmaningar och möjligheter. Det märktes att det fanns ett sug efter den här typen av nätverksträffar.
Kerstin Henriksson