Medicinstudenter genom historien i ny bok
-1932x828.webp)
Trehundra års medicine studerande har samlats i fem volymer. Foto: Karin Forsberg Nilsson.
Nyligen var det releaseparty för boken ”Medicine studerande i Uppsala under 300 år”, skriven av Bo Lindberg, pensionerad överläkare.

Karin Forsberg Nilsson tillsammans med författaren Bo Lindberg. Privat foto.
Releasen av boken firades genom en mottagning på Medicinhistoriska museet i Ulleråker. På plats fanns förutom författaren Bo Lindberg också andra inbjudna gäster, däribland representanter för dagens medicine studerande och Karin Forsberg Nilsson, dekan för medicinska fakulteten.
– Det var intressant att få en bild av de medicine studerande och deras historier och biografier genom århundradena. De hade en väldigt riskfylld studiemiljö innan moderna läkemedel och vacciner fanns tillgängliga, säger hon.
Det var också med just den ingången som författaren Bo Lindberg tog sitt första avstamp till det som nu blivit en heltäckande samling av medicine studenter.
– Jag har valt att ta med samtliga som skrivits in vid den medicinska fakulteten från 1600-talet fram till 1899, även om de sedan avbrutit sina studier, avlidit eller av annan anledning inte avlagt examen. Från början var jag intresserad av att se om medicinarna som avled gjorde det på grund av smittsamma sjukdomar som de mötte under studierna eller senare i yrkeslivet, berättar Bo Lindberg och fortsätter:
– Det visade sig att omkring 5 procent dog av tuberkulos och många av komplikationer till följd av syfilis.
Stor social förändring
Under arbetets gång har det dessutom framträtt en bild av hur den sociala rekryteringen till läkaryrket har förändrats.
– I de flesta fall har jag lyckats ta reda vilket yrke som fäderna till studenterna har haft. Därigenom får man en klar bild över hur den sociala rekryteringen till läkaryrket ändrats. I början var det mest prästbarn som läste medicin, men redan på 1700-talet finner man barn till torpare som medicinstudenter. Även ”oäkta” barn till ogifta pigor kunde bli läkare för 200 år sedan. Från 1874 möter man också kvinnor som medicinstudenter, säger Bo Lindberg.
Vad hoppas du att de här fem volymerna ska få för genomslag?
– Jag tror att det här kan bli ett referensverk som kan utgöra utgångspunkten för många framtida studier av medicinhistoriker, men även andra. Just den socioekonomiska bakgrunden tror jag kan vara givande att studera.
Robin Widing