Uppsala imponerar i forskningsutvärdering
.png)
Mathias Hallberg, Anna Sjöström och Karin Forsberg Nilsson från Medfarm tillsammans med panelens ordförande och vice ordförande, Sirpa Jalkanen och Reinhard Fässler.
Under 2024 genomförde Vetenskapsrådet en utvärdering av forskningsområdet medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper. Syftet var att göra en nationell bedömning av forskningens vetenskapliga kvalitet och dess betydelse utanför akademin. Uppsala universitet var ett av sju lärosäten som ingick i utvärderingen.
Som del av utvärderingen skickade Uppsala universitet in 75 utvalda vetenskapliga artiklar och 14 fallstudier. Ambitionen var att visa på den starka forskning som bedrivs inom de medicinska och farmaceutiska grundvetenskaperna, samt att lyfta fram forskningens samhälleliga relevans.
Den internationella panel som bedömde publikationer och fallstudier konstaterar i sin rapport att Sverige som helhet uppvisar hög vetenskaplig kvalitet, banbrytande forskningsresultat och goda exempel på samarbetsnätverk. En viktig förklaring till detta är tillgången till framstående nationella forskningsinfrastrukturer.
Vidare betonas i rapporten att nationella och internationella samarbeten är avgörande faktorer för publiceringskvalitet och höga citeringsnivåer.
Uppsala universitet sticker ut inom flera områden
Panelen utgick från Vetenskapsrådets utvärderingsmodell och bedömde forskningens vetenskapliga kvalitet utifrån ett urval av toppublikationer, med stöd av bibliometrisk statistik. De har även bedömt forskningens betydelse utanför akademin, baserat på fallstudier.
För Uppsala universitets del identifierades flera forskningsområden där publikationerna citerats mer frekvent än världsgenomsnittet. Immunologi, genetik och toxikologi lyfts fram som särskilt starka fält. Även mikrobiologi är ett område där Uppsala fortsatt har ett högt genomslag – ett fält med stark tradition i Uppsala. Nationellt sett konstateras dessutom att flest publikationer inom läkemedelskemi kommer från Uppsala universitet.
Vidare konstaterades det att inte mindre än 12 av 14 inskickade fallstudier bedömdes som ”excellenta”.
Kvinnor fortsatt underrepresenterade
Trots många positiva resultat pekar utvärderingen också på betydande utmaningar nationellt. En av de största rör könsfördelningen bland professorer där endast 30 procent av dessa befattningar innehas av kvinnor, vilket panelen höll fram som ett viktigt område att lägga fortsatt kraft på.
Robin Widing