Två nya forskare från Medfarm invalda i Sveriges Unga Akademi

Wojciech Piotr Michno (foto: Mikael Wallerstedt) och Marcel Tarbier (foto: Felix Frank Iores) har blivit invalda i Sveriges Unga Akademi.
I dag, fredagen 23 maj, tar två unga forskare från Vetenskapsområdet för medicin och farmaci plats i Sveriges Unga Akademi.
Wojciech Piotr Michno, biträdande universitetslektor vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, och Marcel Tarbier, biträdande universitetslektor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, har tillsammans med sex andra forskare valts in i akademin, varav ytterligare en från Uppsala universitet.
Vad betyder det för dig att bli invald i Sveriges Unga Akademi?
– Det är en stor ära att bli invald i Sveriges Unga Akademi, säger Wojciech Piotr Michno. Det känns inspirerande att få arbeta tillsammans med så drivna medlemmar i denna självständiga verksamhet. Jag ser det som en unik möjlighet att bidra till samspelet mellan akademin och samhället, både genom akademins samhällspolitiska roll och genom det utåtriktade arbete som forskare kan bedriva. Det är också ett stort ansvar att få förtroendet att arbeta för att stärka rösten och de långsiktiga villkoren för unga forskningsledare inom akademin.
– Det är naturligtvis en otrolig ära! säger Marcel Tarbier. Det innebär att få bli del av en grupp exceptionella personer som befinner sig i en unik position att påverka politik, engagera sig i samhället och utbyta erfarenheter med andra unga forskare i Europa och på andra håll. Att bli medlem är ett förtroendeuppdrag och en stor möjlighet, men också ett stort ansvar.
Kan du kort beskriva din forskning och vad som driver dig i ditt arbete?
– Min forskargrupp undersöker hur cellers ämnesomsättning och kemiska kommunikation påverkar hjärnans hälsa. Vi tittar på hur till synes små förändringar i dessa processer kan bidra till sjukdom i hjärnan. För att möjliggöra detta utvecklar vi stamcellsbaserade hjärnmodeller (organoider) och metoder för att studera de processerna i enskilda celler. Det är en lång väg mellan genetisk bakgrund och de fenotyper som vi kan se. Vår förhoppning är att vi via vårt arbete bättre kan förstå, och i framtiden påverka, sjukdomsmekanismer på ett celltypsspecifikt sätt – från tidig utveckling till åldrande, förklarar Wojciech.
– Mitt arbete fokuserar på att använda avancerade beräkningsmetoder och maskininlärning för att få insikter om cellers egenskaper helt och hållet baserat på deras övergripande molekylära sammansättning. Det gör det möjligt för oss att studera heterogeniteten hos tumörceller och dess förhållande till den cellulära miljön och släktskapsförhållanden. På så vis kan vi besvara frågor som vilka av deras egenskaper – till exempel invasivitet eller behandlingsresistens – som formas av genetiska faktorer och vilka som påverkas av deras miljö. Att förstå dessa interaktioner är inte bara det första, utan också det viktigaste steget för att identifiera nya diagnostiska och prognostiska markörer samt utveckla nya målinriktade terapier, understryker Marcel.
Vilka frågor eller utmaningar vill du vara med och påverka genom akademin?
– Jag vill arbeta för att stärka unga forskningsledares röst i frågor om undervisning, samverkan och forskningssatsningar med samhällsrelevans, menar Wojciech. I en tid av ökade attacker på den akademiska friheten, snabb forskningsutveckling och ökande synlighet av strukturella problem är det avgörande att vi ständigt värnar om akademins roll och tillit i samhället.
– Det finns en rad frågor som ligger mig varmt om hjärtat, en del nya och en del som är äldre än jag själv, säger Marcel. Det gäller till exempel strategierna för fördelning av forskningsmedel, introduktion av nya forskare, undervisningens organisation och kvalitetsutveckling, samt användningen av AI inom forskning.
Vad hoppas du kunna bidra med i Sveriges Unga Akademi?
Unga forskningsledare har stor flexibilitet men också ett särskilt samhällsansvar – många av oss kommer att leda framtidens forskning och utbildning. Därför är det viktigt att stärka kommunikationen med seniora forskare och bidra till att uppdatera utdaterade riktlinjer för forskning och undervisning som är relevanta för det samhälle vi har i dag. Jag vill verka för en transparent och inkluderande forskningskommunikation – både inom Uppsala universitet och nationellt – bortom dagens snäva prestationsmått. Jag brinner särskilt för att engagera ungdomar i vetenskap och att lyfta tvärvetenskapliga perspektiv kring ungas mentala ohälsa, betonar Wojciech Piotr Michno.
– Varje ledamot i akademin bidrar med sin unika bakgrund och sitt perspektiv. Jag har till exempel en mycket tvärvetenskaplig bakgrund i skärningspunkten mellan teknik, grundforskning inom life science och medicin. Dessutom har jag haft förmånen att arbeta som expert inom kvalitetssäkring och utveckling under många år – en expertis jag gärna skulle vilja bidra med igen, avslutar Marcel Tarbier.
Stort grattis till Wojciech och Marcel!
Petter Nording Cronsten
Nya ledamöter i Sveriges Unga Akademi 2025–2030
- Björn Lundberg, docent i historia vid Lunds universitet
- Carolin Schütze, biträdande lektor i socialt arbete vid Malmö universitet
- Laura Bacete Cano, biträdande universitetslektor i växters cell- och molekylärbiologi vid Umeå universitet
- Marcel Tarbier, biträdande universitetslektor i datadriven biovetenskap för precisionsmedicin och diagnostik vid Uppsala universitet
- Maria Mancilla Garcia, forskningstemaledare inom miljö- och hållbarhetsvetenskap vid Stockholms universitet
- Moa Lidén, docent i evidensbaserad straffprocessrätt vid Uppsala universitet
- Sari Nauman, docent och lektor i historia vid Göteborgs universitet, Pro Futura Scientia Fellow vid Swedish Collegium for Advanced Study
- Wojciech Michno, biträdande universitetslektor i stamcellsbiologi och neurokemi vid Uppsala universitet
Läs mer om Sveriges Unga Akademi
Sveriges Unga Akademi är en oberoende, tvärvetenskaplig akademi för ett urval av de mest framstående yngre forskarna i Sverige. Akademin är en oberoende plattform som ger yngre forskare en stark röst i den forskningspolitiska debatten och som arbetar med att föra ut forskning till barn och unga. Verksamheten drivs av en VD och ett sekretariat som finns i Kungl. Vetenskapsakademiens lokaler vid Frescati i Stockholm. Sveriges Unga Akademi bildades 2011 och har 35–40 ledamöter valda på fem år.