Tre forskare får anslag från Linnéstiftelsen

Julia Aulin, Amanda Marks och Hannah Arnold i ett collage.

Julia Aulin, Amanda Marks och Hannah Arnold har tilldelats anslag från Linnéstiftelsen för medicinsk forskning.

Julia Aulin, Amanda Marks och Hannah Arnold har samtliga fått anslag från Linnéstiftelsen för medicinsk forskning 2025. Den 12 juni presenterar de sig själva och sin forskning vid fakultetskollegiet i universitetshuset. Vi pratade med två av forskarna för att få ett smakprov av vad som väntar då.

Vad betyder anslaget för er och er forskning?

­– Det betyder jättemycket. Det är ett viktigt steg på vägen att kunna lägga ännu en pusselbit till helheten och få svar på de frågor som ännu är obesvarade, säger Julia Aulin, forskare inom kardiologi vid Institutionen för medicinska vetenskaper.

– Att få detta anslag från Linnéstiftelsen har varit oerhört betydelsefullt. Som forskare i början av min karriär och efter att nyligen ha flyttat från USA till Sverige, har detta stöd inte bara gett mig praktiska resurser utan också ett starkt känslomässigt erkännande. Det bekräftar att den inriktning jag valt för mitt projekt är både relevant och uppskattad, vilket är mycket uppmuntrande, konstaterar Amanda Marks, postdoktor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi.

Berätta lite om projektet kopplat till anslagen.

– För mig handlar det om att vi undersöker hur hjärtkärlsjukdom påverkar vår hjärna och hjärnhälsa och om man kan mäta detta med ett blodprov. Vi har tidigare visat att ett specifikt hjärnprotein i blodet är kopplat till risken att drabbas av stroke om man har förmaksflimmer. Nu vill vi undersöka om det även gäller hos äldre friska individer, säger Julia Aulin.

– Mitt projekt syftar till att utvärdera den terapeutiska potentialen hos en ny humaniserad antikropp vid behandling av kardiorenalt syndrom, särskilt i samband med kronisk njursjukdom och diabetes. Vår förhoppning är att forskningen ska bidra till utvecklingen av mer målinriktade och effektiva behandlingar för patienter med dessa komplexa och samverkande sjukdomstillstånd, berättar Amanda Marks.

Gästar fakultetskollegiet

Samtliga mottagare av Linnéstiftelsens anslag för 2025 kommer att delta vid fakultetskollegiet den 12 juni för att berätta lite om sin forskning.

Vicerektor Mats Larhed talar under fakultetskollegium.

Vicerektor Mats Larhed vid tidigare fakultetskollegium. Vid kollegiet den 12 juni presenterar samtliga tre mottagare av Linnéstiftelsens anslag sin forskning. Foto: Ebba Burman

Hur går era tankar kring att få presentera er forskning?

­– Det känns jättekul! Det är roligt att få prata om något vi alla har gemensamt, nämligen hjärta och hjärna, och relevant då det berör väldigt många, säger Julia Aulin.

– Jag känner mig verkligen glad och hedrad över att få möjligheten att presentera mitt arbete. Det är ett utmärkt tillfälle att dela med mig av de framsteg vi har gjort och att få delta i det bredare akademiska samtalet vid Uppsala universitet, avslutar Amanda Marks.

Robin Widing

Om Linnéstiftelsen

Linnéstiftelsen för medicinsk forskning inrättades 1999 och dess ändamål är att främja förnyelsen av forskningen inom den medicinska fakulteten vid Uppsala universitet.

Anslagen är avsedda för unga forskare som disputerat för högst 5 år sedan. Den sökande ska ha huvuddelen av sin verksamhet lokaliserad till medicinska fakulteten vid Uppsala universitet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin