Välkomna till högtidlig doktorspromotion

24 april 2019

Den 24 maj är det dags för Uppsala universitets stora examensfest - doktorspromotionen. Alla är välkomna till den traditionella ceremonin i Universitetshusets aula då nära 140 nya doktorer och drygt 30 jubeldoktorer promoveras under högtidliga former.

Doktorspromotionen är en gammal tradition vid Uppsala universitet. Den första promotionen ägde rum redan år 1600. Dagen inleds med kanonsalut från Slottet vid norra tornet klockan 7.00 och klockringning i Domkyrkan klockan 8.00 med den så kallade Storan, Sveriges största klocka på sju ton. Klockringningen vid större akademiska högtider i Uppsala är en urgammal sed som påminner om den gamla och nära förbindelsen mellan kyrka och universitet. Kanonsaluten vid promotionshögtiderna har funnits sedan början av 1800-talet.

Under den högtidliga promotionsakten i Universitetshusets aula får de nya doktorerna ta emot hederstecken; hatt eller lagerkrans samt diplom. Som doktorer är de även berättigade att använda det tredje tecknet; ringen. De som blivit doktorer för femtio år sedan inbjuds till vårpromotionen som så kallade jubeldoktorer.

Promotionshögtiden börjar med intågsprocession klockan 12.15. Till procession och under promotionsakten spelar Kungl. Akademiska kapellet under ledning av director musices, professor Stefan Karpe.

Alla är välkomna till högtiden i aulan. För tillträde krävs biljett. Gratisbiljetter kan hämtas i Universitetshusets trapphall vid vaktmästeriet från och med klockan 10.00 torsdagen den 23 maj fram till att ceremonin startar. Publiken ska ha intagit sina platser i aulan klockan 12.00.

På kvällen blir det middag och dans i rikssalen på Uppsala slott för inbjudna gäster. Nära 700 personer brukar delta i promotionsmiddagen – de nya doktorerna och jubeldoktorerna med anhöriga, inbjudna hedersgäster samt lärare och andra anställda.

Program för doktorspromotionen 24 maj 2019

Läs mer om doktorspromotionen

Läs mer om kanonsaluten

Frågor om promotionen?
doktorspromotion@uadm.uu.se