Upptäck i Uppsala i sommar

4 juni 2019

Botaniska trädgården är ett av Uppsalas främsta utflyktsmål, med den storstilade barockträdgården, tvåhundraårigt orangeri och Uppsalas enda regnskog!

Mumier, dinosaurier, vacker konst, växter från hela världen och flera hundra år gamla böcker... Uppsala universitet har unika samlingar av vetenskap och kulturarv och allt finns tillgängligt för studenter, anställda, uppsalabor och besökare. Dörren står öppen! Upptäck Uppsala universitets museer och samlingar i sommar.

Fyra sommartips för nyfikna Uppsalabor och besökare:

Besök Uppsala linneanska trädgårdar
I Botaniska trädgården finns tusentals växter från nordiska fjäll till torra öknar och drypande regnskogar. Fantastiska köttätande monster, vackra blommor och nyttiga köksväxter… Linnéträdgården är en rekonstruktion av hur Linnés botaniska trädgård såg ut i mitten av 1700-talet. I den lummiga parken vid Linnés Hammarby frodas många av de växter Linné själv odlade.

Besök Gustavianum
Museum Gustavianum är inrymt i Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad med den Anatomiska teatern på taket. I museet visas det Augsburgska konstskåpet, vikingatida fynd, universitets historia, mumier och mycket mer. Till museet hör också Myntkabinettet och Konstsamlingarna.

Besök Carolina Rediviva – Uppsala universitetsbibliotek
Välkomna till en ny utställning och en helt ny utställningssal på Carolina Rediviva. Utställningen invigs 14 juni. I utställningen finns bland annat den världskända Silverbibeln och den tidigaste kartan över Norden – Carta Marina.

 

På Evolutionsmuseet kan man titta på Nordens största
samling av äkta dinosaurieskelett.

Besök Evolutionsmuseet
Möt ditt ursprung i en utställning om människans evolution. Titta på Nordens största samling av äkta dinosaurieskelett. Lär känna Sveriges fåglar och Galapagosöarnas darwinfinkar. Evolutionsmuseet är ett klassiskt naturhistoriskt museum för djurälskare och dinosauriefantaster i alla åldrar. Här finns ett hus fullt med fossil och mineral och ett med vår tids djur från hela världen. Museets samlingar har byggts upp av forskare vid Uppsala universitet från 1600-talet och framåt. Här finns mer än 5 miljoner föremål!

 

Läs mer om Uppsala universitets museer och samlingar