Alexandra Borg nominerad till Augustpriset

22 oktober 2019

Alexandra Borg, institutionen för nordiska språk och författare.

Alexandra Borg

Litteraturvetaren Alexandra Borgs senaste bok, Strindbergs lilla röda* Boken om boken och typerna, är nominerad till Augustpriset 2019 i klassen Årets svenska fackbok. 

Alexandra Borg är universitetslektor vid institutionen för nordiska språk. Boken som nu är nominerad - Strindbergs lilla röda* Boken om boken och typerna '  är hennes tredje utgivning och är skapad under fem års tid i samarbete med formgivaren Nina Ulmaja.

Utgiven på Atlantis.

Juryns motivering:
"Litteraturhistorikern Alexandra Borg och den grafiska formgivaren Nina Ulmaja har med utgångspunkt i Strindbergs banbrytande roman Röda rummet givit sig i kast med en lustfylld resa i bokformgivningens ädla konst – från handskrivet manus till pixlad form. Volymen är ett omsorgsfullt gestaltat praktverk om vad den grafiska formen säger om sin tid, men också en flyhänt och lärd ingång i Strindbergs författarskap och person. Över denna hyllning till boken vakar Strindberg med orden: Man köper heldre en vacker bok för en krona än en ful för 50 öre."

Alexandra Borg undervisar på institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet. Hon disputerade 2011 med monografin En vildmark av sten: Stockholm i litteraturen 1897–1916, och har även gett ut Brottsplats Stockholm: Urban kriminallitteratur 1851-2011.

Augustpriset har fått sitt namn efter August Strindberg och är den svenska litteraturens mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. https://www.augustpriset.se/ 

Vem som får priset offentliggörs på Augustgalan måndagen den 25 november.