Uppsala universitet hedrar Mandela

6 december 2013

Nelson Mandela

I dag 6 december flaggar Universitetshuset på halv stång för att hedra minnet av Republiken Sydafrikas förre president, juris hedersdoktorn Nelson Mandela som avled i Johannesburg igår afton.

Nelson Mandelas gärning hedras idag över hela världen. Han var en av världens största förebilder för fred och demokrati och har ägnat sitt liv åt att kämpa för försoning och fred.
 
- Nelson Mandelas bortgång är en stor förlust för världen och han kommer att bli ihågkommen för sin fredsmäklande och försonande kraft, som var unik i sitt slag, säger rektor Eva Åkesson.

Mandela utsågs till juris hedersdoktor vid Uppsala universitet efter att han lämnat presidentposten 1999. Han fick ta emot insignierna i efterhand då han inte hade möjlighet att delta i promotionsakten i januari 2000. Han hade även flera personliga kontakter på Uppsala universitet.

Utvecklingen i Sydafrika spelade en central roll för Nordiska Afrikainstitutet och Dag Hammarskjöldfonden i Uppsala. Företrädare för ANC var ofta i Uppsala för att träffa universitetets ledning, forskare, lärare och studenter. Mandelas frigivning 1990 blev därför en stor sak för Uppsala och Uppsala universitet och redan en månad senare kom han till Sverige och till Uppsala.

Ett oförglömligt besök enligt Peter Wallensteen, seniorprofessor i freds- och konfliktforskning:

- Hans personliga resning och förmåga att nå ut till alla och samtidigt stå upp för allmänna värden om mänskliga rättigheter är ett mönster för ledare världen över. Många trodde att det skulle bli raskrig i Sydafrika, men efter 27 år i fängelse kunde Mandela agera på ett sätt som i stället gav ett mönster för fredlig konfliktlösning, demokrati och försoning. Det inspirerade också förhandlingslösningar på många andra ställen i världen, t.ex. Nordirland.

Mandela utbildade sig till jurist vid University of the Witwaterstrand och verkade som advokat i Johannesburg innan han 1944 anslöt sig till ANC och blev organisationens ledare 1991. Efter 27 år i fängelse frigavs han och mottog Nobels fredspris tillsammans med dåvarande president F W de Klerk 1993. Mandela var sedan Sydafrikas president 1994-1999 och har tilldelats en lång rad andra fredspriser.