Utgrävning på SciFest

2017-03-08

Biotopias monter på SciFest 2016 – utgrävningssuccén återkommer i år i samarbete med Evolutionsmuseet.

Fyra frågor till… Elin Willborg, informatör vid Evolutionsmuseet som i samarbete med Biotopia anordnar aktiviteten Utgrävning pågår! på SciFest den 9-11 mars:

Du tillhör gruppen rutinerade utställare som varit med på SciFest flera år i rad – varför vill du vara med?

– Framförallt för att det är kul! Jag älskar SciFest och tycker det är så himla roligt att det finns något sådant här i Uppsala där en massa aktörer går ihop och gör spännande grejer. Det behövs! Sen vill vi ju nå ut och berätta vad vi gör, vad vår verksamhet handlar om. Det är ju också så att vi tillhör universitetet som står för mycket av innehållet på SciFest, och då är det naturligt för oss att vara med. Vi ansvarar ju för alla naturhistoriska samlingar på universitetet. Man kan säga att vi ser SciFest lite som studentrekrytering för vår verksamhet, haha.


Vad är hemligheten bakom att sätta ihop en aktivitet på SciFest som intresserar barn och ungdomar?

– Den pedagogiska tanken är väl ungefär densamma som på museet nämligen att inte bara stå och föreläsa utan engagera besökarna i aktiviteter där de själva får göra eller resonera sig fram till något. Spännande montrar tycker jag personligen är viktigt, och förstås trevlig personal. Att de som jobbar i montrarna och pratar med folk själva gillar folk och tycker att det är roligt att vara där. För det märks.

 Vad ska er workshop handla om? Vad får man lära sig i den?

– I år gör vi workshopen med Biotopia. Förra året märkte vi att vi båda hade ett fossiltema så då tänkte vi att vi slår ihop oss. Så i år har vi en dubbelt så stor monter. Där ska vi prata om jorden och livets historia, om hur saker och ting har utvecklats, hur länge det har funnits organismer och när de har levt. Sen blir det en aktivitet där besökarna ska få gräva efter fossil i sandbäddar. Därefter får de identifiera fossilen och lista ut vilka olika tidsperioder sandbäddarna kommer ifrån. Vi kommer också att ha med en del fossil från museets samlingar. 

Vad hoppas du att besökarna ska ta med sig från er workshop?
– Jag hoppas att de tycker att det är kul och spännande att undersöka saker. Just att titta på fossil: vad kan det här vara för nånting, varför ser det här djuret ut så här och när levde det?

– Och sen vill jag att alla ska bli små paleontologer, haha!

Workshopen Utgrävning pågår! finns på SciFest torsdag och fredag samt som non-stop aktivitet på lördag mellan kl. 09.00 och 16.00.

Läs mer om SciFest

Mer om Evolutionsmuseet och Biotopia