Årets Innovation 2017 för utveckling av kranieimplantat

12 maj 2017

OssDsigns keramiska implantat är framtaget av Håkan Engqvists forskargrupp på Institutionen för teknikvetenskaper och används för behandling av svåra bendefekter, initialt svåra skallskador.

OssDsign med Uppsalaforskaren och innovatören Håkan Engqvist, utsågs till vinnare av Årets Innovation på Företagargalan i Uppsala den 11 maj. De utvecklar skräddarsydda keramiska implantat för behandling av svåra bendefekter. Årets Innovation instiftades som ny priskategori i fjol och redan då fanns OssDsign med bland finalisterna.

För nionde året i rad prisades på torsdagskvällen företagare i Uppsala av organisationen Företagarna, under festliga former på Uppsala slott. I kategorin Årets Innovation gick vinsten till OssDsign med innovatören Håkan Engqvist.

OssDsign utvecklar skräddarsydda keramiska implantat för behandling av svåra bendefekter, som exempelvis stora skallskador. Det första implantatet opererades in i mars 2010, på en patient med ett 80 kvadratcentimeter stort hål i kraniet. Det blev en stor framgång – riktig benvävnad växte med tiden kring och på implantatet. Man hade utan tvekan hittat ett nytt sätt att läka benvävnad.

Kranieimplantatet är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan Håkan Engqvists forskargrupp på institutionen för teknikvetenskaper och Thomas Engstrand, plastik- och rekonstruktionskirurg på Karolinska sjukhuset. Håkan Engqvist är professor i tillämpad materialvetenskap och har forskat på biomaterial i många år. Keramiken bakom kranieimplantatet är en specialitet inom hans forskargrupp som kännetecknas av stor tvärvetenskaplig kompetens och många samarbeten med industrin och kliniskt verksamma forskare.

OssDsign bildades 2011 med en startinvestering från Uppsala universitets holdingbolag. Företaget har gått från forskning till en global marknad på anmärkningsvärt kort tid, särskilt med tanke på att bolagets marknad är hårt styrd av regulatoriska krav. Teamet bakom innovationen lyckades tidigt attrahera nödvändiga investeringar som gjorde det möjligt.

Malin Graffner Nordberg vid UU Innovation är ordförande i juryn för Årets Innovation:

– Håkan Engqvist förenar excellent forskning med en stark drivkraft att nyttiggöra den. Det i kombination med att han byggt ett starkt team med kompletterande kompetenser för att ta implantatet till marknaden har bidragit till den framgångsrika kommersialiseringen. Det gör honom också till en god förebild för andra i sin närhet.

Tillsammans med OssDsigns vd, Anders Lundqvist, tog Håkan Engqvist emot priset Årets Innovation på Rikssalens scen, under stort jubel och applåder.

– Jätteroligt att vinna pris för Årets Innovation. Jag är såklart superstolt över OssDsign och teknologin och hoppas att det fortsätter att utvecklas bra. Det ligger hårt arbete bakom och det hade inte gått att starta OssDsign utan all hjälp från innovationssystemet här i Uppsala, säger Håkan Engqvist.

Läs mer om forskningen bakom implantatet

Läs mer om OssDsign

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

Namn
E-postadress