Carina Burman får årets Disapris

Pressmeddelande
2017-09-09

Carina Burman, författare, kulturskribent och forskare i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sitt populärvetenskapliga författarskap som ofta tar avstamp i den egna forskningen.

Motivering för 2017 års pris:

”Carina Burman tilldelas 2017 års Disapris för sitt omfattande populärvetenskapliga författarskap baserat på gedigen forskning och kännetecknat av en elegant personlig stil med fyndiga formuleringar och humoristisk värme.”

Carina Burman är litteraturhistoriker, författare och kulturskribent. Hon är docent i litteraturvetenskap och forskare vid Uppsala universitet. Efter att ha disputerat med en avhandling om lyrikern, kritikern och tidningsmannen Johan Henric Kellgren gav hon 1993 ut sin första roman, som också den handlade om Kellgren. Hon har sedan dess varvat tre verksamheter som bokförfattare: vetenskapliga verk (bland annat brevutgåvor), romaner och populärvetenskapliga böcker.

Carina Burmans populärvetenskapliga verk består främst av stora biografier, den första om Fredrika Bremer och efterföljande om kritikern och essäisten Klara Johanson (sign. K.J.) och skådespelaren Gösta Ekman. Hennes senaste bok: Vi romantiska resenärer. Med Ellen Rydelius i Rom, kom ut förra året. Den har beskrivits som en blandning av biografi, bok-historia – och reseguide.

Disapriset delades traditionsenligt ut på Studentbokhandeln under Uppsalas kulturnatt. Prisutdelare var Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.

Om Disapriset:
Disapriset instiftades av Uppsala universitet och Studentbokhandeln i Uppsala för att främja populärvetenskapligt författande. Priset delades ut för första gången 2001. Prissumman är på 25 000 kronor. Priset är uppkallat efter en fornnordisk mytologisk kvinnogestalt, Disa, vars klokhet gjorde henne till drottning. Enligt statuterna ska Disapristagaren företrädesvis ha anknytning till Uppsala. Pristagaren utses av en jury med sju medlemmar, där föregående års vinnare ingår.

Kontaktperson för priset: Sven-Erik Svensson, Studentbokhandeln, tel: 018-65 33 31, 070-611 33 31