Hög farmaceutisk kompetens i Uppsala

Högskoleverket ger Uppsalas farmaciutbildningar beröm.

Högskoleverket ger Uppsalas farmaciutbildningar beröm.

Uppsala universitets farmaciutbildningar får beröm i Högskoleverkets senaste utvärdering, där man anser att lärarna har hög farmaceutisk kompetens och att utbildningarna bedrivs i en rik forskningsmiljö.

Högskoleverket har utvärderat apotekar- och receptarieutbildningarna i landet, vilka byggts ut kraftigt de senaste åren. HSV:s bedömargrupp berömmer utbildningarna i Uppsala.
De skriver: ”Apotekarprogrammet är föredömligt starkt fokuserat mot farmaci, och lärarna har heltäckande, hög farmaceutisk kompetens för att undervisa och forska.”
Utvärderingen visar också att studenterna är mycket nöjda med utbildningen. Den farmaceutiska studentkåren verkar aktiv och studenterna tycks även ha stort inflytande på utvecklingen av utbildningen. Alla kurser utvärderas via ett nätbaserat system.

Viss kritik finns

Men de båda programmen, (apotekare- respektive receptarieprogrammet) samläser bara i ringa omfattning och här, anser bedömargruppen, skulle det behövas ett utökat samarbete. Det skulle gynna studenterna och bättre förbereda dem för en gemensam arbetsmarknad.
Och det saknas även en framtidsvision för utveckling av apotekarprogrammet anser bedömargruppen, som också vänder sig mot att programledningen inte samordnar programmen enligt Bolognamodellen (3 + 2 år).

-Där har man till viss del missuppfattat oss, tror Ingrid Nylander, professor i farmaceutisk farmakologi. Vi har länge jobbat med Bolognaprocessen och har avsatt en halv miljon kronor för arbetet med att skapa nya magister- och masterprogram.

Programmen Läkemedelsutveckling och Läkemedelsanvändning blir till exempel tvååriga till hösten 2008. Och att en receptarie ska kunna vidareutbilda sig till apotekare är också på gång.

Däremot vill man inte, vare sig i Uppsala eller Göteborg, dela upp den femåriga apotekarutbildningen i två etapper, enligt Bolognamodellen.

- Nej, så har vi haft det tidigare och det blir som att ta ett steg tillbaka, säger ingrid Nylander. 

Fler farmaciutbildningar

Uppsala universitet var ensamt i landet om att ha apotekar- och receptarieutbildning fram till hösten 2000. Sedan dess har antalet studenter på apotekarutbildningen ökat med 50 procent och utbildningen finns även vid Göteborgs universitet. Antalet studenter till receptarieutbildningen har tredubblats och finns idag i Uppsala, Göteborg, Karlstad, Umeå, Luleå och Kalmar. Utbyggnaden har medfört att studenterna har lägre förkunskaper än tidigare.
Högskoleverket ifrågasätter examensrätten för receptarieexamen vid Luleå tekniska universitet och Karlstads universitet, eftersom man anser att lärarkapaciteten och kompetensen inte är tillräcklig.

Högskoleverkets hemsida

Gunilla Sthyr

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin