Vaksalatorg bubblar av kunskap

Anna Bohlin gör jättestora såpbubblor, efter instruktioner av Göran Rämme.

Anna Bohlin gör jättestora såpbubblor, efter instruktioner av Göran Rämme.

Under Linnéveckan har Vaksalatorg blivit en marknadsplats för kunskap – om såpbubblor, växter och djur. Hållbar utveckling, vulkanutbrott, mumier… Det finns mycket att upptäcka bland marknadsstånden.


I Uppsala universitets tält ”Titta och prova på” är experimentlustan stor. Annika Vinnersten, botanist och informatör vid Botaniska trädgården, undersöker en gullviva i lupp, tillsammans med Hannah Lagerqvist, sex år.
- Titta, här är ståndarna och här är pistillerna, berättar hon för växtintresserade Hannah, som besöker marknaden tillsammans med sin farmor.
- Vi vill visa upp den barnverksamhet vi har i Botaniska trädgården. Det är jätteroligt att det är så många barn här, säger Annika Vinnersten.
I tältet finns många fler utställare, bl a MOR-enheten, geovetenskapliga institutionen, TekNo, medicinhistoriska museet och museum Gustavianum.

Bubblornas geometri

Ute på torget står Göran Rämme, pensionerad lektor i fysikalisk kemi, och blåser såpbubblor. Samtidigt berättar han om hur naturen bildar egna geometriska mönster. En grupp ettor från Gluntens Montessoriskola gör stora ögon.
- Det här är en fantastisk publik!
Cemus, Centrum för hållbar utveckling, har också ett tält på Kunskapsmarknaden. Där får barnen fundera över vilket färdmedel som är mest miljövänligt – tåg, bil eller buss? Dessutom anordnas en skattjakt där barnen lär sig om hållbar utveckling.
Hållbar utveckling är ett tema för hela Kunskapsmarknaden, som ska sprida kunskap om naturens ”skönhet och sårbarhet”. Idag, torsdag, avslutas marknaden med en filmvisning av Al Gores Oscarsbelönade film ”En obekväm sanning”.

Läs mer om kunskapsmarknaden

Annica Hulth

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin