Prins Carl Philip hittade paradiset i Botaniska trädgården
Fotoutställningen ”En glimt av paradiset. Prins Carl Philip tolkar Botaniska trädgården i Uppsala” har nu invigts på Museum Gustavianum. Bilderna ligger även till grund för en bok om Botaniska trädgården.
- Vi har inte styrt fotografen på annat sätt än genom att tipsa om var det blommar för tillfället. I övrigt har vi lämnat till hans upptäckarlust att utforska vår trädgård, berättar trädgårdsintendent Karin Martinsson, som skrivit texterna i boken tillsammans med förre trädgårdsdirektören Magnus Lidén.
Prins Carl Philip, som har gått en tvåårig utbildning i grafisk design vid Forsbergs skola i Stockholm och även studerat i USA, har med fotografen Mattias Klum som mentor porträtterat ättlingarna till de växter som Linné en gång systematiserade.
Bilderna är tagna sensommaren och hösten 2006 och visas i anatomiska teatern som har mörklagts för ändamålet. Något liknande har aldrig tidigare gjorts och det visade sig inte heller vara så lätt – för att täcka över de högt belägna fönstren fick man ta hjälp av bergsklättrare. Nu strömmar ljuset istället uppåt från dissektionsbordet, mot den duk i taket där ett bildspel med ett trettiotal av prinsens fotografier visas till musik. På väggarna runtomkring hänger dessutom sju stycken förstorade bilder.
- Prinsen har närmat sig blommor och växter på en konstnärs sätt och försökt hitta magin dels genom att krypa väldigt nära inpå, dels i avståndet, berättar Michel Östlund som formgivit både utställningen och boken.
I utställningen ingår också ett antal citat på temat paradiset. ”Paradiset ses sällan som ett sådant förrän det betraktas från utsidan”, konstaterar Herman Hesse bland annat – något som Karin Martinsson också har märkt.
- När man vistas i Botaniska trädgården dagligen blir man lätt hemmablind. Därför har det varit väldigt uppfriskande att se den genom prinsens ögon, säger hon.
- En del bilder berättar det vi brukar berätta om Botaniska trädgården, andra talar för sig själva. Och det fanns en bild som vi faktiskt inte kunde begripa var han hade tagit, erkänner Magnus Lidén.
Boken beskriver de båda författarna som ett kreativt samarbete mellan fotograf, formgivare och forskare. Bilderna kommer först, sedan texterna om trädgården, dess historia och vad som sker där idag.
- På så sätt får läsaren det omedelbara synintrycket via Carl Philips ögon innan vi fördjupar oss, säger Karin Martinsson.