Flest ungdomar väljer Uppsala universitet
Uppsala universitet kommer högst på listan över svenska lärosäten som ungdomar kan tänka sig att läsa vid. Det visar Ungdomsbarometern, som bland annat tar upp olika attityder till utbildning.
Ungdomsbarometern 07/08 är en rikstäckande attitydundersökning, där över 10 000 ungdomar har tillfrågats om hur de ser på studier och karriär. 27 procent av de tillfrågade kan tänka sig att studera vid Uppsala universitet, som därmed är det universitet som är mest populärt.
Därefter kommer Göteborgs universitet och Lunds universitet, som bägge väljs av 25 procent av ungdomarna. Av dem som känner till Uppsala universitet sedan tidigare kan 43 procent tänka sig att studera här.
Ungdomsbarometern visar också att flest ungdomar, nio procent, väljer Uppsala universitet som förstahandsval. Det är hela 35 procent av dem som har Uppsala universitet som tänkbart alternativ. Även här följer Lunds universitet och Göteborgs universitet, som åtta procent väljer i första hand (33 respektive 32 procent av dem som har dessa som tänkbara alternativ).
Attraktiv studieort
Ungdomsbarometern listar också olika faktorer, som är viktiga för valet av högskola eller universitet. När det gäller ”attraktiv studieort” kommer Uppsala universitet på förstaplats (72 procent) och toppar även listan på lärosäten som anses ha ”roligt studentliv” (57 procent).
Resultaten visar också hur informationen om olika lärosäten har nått ut. Uppsala universitet har tillsammans med Högskolan Väst och Göteborgs universitet lyckats locka störst andel av dem som känner till dem till sina webbplatser. En annan viktigt informationskanal är det talade ordet - 51 procent har hört någon berätta om Uppsala universitet. Många har också hört berättas om Chalmers tekniska högskola (52 procent), KTH (50 procent) och Polishögskolan (50 procent).
Många pluggar vidare
I Uppsala är det ovanligt många gymnasieelever som går vidare till högskolestudier. Det visar en färsk undersökning från Högskoleverket.
I hela landet hade knappt 20 procent börjat på högskolan ett år senare, av eleverna som gick ut gymnasiet läsåret 2005/06. I Uppsala är andelen 37 procent. Övergången till högskolestudier i Uppsala ligger högt över genomsnittet även om man tar hänsyn till programutbudet på de olika gymnasieskolorna.
Lund tillhör också de kommuner i landet som har högst övergång, med en andel på 35 procent. I Stockholm har Botkyrka den högsta övergången
; 31 procent av dem som slutade gymnasiet 2005/06 hade påbörjat högskolestudier inom ett år
.Annica Hulth