Fler masterstudenter till Uppsala - och mottagandet allt bättre

Antalet masterstudenter i Uppsala har ökat, till i år närmare 400.

Antalet masterstudenter i Uppsala har ökat, till i år närmare 400.

Närmare 400 masterstudenter har registrerat sig till höstens engelskspråkiga masterutbildningar vid Uppsala universitet. De flesta kommer från länder främst i Sydostasien.

-    Det är några fler i år som har registrerat sig, jämfört med förra året – då var det ca 250 personer. Ett 20-tal är svenskar men en stor andel av studenterna kommer från Kina, främst inom det teknisk-naturvetenskapliga området. För masterkurser inom humaniora och samhällsvetenskap är många från Europa, säger Lars Fransson, projektledare vid informationsavdelningen.
Till höstens masterkurser antogs 703 studenter vid Uppsala universitet.
En nyhet för året är den gemensamma nationella antagningen. Det innebär att  när en student tackar ja till en plats, så faller dennes  ansökan automatiskt bort från en  eventuellt sökt plats på annat universitet i landet.
-    Det är en klar förbättring. Det minskar åtminstone till en del mörkertalet. Vi vet ju att alla inte kommer hit och därför görs alltid ett överintag.
En nyhet är den välkomstvecka som hölls för de nyanlända masterstudenterna. Det är första gången som universitetet anordnar ett så omfattande välkomstprogram för dem.
Då fick de information om hur det är att studera vid universitetet, guidade turer i Uppsala samt välkomstfester vid nationerna. Högt skattat av de utländska studenterna var den mottagning som rektor Anders Hallberg höll, då många ville bli fotograferade tillsammans med rektor.

Ett problem är löst

Något som Lars Fransson jobbat för är möjligheten för de masterstudenter som stannar längre än ett år i Sverige, att få ett svenskt personnummer. Det innebär att de bland annat omfattas av  det svenska sjukvårdssystemet.
-    De känns väldigt bra att de lokala skatteverket i Uppsala varit välvilligt inställda till att lösa problemet. Nu får dessa studenter ett personnummer, det är en rättighet, men har alltså inte varit praxis, säger han.

Hoppas på regeringens proposition

Ett annat problem som möter den utländske studenten, vare sig det gäller i Uppsala eller i någon annan universitetsstad, är problemet med bostad. Utbytesstudenterna i Uppsala har länge varit garanterade bostad, vilket också är lag sedan i fjol. Men det gäller inte för masterstudenterna, vilket Lars Fransson gärna skulle vilja.
-    Vi vet att det antalet bostäder är otillräckligt vid studenternas ankomst - och att det senare brukar lösa sig. Jag hoppas däremot att bostadsfrågan tas upp i regeringens internationaliseringsproposition som kommer senare i höst.  Det är en viktig och strategisk fråga  för framtiden.

 

Gunilla Sthyr

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin