Lyckad Forskarfredag på stan

Cecilia Jansdotter med dottern Sofia Wiklander får lära sig om kinesiska tecken av Anna Edlund som studerar kinesiska.

Cecilia Jansdotter med dottern Sofia Wiklander får lära sig om kinesiska tecken av Anna Edlund som studerar kinesiska.

Forskartältet på Stora torget var fyllt till bristningsgränsen av forskare, barn och deras föräldrar och lite senare på kvällen fylldes ungdomslokalen Grand av cirka 300 ungdomar. De dansande robotarna och deras mänskliga danspartners fångade nog mest publik.


Forskartältet på Stora torget drog intresset till sig redan när det riggades. Nyfikenheten var stor och många undrade vad det skulle bli och vad universitetet skulle visa upp av forskning.

En stund innan klockan två  kom forskarna med sin utrustning och och snart var tältet alldeles fullt av nyfikna människor. Spädbarnslaboratoriet kom med dyrbar ögonrörelseutrustning, ett instrument som visar var egentligen man tittar, när man tittar på en bild eller film.

- Metoden används för att förstå kognitiv utveckling, berättade Claes von Hofsten, professor i psykologi, som fanns på plats med forskarkollger.

Alledeles bredvid stod några storögda barn och studerade ett akvarium med dykarskalbaggar och stickmygglarver, där forskaren inom ekologi och evolution, Martina Schäfer fanns beredd att berätta och svara på frågor om "Människoätande stickmyggor och deras fiender". Deras forskning används bland annat för att bekämpa stickmyggans domäner i norra Uppland.

- Kolla så många myggor, utropade en liten kille  förtjust och pekade.

Kriminalteknik på hög nivå

Forskaren Marie Allen hade vikt hela dagen för sig och sina entusiastiska masterstudenter i forensisk vetenskap, som demonstrerade kriminalteknik på bästa CSI-manér. De tog fingeravtryck och prov på hår eller fibrer som de sedan  undersökte i mikroskåpet.

Under eftermiddagen fanns masterstudenterna också med när Museum Gustavianum invigde utställningen "DNA-analys i brottsutredningar"  och senare på kvällen tog de plats på Grand med sin analysutrustning. Från stora scenen höll Marie Allen  samtidigt en spännande föreläsning om hur en kriminalteknisk analys går till vid en brottsutredning.

För aktiviteterna på Grand var siktet inställt på ungdomar; fredagskvällarna  bjuder i vanliga fall på disco på Grand. Nu blev det vetenskapsshow för första gången någonsin! I foajén möttes tonåringarna av forskaren och kostvetaren Iwona Kihlberg, som bjöd smakprover av chips och torkade aprikoser och visade på samspelet mellan lukt- och smaksinnen med hjälp av olika doftprover.

- Det här är jätteroligt! Det är så viktigt och inspirerande att få träffa barn och ungdomar och diskutera klimatsmart och nyttig mat, sa hon, som även deltagit i tältet  på torget där hon fick påhälsning av några "chipstjuvar" som krupit under tältduken. Verkligen tränger sig på, vilket  kan vara en nyttig påminnelse även för en alldeles så utåtrikad forskare.

Dansande robotar

Kvällen bjöd  både en del "hands-on" - aktiviteter och föreläsningar i ord, bild och musik. Små, söta robothundar imponerade stort med sina konster och Knivsta-ungdomarnas dans med robotar var också en av kvällens höjdpunkter.

Från stora scenen höll fysikern Björgvin Hjörvarsson sin fängslande presentation "Hollywoodfysik - Vilka fysiska lagar gäller på den vita duken?" och litteraturvetaren Andreas Hedberg la på stående fot om sin föreläsning om punkrörelsen i Beijing, när det önskvärda publikhavet blev till en nätt skara frågvis publik.

Kvällens utmaning var att få ungdomarna till Grand. Kanske nådde man inte riktigt ända fram trots att knappt 300 personer, är ett bra resultat. Många kom, tittade, testade och smakade men orkade inte riktigt ge tid för ett föredrag - hur bra det än var - en fredagskväll. 

Marknadsföringen av Forskarfredag hade dock varit massiv; till exempel via olika communities på nätet, e-postbrev till skolchefer och lärare, affischering på kommunens skolor, fritidshem, förskolor och andra träffpunkter.

Gunilla Sthyr

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin