Indisk månraket följdes i storbild på Ångströmlaboratoriet

Svenska instrument finns ombord på den indiska månraketen.

Svenska instrument finns ombord på den indiska månraketen.

Natten till onsdagen sköt Indien upp sin första månraket Chandrayaan-1. Den har ett svenskt instrument ombord från Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna. Vid Ångströmlaboratoriet följde man händelsen i direktsändning.


Vid Ångströmlaboratoriet  följde man uppskjutningen på storbildsteve i
Siegbahnsalen. Ångströmlaboratoriet var även öppet för allmänheten.

-    Det är upplagt för stor dramatik. De indiska raketerna har visat sig vara mycket pålitilig; tio av de tio uppskjutningarna har lyckats och nu är siktet för första gången inställt mot månen. Vi har  all anledning att hoppas på en lyckad månfärd, sade Jan Bergman, forskare vid  Institutet för rymdfysik på Uppsala universitet, kvällen innan den lyckade uppskjutningen.    
Nästa indiska rymdskott sker i januari och på den farkosten kommer det att finnas Uppsalainstrument ombord. Det ar Uppsalaföretaget Ångström Aerospace Corporation AB som ska testa sin nya miniatyriserade rymdteknik i en bana kring jorden – på en raket av samma typ som den som används för kvällens uppskjutning.

Innan sommaren skickade Institutet för rymdfysik i Uppsala, tillsammans med flera andra svenska och internationella partners, in ett instrumentförslag för nästa indiska månfärd; Chandrayaan-2, som planeras ske 2012.

Gunilla Sthyr

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin