Tusentals lärare fick ta del av ny forskning om lärande

Ny kunskap, nya ideer och erfarenheter - novemberlovet bjöd skolans lärare på det senaste inom forskningen.

Ny kunskap, nya ideer och erfarenheter - novemberlovet bjöd skolans lärare på det senaste inom forskningen.

Nästan 700 lärare, rektorer och andra intresserade deltog i konferensen Forskning pågår - att lära för och om framtiden. Den så kallade Lärarutbildardagen fick 350 av kommunens lärarutbildare till universitetet för att utbyta erfarenheter och workshopen om naturvetenskap i ett genusperspektiv, var även den välbesökt.

Universitetets tredje uppgift; samverkan med det omgivande samhället och spridning av ny forskning, fick ett tydligt fokus inom utbildningsområdet under skolornas novemberlov.  Forskning pågår, Lärarutbildardagen och en workshop om genus och naturvetenskaplig undervisning var  några satsningar.
”Forskning pågår” är namnet på återkommande konferenser som ordnas i samarbete mellan Uppsala universitet och olika verksamheter inom Uppsalaregionen. Den här gången riktade man sig till utbildningssektorn i ett  samarbete mellan Kollegiet för utbildningsvetenskap och Regionalt pedagogiskt kunskapscentrum (RegPed).

Nära 700 lärare, rektorer och andra intresserade från kommunen deltog under dagen.


Krockar mellan vetenskap och vardag

Seminariet  ”När vardagen möter fysikundervisningen” höll Staffan Andersson, lektor i fysik och fysikens didaktik. För en mer än fullsatt berättade han att andelen nybörjare i naturvetenskap och teknik som går från gymnasiet till universitetet, nästan halverats på tio år – även om man sett en ljusning på senare år.
-    Varför ja, det finns det många förklaringar till, men ett faktum är att de ämnen där flest niondeklassare inte når upp till betygsmålen är biologi, fysik och kemi. Eleverna har störst problem med dessa ämnen, sade Staffan Andersson och berättade mycket pedagogiskt om fysikdidaktiska forskningsresultat och olika modeller av lärande.
-    Ofta finns det en konflikt mellan vetenskapliga modeller och vardagsmodeller – eller som en elev uttryckte det ”Jag tror inte på krafter för dom kan man inte se!”
Staffan Andersson tog exemplet med  barnet som får ett sugrör till saften, och sedan aldrig får höra den vetenskapliga förklaringen med undertryck etc, utan även framledes tror att det är sugandet som är förklaringen. 

Krockar mellan fiction och vetenskap

Hollywoodproduktioner som Star Wars ger oss uppfattningen att laserljus ser ut som en stråle, en filmisk effekt som höjer spänningen men det är inte vetenskapligt korrekt. Detsamma gäller till exempel för  gorillan King Kong som klättrar uppför skyskrapan, nästan hundra gånger så stark som en verklig apa.
-    Rent vetenskapligt borde då belastningen vara tusen gånger så stor, men det skulle aldrig fungera i verkligheten, menade Staffan Andersson.
Han är ofta ute i skolor och träffar lärare och elever om samtalar om dessa krockar mellan fiction och vetenskap liksom mellan vardag och vetenskap – där finns också mycket som är svårt att förstå och där språkbruket även bidrar till feltänket.
-    Ta till exempel energi. Hur svårt kan det inte vara att försöka förklara för en elev att energin i ett batteri till exempel, inte är förbrukat utan omvandlat till annat. Men i reklam används  ofta ordet ”förbrukning”.

Diskutera mera med eleverna

Sunt förnuft och förmågan att se enkla samband hänger inte nödvändigtvis ihop med utbildningsnivå. Staffan Andersson berättade att under det första året av universitetsstudier så minskar ofta det praktiskt tänkandet. Trots förmågan att räkna ut experiment, så klarar förvånansvärt få studenter av att rent praktiskt t ex skapa en sluten krets med hjälp av en lampa, ett batteri och en ledning.
-    Diskutera med era elever, lär känna deras vardagsmodeller och försök möta dem med de vetenskapliga modellerna, testa och experimentera, sade Staffan Andersson som råd till de intresserade lärarna, som också fick tid att ställa frågor till föreläsaren.
Under dagen för Forskning pågår fanns det 18 olika seminarier av välja mellan för lärarna, från ”Gymnasieelevers studieval och rekrytering av lärarstudenter”, ”Forskning om mobbning” och ”Skulle du hellre äta spindelgryta?”, till ”Matematik i ett interkulturellt och flerspråkigt perspektiv”, ” ”Energi från solen – en resurs för alla” och ”Är det bara att trycka på knapparna? Om hjälplöshetens pedagogik och vad vi kan göra åt den”.

Möjligheter att utbyta tankar

Lärarutbildardagen den 28 oktober hade uppmärksammats av cirka 350 kommunala lärarutbildare, som kom till universitetet för att möta dess lärarutbildare och utbyta erfarenheter kring det gemensamma lärarutbildningsuppdraget. Arrangör var Reg Ped.

Workshopen om Genus och naturvetenskaplig undervisning, som arrangerades av Uppsala universitet i samarbete med Högskolan i Gävle,  hade som målgrupp lärare som undervisar i naturvetenskapliga ämnen – från förskola upp till universitetsnivå. Syftet var att inspirera till diskussioner och initiera aktiviteter som belyser undervisning främst i naturvetenskapliga ämnen från ett genusperspektiv.

Gunilla Sthyr

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin